De fiecare data, scrisul pe acest blog concureaza ca timp cu pregatitul retetei. Si de fiecare data invinge timpul de pregatire al retetei. Prin cratite si tingiri ma descurc mult mai repede decat cu manevrarea textelor, potrivirea pozelor la texte, gasirea celor mai potrivite exprimari culinare, asocierea retetei in sine cu te miri ce altceva. De multe ori apar amintirile care ma coplesesc si doresc sa le povestesc. Este un hoby al meu la care nu am de gand sa renunt chiar daca sunt critici (mai mult sau mai putin, meseriasi) pe care stilul meu ii deranjeaza. Este problema lor, nu oblig pe nimeni sa citeasca, nu am pretentia ca blogul meu este unul culinar.
Inventarul culinar al gospodinei ! In curand, preparatele servite in familia mea se vor orienta catre retete de primavara sau retete de vara, cu legume mai multe, carne de pasare si peste. Nu vor disparea complet retetele cu carne de vitel sau cu carne de porc. Cu siguranta, gratarele vor concura prajelile, iar salatele de sezon isi vor face loc, treptat, in ciuda muraturilor, chiar daca pofticiosii de meserie nu vor ezita sa doreasca din ambele oferte, la aceeasi masa.
Prevazator din fire, in fiecare primavara, in camara mea din balcon, mai raman cateva borcane cu muraturi in otet. Nu stii cand pofticiosii iti solicita. In prim plan, in raft, sunt asezate cateva borcane cu castraveti in saramura si gogosari in otet, legume conservate special pentru salata de boeuf. Borcanele de zacusca cu ciuperci si sticlele cu suc de rosii s-au rarit, dar vor fi de ajuns pana apar pe piata legumele romanesti, de gradina.
De-ale cumparatorului ! Chiar daca primavara ne face cu ochiul, pofticiosii indarjiti mai doresc porcarele din cele pregatite anul trecut, inainte de Craciun, pentru iarna. Daca se termina porcarelele din oferta proprie, in magazinele cu produse taranesti oferta este pe masura poftelor fiecaruia. De ceva vreme m-am stabilit la 2 magazine de unde cumpar doar pentru o singura preparare, carnati si carne afumata (spata de preferat, ceafa, pulpa sau muschi), caci se gasesc mereu, proaspat afumate si de calitate chiar daca pretul este putin mai mare.
Varza murata pregatita in toamna anului trecut s-a acrit deja prea mult pentru gustul meu. Mi se intampla mereu, pe la sfarsitul lui martie cand in balconul unde tin butoiul cu varza se face destul de cald. Este motivul pentru care cumpar varza noua. Se mai gaseste varza noua prin market, de solar sau adusa de peste mari si tari. Pe tarabe, la tarani, se mai gaseste varza culeasa in toamna si pastrata la ei acasa, in spatii special amenajate. Prefer varza taranilor pentru ca este bine coapta. Trebuie doar indepartate 1-2 frunze ceva mai uscate.
Pentru a pregati varza calita, se poate amesteca varza murata cu varza noua sau folosi doar varza murata sau doar varza noua.
Cum folosim porcarele in retetarul familiei ? Prajelile simple de porcarele sau cu o garnitura – porcarele cu cartofi prajiti si ou de gasca sunt retete rapide, de apelat in criza de timp.
Pregatim rulade – rulada din fleica de porc cu porcarele afumate, rulada din spata de porc, carne tocata de vitel si carnati afumati.
Pizza cu porcarele este considerata o delicatesa a familiei.
Cu mamaliga, porcarelele au mare cautare – mamaliga cu porcarele la cuptor, in vasul roman; mamaliga cu ciuperci, porcarele si oua la cuptor. Astfel de retete sunt bine primite la masa de pranz, dar si la cina.
Aperitivele cu porcarele sunt bine primite – rulouri cu porcarele, cornuri cu porcarele, rulouri cu porcarele si cas afumat. Aceste aperitive, servite langa o cescuta cu tuica de prune, fiarta, sunt bine venite pana te asezi la masa festiva, servita in familie.
Din retetarul cu omlete al familiei nu au cum sa lipseasca porcarelele – omleta cu porcarele, ceapa si usturoi verde; omleta cu porcarele, omleta cu porcarele si ciuperci, prajina cu porcarele la cuptor.
O ciorba de fasole boabe cu porcarele sau o ciorba de varza murata cu ciuperci si porcarele nu vor fi refuzate niciodata de catre gurmanzii familiei.

