Platica la tigaie cu sos de praz si smantana

Tot un obicei romanesc, stravechi, zice ca sa incepi noul an cu o mancare mai usoara, ca sa-ti revii, dupa grelele incercari culinare la care ai fost supus, in ultimele zile ale anului trecut. Tot acel obicei zice sa nu consumi alcool, in special tarii, ca sa-ti limpezesti mintea. Unii „specialisti” in ale degustarilor bahice sunt de alta parere – cui cu cui se scoate. Fara a ma considera un atoatestiutor sunt de parere ca o bere neagra te revigoreaza multumitor si te face disponibil pentru noi incercari culinare, ca doar azi este Sf. Vasile si se apropie Boboteaza si Sf. Ion. Or traditiile trebuiesc respectate, acestea fiind de fapt singurele lucruri ramase clare, care ii conduc azi pe romani si le pastreaza inca vie speranta de mai bine.

Pestele este recomandat de catre bucatari si de catre nutritionisti, ca fiind deosebit de sanatos pentru organism, nu incarca suplimentar stomacul, precum preparatele grele din carne de porc, oaie si chiar vita si care peste, bine preparat, te lasa sa visezi la noi chiolhanuri, care vor urma, conform traditiei noastre romanesti.

Este clar ca in ultimele zile ale anului ce tocmai a trecut, trebuie sa te aprovizionezi cu un peste (platica, crap, caras mare), la vreo 1-1,5 Kg. De altfel tot romanul stie ca pestele se mananca in prima zi a noului an, in special daca in noaptea de revelion, nu ai mai facut fata si la preparatul din peste, nelipsit de altfel din meniul celor care organizeaza revelioane.

Cureti pestele de solzi, de mate si de branhii. In aceasta perioada, platica are icre destul de mari sau lapti. Sa nu faceti greseala sa le aruncati.

Icrele curatate de pielita, nespalate cu apa, se amesteca usor fara a le sparge, cu sare grunjoasa si se pastreaza „inghesuite”, intr-un borcan, cu ulei de floarea soarelui pus deasupra, pentru a evita patrunderea aerului. Vei prepara icre de peste cand vei pofti.

De retinut. Icrele nu se consuma proaspete, in special cele de mreana, fiind usor toxice pentru cei mai „slabi” de stomac.

Laptii se prajesc langa peste sau se pastreaza in congelator, intr-o punguta de plastic si se folosesc la o ciorba de peste.

Icrele se consuma de regula, batute cu ulei de floarea soarelui, dupa 2-3 saptamani. Sunt pescari profesionisti, in special, care consuma icrele proaspete (prajite bine sau puse in bors de peste si deci bine fierte), dar stomacul lor este calit.

Atentie ! Este esential sa nu speli icrele cu apa. Risti sa nu fie scurse bine de apa si se vor strica in borcan, chiar amestecate cu sare.

Se cresteaza pestele, se sareaza si se pipereaza, cu ingrediente proaspat macinate. Se stropeste cu zeama de lamaie si ulei de masline. Se adauga putin cimbru si se lasa pestele la macerat, la rece, in frigider, intr-o punga de plastic inchisa ermetic, pentru 1-2 ore.

De retinut. Se pune sare, pipere, cimbru, zeama de lamaie si ulei de masline si in interiorul pestelui. Poti pune in peste si o crenguta de rozmarin verde (luat din glastra, de pe pervazul ferestrei de la bucatarie  😛  )

Incingi ulei de masline si un „bot”de unt cumparat de la ciobani, intr-o tigaie cu fundul gros. Pui si 2-3 catei de usturoi, cateva firisoare de ardei iute si o crenguta de rozmarin verde.

Cand s-au calit cateii de usturoi, ii scoti din tigaie si pui pestele, atunci scos din frigider, la foc potrivit, pentru a se patrunde pestele.

Prajesti pestele pe ambele fete, avand grija sa-l intorci o singura data, pentru a nu se rupe. Pui si zeama in care s-a macerat pestele, cate putina peste peste, ca sa iti ajunga pentru tot timpul cat dureaza prajirea.  

Secret ! Intorci pestele cu o lopatica mare, care sa cuprinda cat mai mult din peste. Il incerci cu varful cutitului, langa cap, sa vezi daca este facut.

Impreuna cu pestele pui la prajit si felii de praz.

Pestele prajit il scoti pe un paltou. Lasi rondelele de praz in sos. In sosul in care ai prajit pestele pui capere si file de ansoa, pe care le prajesti usor, fara a le arde sau sfarama. Stingi sosul cu 2-3 linguri de smantana si il lasi sa se ingroase putin. Presari in sos patrunjel si marar verde, taiate fin.

