Stiu ca toti crestinii practicanti respecta cu sfintenie Postul Craciunului. Nu am putut niciodata, din pacate, sa tin toate zilele din posturile calendarului ortodox. Am reusit, mai des, in copilarie, sa nu mananc de dulce, vinerea, cand mama mea tinea post negru (bea doar apa) pentru a respecta cu sfintenie un juramant pe care il facuse cand eram eu mic, la vreo 2 anisori si nu puteam respira bine din cauza polipilor mult prea mari. Dupa ce a implinit varsta de 70 de ani, preotul nostru a dezlegat-o de juramant, mama continuand insa, sa manance vinerea numai de post. Bunica tinea toate posturile mari din calendar.
Cand este post in calendar, incerc de fiecare data, sa scriu retete in care omitand anumite ingrediente (le nominalizez, eventual le scriu pe cele pentru o alternativa de post), preparatul final putand fi considerat ca preparat de post.
Amintiri, amintiri …. ! In sursele mele de inspiratie, se regasesc multe preparate in care vedeta retetei sunt porcarelele/ afumaturile. In copilaria mea si multi ani dupa, in propria familie, cand copiii mei erau mici si mai apoi pe la scoli superioare, prepararea porcarelelor pentru iarna, in preajma Craciunului, nu putea lipsi din activitatea de capatai.
Am crescut la parinti, cu garnita plina, dar si cu porcarele afumate, separate, din toate felurile, pregatite de mama si bunica din porc(i) crescut(i) in curte, de multe ori cu mare greutate si eforturi financiare consistente, pentru aprovizionare cu cereale, in perioada acelor ani ’80, de restriste nationala. Ajutorul parintilor cu preparatele/ afumaturile din carne de porc au continuat in anii de inceput ai familiei mele. Cand parintii si bunicii au inaintat mult in varsta, am preluat aprovizionarea cu carne si prepararea porcarelor in propria familie.
Fie ce-o fi, traditiile nu le putem ignora ! Iarna este lunga si porcarelele sunt ingrediente care nu au cum sa lipseasca din retetarul oricarei familii. Noi, cei mai in varsta, vom apela insa, ceva mai rar la aceste preparate grele pentru sanatatea noastra. Totusi, nu putem renunta in totalitate la preparatele din carne de porc proaspata sau la afumaturile din carne de porc. Pofta este apanajul tuturor adoratorilor de mancare.
Din retetarul familiei mele ! Pregatim in familie tot felul de retete in care ingredientul principal sunt afumaturile/ porcarelele. Sa le tot servim, mai ales cand frigul isi face simtita prezenta si o cescuta cu tuica fiarta este bine venita, sa scoata frigul din oase. Retetele amintite mai jos, toate pe baza de afumaturi, pot fi surse de inspiratie potrivite pentru tinerele gospodine si nu numai, multe aflate in fata vesnicei dileme a gospodinei – ce mai gatim pentru astazi ?!
Ciorbele sunt preparate cerute in toate perioadele reci si nu numai – ciorba acra de afumatura dupa o reteta batraneasca, ciorba din scarita de porc afumata, ciorba de fasole boabe cu porcarele, ciorba de varza murata cu ciuperci si porcarele, ciorba acra de praz cu afumatura, ciorba din coada de porc afumata.
Tocanitele sunt bine primite – tocanita din urechi de porc afumate, tocanita din piept de porc afumat, cu cus-cus.
Fripturile cu porcarele/ afumaturi sunt adevarate delicii culinare – ciolan afumat de porc perpelit la cuptor, ciolan afumat de porc, cu vin, la cuptor; porcarele cu cartofi prajiti si ou de gasca, ciolan de porc afumat si dezosat, unduit in bere, piept de porc afumat cu pilaf bulgaresc de orez, afumatura de la garnita cu cartofi copti.
Mancaricile cu afumatura sunt preparate delicioase – iahnie de fasole boabe cu porcarele, iahnie de fasole boabe cu ciolan de porc afumat, pregatit la cuptor; ciolan de porc afumat, cu fasole boabe; mancare de cartofi cu afumatura, varza murata fiarta cu porcarele.
La sarbatorile de iarna, de pe mesele festive nu pot lipsi – piftia de porc ca pe vremuri, terina din costita si carne afumata de porc, legume si carne de vitel, fierte sau delicatesele servite ca aperitive – urechi de porc afumate, cu sos de hrean, mustar si smantana, delicatesa din ciolan de porc afumat, fiert in zeama de varza; turta cu jumari si lapte covasit, rulouri cu porcarele, cornuri cu porcarele, rulouri cu porcarele si cas afumat, sandvis banatean cu slanina afumata, jumari de porc pentru turta cu jumari.
Pentru dimineata, in zilele de iarna si nu numai, omleta este de fiecare data, ceruta cu insistenta si programata inca din seara precedenta – omleta cu porcarele, omleta cu porcarele si ciuperci, prajina cu porcarele la cuptor, omleta cu porcarele, ceapa si usturoi verde.
Mamaliga servita cu afumaturi poate fi un preparat nelipsit in zilele friguroase de iarna – mamaliga cu branza si afumatura, la cuptor; mamaliga cu ciuperci, porcarele si oua, la cuptor; mamaliga cu porcarele la cuptor, in vasul roman.
Preparatele simandicoase cu care sa-ti surprinzi invitatii, nu pot lipsi din retetar – pizza cu porcarele, rulada din fleica de porc cu porcarele afumate, paine de casa umpluta cu porcarele, cascaval si masline.
De Sf. Nicolae, am servit un astfel de preparat combinat (dulce – post) pe care mi-am propus sa-l scriu astazi.