Ingrediente de trebuinta in reteta: porcarele (carnati cu carne de porc, afumati si spata de porc proaspata/ afumata), varza noua, ceapa rosie, ardei copt, ceapa si usturoi verde, marar verde, untura de porc, slanina de porc afumata, rosii proaspete/ congelate, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, crengute de cimbru, ulei de rapita, otet alimentar din vin, de 9 grade.
Pregatire porcarele pentru coacere.
Carnatii afumati se taie in bucati si se pun intr-o tava de copt. Bucatile de carnati afumati se ung cu putin ulei de rapita sau cu untura de porc. Carnatii afumati sunt suficient de bine condimentati si nu mai este nevoie de alte condimente.
Spata de porc daca este neafumata se tavaleste prin putin ulei de rapita/ untura topita si se condimenteaza cu piper boabe proaspat macinat, un praf de sare grunjoasa si cimbru uscat.
Bucata intreaga de spata proaspata de porc se prajeste la foc iute intr-o tigaie cu margini inalte, cat sa capete o culoare aramie pe ambele fete.

Spata de porc folosita daca este afumata se incalzeste putin intr-o tigaie cu putin ulei de rapita si se condimenteaza cu cimbru uscat si piper boabe proaspat macinat.
Secretul gospodinei ! Nu punem sare grunjoasa pe carne pentru ca preparatul sa nu iasa uscat. Sarea grunjoasa o adaugam pe carne dupa coacerea acesteia.
Spata de porc incalzita si condimentata se pune intr-o tava de copt separata sau impreuna cu carnatii afumati.
Ingrediente
carnati de porc afumati,
spata de porc afumata,
slanina afumata,
ceapa si usturoi verde,
rosii proaspete/ congelate,
ardei capia copt,
marar verde.
Coacerea porcarelelor.
Tavile cu carnati si spata de porc se pun in cuptorul incins al aragazului la foc potrivit.

Se urmareste coacerea prin fereastra din usa cuptorului aragazului. Daca bucata din spata de porc a fost mai mare si afumata, coacerea acesteia se va realiza mai greu, iar carnatii se vor coace mai repede.
Dupa caz, pentru a fi gata coapte ambele ingrediente in acelasi timp, bucata de spata de porc partial coapta, se va felia in bucati groase de 1,5 cm si se va continua coacerea.
Prin felierea bucatii intregi de spata de porc, ambele ingrediente au incaput intr-o singura tava de copt.

Tava de copt cu afumaturile gata coapte se scoate din cuptorul aragazului. Carnea se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
Tava se acopera cu hartie de copt si se lasa afumatura sa se odihneasca, timp in care ingredientele coapte redevin mustoase.
Derulare activitati gospodaresti in ordinea pregatirii retetei.
- Coacere carnati afumati si spata de porc afumata in cuptorul aragazului.
- Pregatire ingrediente pentru a preparara varza calita.
- Calire varza noua.
- Pregatire mujdei de usturoi verde.
- Pregatire mamaliga.
- Montare si servire preparat.
Organizarea activitatii in bucatarie. Pana se odihneste afumatura este timp suficient pentru calirea verzei, avand toate ingredientele gata pregatite. Le-am pregatit in timpul coacerii afumaturii.
Pregatire ingrediente pentru calire varza noua.
Varza noua se toaca fideluta si se asezoneaza cu sare grunjoasa.