Pui sosul de praz si smantana peste peste. Pestele se serveste fierbinte, cu patrunjel verde presarat pe deasupra.

Chiar daca nu se mai recomada alcool, un pahar de vin alb, dulceag, nu poate lipsi de la un asa preparat. Poti servi si bere, dar parca nu este acelasi lucru.  😉

Secret bine pastrat ! Daca nu vrei sa bei vin, poti sa stropesti sosul cu cateva picaturi de vin alb. Sa fii insa atent cand pui vinul, sa iei tigaia de pe foc, altfel risti sa te „flambezi” pe maini.  😀

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, abia intrati in noul an ! Ramaneti consecventi si nu serviti decat preparate traditionale romanesti. Renuntati daca nu ati facut-o pana acuma, la pranzul/ cina din fastfood, altfel stomacul vostru se va razvrati candva.

9 Comments

  1. Extraordinar articol. Era cat pe ce sa arunc si icrele si laptii la gunoi dar am zis sa verific intai. Ma gandeam sa nu fie toxice ca cele de mreana, deoarece am gustat din ele si sunt putin amare. Oricum si reteta e super. Am sa o incerc. Succes cu blogul.

    • Nu sunt toxice nici icrele, nici laptii. Icrele curatate de pielite si scurse bine de apa (mai bine nu se spala), se pastreaza amestecate cu putina sare grunjoasa, in borcan cu capac, la rece, in frigider. Se pune o pelicula fina de ulei de floarea soarelui, deasupra. Se pot freca cu ulei de floarea soarelui, dupa 2-3 saptamani. Se consuma pe paine prajita. Cine doreste poate amesteca icrele frecate, cu ceapa data pe razatoarea fina. Icrele frecate se pot amesteca cu peste marinat sau afumat. Am mai multe retete pe blog. Laptii bine spalati se pot consuma proaspeti. Se prajesc in unt, impreuna cu peste sau se pun in ciorba de peste. Icrele proaspete si laptii proaspeti, bine scurse(i) de apa, se pot pune in pungi din plastic alimenetar si pastra in congelator. Icrele de pastrav sunt icre mari, care se pot consuma ca atare, tot dupa 2-3 saptamani de pastrare la congelator, precum icrele de Manciuria sau caviarul, pe paine prajita, cu unt pus deasupra si presarat bobite de icre.

  2. Ms de reply. Chiar interesant postul. O sa iti recomand un film daca nu l-ai vizionat deja. Se numeste Julie and Julia. E bazat pe on intamaplare adevarata. E vb. despre bloguri ca al tau si bucatarie.:-p. Te rog daca nu l-ai vazut cauta-l si spune-mi de parere ai. Succes!!!

  3. Interesant. Citisem cate ceva, dar nu am vazut si imagini. Multumesc.

  4. Cu placere. Sper sa il vizionezi.

  5. Am primit o punga de icre, e cantitate mare si nu stiu ce sa fac cu ele, le am la frigider. Trebuie sa le spal cu apa, apoi sa le curat de pielita sau`??? As vrea sa le conserv in frigider, pentru ca e cantitate mare si imi pare rau sa le arunc.Cum se curata pielita?? Va rog sa-mi dati un raspuns rapid, ca poate se strica in frigider:))).au culoare gri-maronii si au si urme de sange..Va multumesc

    • Nu stiu daca ati primit raspunsul meu, pe care l-am trimis direct, prin Yahoo, asa cum era pana azi.
      Icrele nu se spala, se curata doar de pielite, cu unghia sau folosind o lama de cutit (partea groasa a lamei, nu cea ascutita). Se aduna cu grija icrele de pe pielita neagra.
      Icrele curatate de pielite se pun in pungute la congelator, in cantitati cat sa se prepare o data.
      Se pot amesteca si cu sare grunjoasa, dupa gust si presa in borcane cu capac, pastrate in frigider. Deasupra icrelor, in borcan, se pune un strat de cca.1 cm de ulei de floarea soarelui.
      Daca sunt icre de mreana, acestea nu se consuma decat dupa cca. 15 zile de la recoltare.
      Icrele cu „bob” mare (de pastrav) nu se freaca cu ulei. Se pun bobitele pe paine prajita, unsa cu unt.
      Mi-ati facut pofta. Ma duc sa scot icre din borcan sa le prepar.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*