Porcarele la tigaie cu mancarica de fasole boabe.
Ingrediente de trebuinta in reteta: carne afumata si carnati afumati (pachet vidat, cumparat din macelarie ca afumatura de la garnita), putina untura de porc, o cutie/ conserva cu fasole boabe, alba, ceapa uscata, usturoi, marar si patrunjel verde, ulei de masline extravirgin/ ulei de rapita, rosii, suc de rosii, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, muraturi taranesti.
Ce porcarele cumparam din macelarie ?
Oferta de pe piata este variata, cu preturi mai mult sau mai putin prohibitive, daca ne referim la salariile si pensiile aflate in plata, in acesti ani. Tot romanul doreste sa respecte traditiile stramosesti, motiv pentru care, pentru sarbatorile crestine cumpara (daca nu reuseste sa pregateasca in propria gospodarie) tot ceea ce ii pofteste inima, cu efort financiar pe masura propriului venit, spre multumirea culinara a adoratorilor de mancare din familia sa.
Am descoperit intr-o macelarie deschisa de curand (dupa tipic transilvanean) in orasul meu, afumaturi de tot felul si pentru toate gusturile, in toata splendoarea lor, atarnate/ asezate in galantare. Pachetele vidate cu carne afumata si carnati afumati, din carne de porc, mi-au parut de la prima vedere ca fiind vedeta ofertei. Am cumparat si nu m-am inselat. Am redescoperit gustul si savoarea porcarelelor pregatite de mama si bunica, dar si a celor pregatite de mine.

Pachet vidat cu carne afumata de porc si carnati de porc, afumati, de la garnita.
La cumparare, m-a atras in mod deosebit, lipsa unturii de porc din pachetul vidat. Ceea ce era oferit anterior pe piata, dar si in prezent, de alte firme, in pachete vidate, arata un amestec de carne, carnati si multa untura (chiar mai mult de 50 %). De pofta, am cumparat in urma cu vreo 2 ani si un astfel de pachet. Afumatura a fost gustoasa, dar untura prea scumpa, chiar daca am folosit-o ulterior la o prajeala de cartofi.
Ingrediente
pachet vidat de afumatura de la garnita, carne si carnati, de porc,
cutie de fasole boabe la conserva, in saramura,
rosii proaspete sau congelate si decojite,
marar verde.
Pregatire mancarica de fasole boabe, servita drept garnitura la porcarele.
Am pregatit mancarica de fasole boabe ca mancare de post folosind reteta de la mancarica de fasole boabe, la minut.
Am folosit doar boabe albe de fasole, conservate la cutie, in saramura, rosii si suc de rosii.

Mancarica de fasole boabe, la minut – preparata de post.
Numai pentru un observator culinar avizat ?! In poza este mancarica pregatita din fasole boabe mari, conservata la cutie (cum am preparat in reteta originala). In reteta de astazi, cand am deschis conserva, surpriza – erau conservate boabe mici de fasole. Am preferat sa pun totusi, o poza cu o farfurie cu mancarica de fasole boabe.
LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Ce porcarele cumparam din macelarie ?
- Pregatire mancarica de fasole boabe, servita drept garnitura la porcarele.
- Incalzire/ prajire carne si carnati, afumatura de la garnita, in tigaie.
- Montarea si servirea preparatului.
Incalzire/ prajire carne si carnati, afumatura de la garnita, in tigaie.
Afumatura din pachetul vidat poate fi usor mai sarata si condimentata. Dupa caz, afumatura se spala cu apa calduta, se scurge intr-o sita si se tamponeaza cu hartie absorbanta.
Intr-o tigaie cu margini inalte se prajeste afumatura (carne si carnati), dupa gustul gospodinei.

Afumatura (carne si carnati) se pune intr-o tigaie cu margini inalte, cu putina untura de porc.
Dupa caz, afumatura poate fi doar incalzita, pana se distribuie caldura in toata masa de carne. Putem verifica temperatura de coacere vizual (incepe sa se scurga cate o lacrima de grasime din carnat sau din carne) sau cu termometrul de carne (temperatura sa fie in jur de 85 grade C).

Afumatura a fost incalzita/ prajita dupa gustul gospodinei.
Montarea si servirea preparatului.
Preparatul se monteaza si se serveste cald, pe farfurii preincalzite. Nu ne dorim ca sa se sleiasca grasimea picurata din tigaie pe mancarica de fasole.

Porcarele la tigaie cu mancarica de fasole boabe.
De-ale gospodinei sub vizorul unui observator culinar avizat ! Nu criticati gospodina. In aceasta poza, boabele de fasole sunt mici, asa cum erau in conserva folosita recent.
Preparatul se serveste cu muraturi taranesti, conservate in saramura.

Muraturi taranesti.
La acest preparat merge de minune o cescuta cu tuica de prune, fiarta sau chiar, de ce nu, o ceasca cu vin fiert. Poftele adoratorilor de mancare, nu se discuta, se executa !
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu renuntati la poftele voastre culinare, vremea trece in fiecare zi. Incercati aceasta reteta simpla, cu ingrediente putine si rapid de pregatit. Nu veti regreta.