Varza tocata si sarata se amesteca bine si se lasa 1/2 ora la odihna, timp in care isi lasa apa. Varza noua tocata si sarata se scurge de apa intre palmele mainilor si guguloaiele stoarse se pun pe o farfurie intinsa.

In aceasta reteta, pentru un gust deosebit al verzei calite am folosit ardei capia copt, din cel pregatit in toamna, pastrat in congelator.
Secretul gospodinei ! Ardeiul capia care se foloseste nu se decongeleaza anterior prepararii acestei retete.

Ardeiul capia copt se toaca fideluta.
Ceapa verde se taie bucati de 1 cm grosime. Ceapa rosie, uscata, se taie rondele subtiri.
Mararul verde se toaca marunt.
Rosiile congelate sau proaspete se curata de pielita si se toaca marunt.

Slanina afumata se taie bucati subtiri de 1×1 cm.
Pregatire varza noua calita.
Grasimea din tava in care s-au copt carnatii si carne afumata se scurge intr-o cratita. In cratita cu grasime incinsa se vor cali la foc iute mai intai bucatile de slanina afumata si apoi impreuna cu slanina si ceapa uscata, ceapa verde, ardeiul capia copt, feliat.
Se amesteca folosind o lingura din lemn pentru omogenizare ingrediente.

Calirea se face pana se moaie putin ceapa, fara ca aceasta sa fie complet aramie sau caramelizata.
Optional ! Nu este nicio greseala daca in cratita se adauga si 1-2 catei de usturoi feliati subtire.
In cratita se adauga varza tocata, sarata si stoarsa.

Este momentul sa se condimenteze varza care se caleste. In varza se adauga boabe de piper, foi de dafin, crengute de cimbru.
Pentru omogenizare ingrediente se foloseste lingura din lemn.
Secret bine pastrat ! Ne-am propus sa pregatim varza calita, nu varza fiarta, motiv pentru care, in timpul calirii verzei se amesteca permanent ingredientele din cratita. Nu se vor adauga multe rosii si nici pasta de rosii sau suc de rosii. Rosiile adaugate vor fi doar de decor pentru acest preparat.
In cratita se adauga rosiile tocate marunt si mararul verde tocat fin.

Se amesteca cu lingura din lemn pentru omogenizarea preparatului.

Cum trebuie sa arate varza calita ? In varza calita, lichidul strans la fundul cratitei aproape ca lipseste. Grasimea folosita a fost incorporata in varza calita. Amestecarea continua din timpul calirii verzei si-a atins scopul.
Pregatire mujdei din usturoi verde.
Se toaca marunt usturoi verde si marar verde. Intr-un bol se amesteca usturoi verde si marar verde, tocate, cu sare grunjoasa, ulei de rapita si otet alimentar din vin, de 9 grade. Amestecul se omogenizeaza folosind o lingurita.

Montarea si servirea preparatului.
Preparatul se monteaza si se serveste cald, pe farfurii intinse, incalzite. Farfuriile se incalzesc in cuptorul aragazului, cu focul oprit, dupa ce am scos tava cu afumatura coapta.

De ce trebuie incalzite farfuriile ? La varza calita am folosit grasimea scursa in tava la coacerea afumaturii. Chiar afumatura are destula grasime. Nu ne dorim sa ni se sleiasca preparatul pe farfurie.
La acest preparat se poate servi, ardei iute si mamaliga calda.

Pofticiosii nu vor pregeta sa ceara si niste muraturi taranesti daca rezerva din balcon nu s-a epuizat complet.
Un pahar cu vinul casei rosu din struguri nu poate lipsi.
Pofta buna voi frati gurmeti si voi frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Daca prin camara voastra nu s-au epuizat complet porcarelele si gasiti varza noua (puteti folosi chiar varza murata), nu pregetati sa pregatiti aceasta reteta. Treceti la actiune ! Pofticiosii familiei voastre vor fi incantati de bogatia gustului acestui preparat si posibil sa doreasca repetir in zilele urmatoare.