Sunt momente cand trebuie sa improvizezi la iuteala (de obicei seara, destul de tarziu, dupa o zi incarcata), ceva de mancare, pentru a domoli soricelul din stomac, care nu stie ca ai fost ocupat peste masura, ca celalalt responsabil cu gatitul, din familie, a fost plecat din localitate sau la fel de ocupat ca si tine – motive solide, care te-au facut sa ocolesti piata, sa nu treci prin market, de mai multe zile. Cum perioada in care congelatorul era plin, din ratiuni care astazi sunt depasite, nici prin frigider nu mai sunt cine stie ce provizii, iar carnea din congelator, pentru friptura, este inghetata si chiar nu iti place sa o decongelezi rapid, in cuptorul cu microunde, pentru ca isi pierde gustul. 🙁
Nu disperati. Uitati de romanescul, deja consacrat: lasa ca merge si asa (adica, mai bine ma culc flamand sau beau un ceai cu paine prajita). Intotdeauna se gasesc solutii pentru ademenirea si potolirea soricelului din stomac. Trebuie doar deschisa usa frigiderului, cercetate cu atentie toate ascunzisurile din frigider si din camara, putina imaginatie si indarjire culinara (cum, nu sunt in stare sa-mi potolesc foamea ?!), multa voie buna. 😛
Puneti muzica sa cante (in surdina, sa nu deranjati vecinii), deschideti geamul sa „auziti” linistea noptii sau picaturile de ploaie care cad pe streasina si treceti la treaba.
Prin frigider mai sunt ceva resturi de mancare (bucatele de carne si cartofi, ramase de la pranz), ceva ciuperci, oua, branza, cascaval, verdeata. Prin camara este ceapa si usturoi. Prin borcanul cu carne si carnati, la untura, pus la Craciun, mai se gaseste o bucata de carnat. In congelator, sigur mai gasesti cateva fire de ardei gras (uitate intr-o punga), pus in toamna.
Cina este ca si gata. Trebuie doar asamblate toate ingredientele, pusa masa, scoasa o sticla de vin din rezerva strategica. Mai trebuie desfacut ultimul borcan cu castraveti la saramura, pusi de cu toamna.
Intr-un vas de Jena, uns cu ulei de floarea soarelui sau cu putin unt topit, se pun ultimele bucatele de friptura si cartofi, ramase de la pranz, insuficiente insa, pentru a potoli foamea a doua persoane.
Se calesc la iuteala, la foc mare, in ulei de masline si putin unt, cateva ciuperci, taiate bucatele. Se pune sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate.
Peste ciupercile calite se pun bucatile de ardei gras, ceapa taiata rondele si usturoi, taiat bucati fine. Se amesteca cu o lingura de lemn, pana se inmoaie ceapa si devine sticloasa.
Pentru un gust mai bun, apelezi la o gurmanderie – torni cateva picaturi de coniac si lasi sa se evapore, lent, alcoolul. 😀 Va ramane insa gustul si mirosul de fruct copt, care va creste apetitul bucatarului si a celor din preajma. 😉
Pui ciupercile si legumele peste carne si cartofi, in vasul termorezistent. Nu uita sa pui si grasimea in care s-au prajit.
Bati la iuteala, cu telul, niste oua. Nu uiti sa pui cateva fire de piper. Pune si niste branza sarata, data pe razatoarea mare. Toaca marunt niste marar si patrunjel verde. Daca vrei sa iasa prajina pufoasa, pune o lingura de smantana si cateva linguri de lapte dulce. Omogenizeaza bine toate ingredientele, cu spirit de intensa responsabilitate culinara, folosind telul sau o furculita. 😀
Scoate carnatul din borcanul cu untura si incalzeste-l bine in untura in care era pus.
Pune carnatul in vasul termorezistent. Fatuieste ingredientele, in vas, in asa fel incat sa le raspandesti cat mai omogen, peste tot. Sa profite toti mesenii, la fel, de savoarea si diversitatea preparatului.
Toarna deasupra ouale batute si ce ai mai pus in oua. Deasupra pune cateva bucati mai maricele de branza sarata sau de cascaval.
Introdu vasul termorezistent in cuptorul aragazului, la foc potrivit. Urmareste prin geamul aragazului, cum se umfla prajina si se rumeneste.
Coptul dureaza cca. 20 de minute, timp suficient sa faci o mamaliga, pentru ca bine inteles, ai uitat sa cumperi paine sau era deja inchis cand ai trecut pe langa magazinul din colt. 😛
Prajina se serveste fierbinte, cu muraturi de care mai ai, prin camara sau cu o salata de cruditati (morcov, ridiche neagra, telina, patrunjel, gulie, etc. date pe razatoarea mare, sare, piper, ulei de masline si zeama de lamaie).
Nu uita de paharelul de vin, alb sau rosu, de care ai, in rezerva strategica. Nici o bere nu ar fi rea, pusa in congelator, pe timpul cat te-ai straduit sa incropesti ceva de mancare. 😛
Ati rezolvat si micul dejun de a doua zi. Nu veti pleca la serviciu, cu burta goala. Nici un sandwich nu ar fi rau, pentru mai tarziu.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Comoditatea are si ea rostul ei, dar in niciun caz cand vine vorba de a servi ceva simplu, rapid de preparat si gustos. Avantaj ? Nu v-ati culcat cu burta goala sau molfaind, la televizor, pana va ia somnul, un biscuite sau un codru de paine veche.