Prajina cu fructe de mare si peste, la cuptor

Mi s-a sugerat, mai in gluma, mai in serios – pune domnule la inceput, o rubrica pe care citind-o, gospodina sa afle imediat ce ii trebuie sa cumpere, inainte de a se apuca de treaba, sa stie ce sa comande prin e.mail sau telefon, sa-l trimita pe consort la piata, cu lista clara, in mana sau gospodina sa caute prin camara si prin frigider, sa vada daca are cele de trebuinta.

Din respect pentru fiecare gurmand in parte ! Gusturile fiecaruia dintre noi, nu trebuie neglijate. Unora le place cu ardei iute si piper mult, cu branza in loc de cascaval, altora le place sa simta doar ingredientul principal, celelalte ingrediente, considerate de umplutura, fiind adaugate, dupa gustul fiecaruia. De aici si refuzul meu de a preciza cantitati, in retete.

Am zis – pai eu, tocmai cantitati nu imi place sa pun in reteta, nu de altceva, dar nu am cantarit niciodata ce pun in retetele mele. De cantarit, o fac profesionistii. Eu, ca bucatar amator ce sunt, improvizez, dar ma straduiesc sa iasa mai mereu, un preparat gustos si de cele mai multe ori, aspectuos.

Cedez, partial doar, scriind la inceput ingredientele, nu si cantitatile, apoi incep sa descriu reteta. Ca sa fiu sincer, nu prea imi place cum suna – ingrediente de trebuinta, in reteta – dar cu timpul imi va veni cu siguranta inspiratia si voi redefini.     🙁

Incep totusi, cu poza finala, a preparatului obtinut, in toata splendoarea lui.     😛    Cu gustul nu este nimic de facut, nu am cum sa-l pun in pagina.     🙁

Ingrediente de trebuinta in reteta. File de pangasius, fructe de mare, oua, patrunjel, marar, ceapa si usturoi verde, praz, ciuperci, branza si/sau cascaval.

Nu trebuie uitate cateva aspecte ce tin de individ: bucuria de a gati pentru cei dragi, disponibilitatea pentru experimente culinare, trasul cu ochiul si timpanul (a nu se confunda cu meseria unora !?) la cei mai invatati decat tine in ale bucatarelilor si nu in ultimul rand – pofta gurmandereasca a fiecaruia dintre noi.

Ciupercile se taie rondele. Ceapa, usturoiul, prazul si verdeata se toaca fin.

Se calesc impreuna, ciupercile, prazul, ceapa si usturoiul verde intr-un amestec de ulei de floarea soarelui si unt, pana se moaie putin ceapa.

Ciupercile si legumele calite se pun intr-un vas termorezistent, uns cu unt, pe fund.

Ouale se bat cu telul sau cu o furculita, impreuna cu branza si/ sau cascaval ras. Branza se poate taia cubulete de 1 cm. Se adauga verdeata tocata marunt, sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate, dupa gust. Doritorii pot adauga o lingura de smantana grasa, boia iute si boia dulce.

File-ul de pangasius se decongeleaza prin soc termic, cufundandu-l in apa clocotita, in care s-au pus cateva cristale de sare grunjoasa. Stratul de gheata destul de gros, face ca file-ul de peste sa se decongeleze in 2-3 minute. Trebuie urmarita decongelarea, cu varful cutitului, pentru a nu deveni pestele fad, pierzand din savoare.

Fructele de mare se decongeleaza tot prin soc termic, prin cufundare in apa clocotita, in care s-au pus cateva cristale de sare grunjoasa. Decongelarea fructelor de mare dureaza 20-30 de secunde. Inainte de congelare, fructele de mare sunt prefierte, de catre producator.

File-ul de peste taiat in fasii subtiri si fructele de mare se lasa la scurs intr-o sita. Se storc cateva picaturi de zeama de lamaie, cat sa stropeasca fructele de mare.

Pestele si fructele de mare se calesc intr-un amestec de ulei de masline si unt, la foc mare. Se tine tigaia in mana, amestecand in continuu. Fructele d emare trebuie sa ramana fragede, fara a se intari, deoarece pierd din savoare. Se taie 2-3 catei de usturoi. Se pune sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate, dupa gust.

Fructele de mare si pestele se pun in vasul termorezistent, peste ciupercile calite, repartizate omogen.

Ouale batute si branza/ cascavalul, date pe razatoarea mare, se toarna deasupra fructelor de mare.

Vasul termorezistent se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit. Se urmareste prin geamul cuptorului de la aragaz, cum se umfla ouale si se rumenesc usor. Se verifica daca preparatul este copt, introducand in oua o spatual de lemn. Daca nu ramane lichid pe spatula, preparatul este gata.

Se face o mamaliga tare

Atentie ! Cand se scoate vasul din cuptor, o fi el termorezistent, dar nu strica sa ne uitam cu atentie, unde il punem, sa nu fie apa rece pe tocator. Cel mai sigur si mai sigur, este sa-l scoatem din cuptor folosin manusi de bucatarie si sa-l asezam pe un taler de lemn, pe un varf de cutit. Stan patitu.     🙁      Nici de spalat, nu trebuie spalat imediat, ci numai dupa ce vasul ajunge la temperatura camerei. Cand te-ai ars, sufli si in iaurt, zice o veche zicala.     😛

Cam asa arata preparatul, in vasul scos din cuptor, lasat sa se odihneasca, ca sa intre untul topit, in ouale coapte.

Preparatul se serveste dupa 10-15 minute, de odihna, pentru a putea fi taiat. Va fi suficient de cald, daca este pastrat in vasul termorezistent.

Merge de minune un paharel de vin alb, sec, rece.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Voi gurmanzi invatacei, nu ezitati sa preparati fructe de mare. Trebuie sa recunosc, ca nu am fost un fan declarat al fructelor de mare. Mi se parea ca au gust si miros de alge mocirloase. Ca prin minune, a disparut si gustul ciudat, dar si mirosul de alge. Am aflat, tragand cu ochiul si ciulind urechile, la cei mai priceputi decat mine in ale bucatarelilor (nici vorba de meteahne vechi, cu ochiul si timpanul; altii erau responsabili si probabil ca mai sunt destui, inca !?). Am aplicat, decongelarea fructelor de mare, prin soc termic, nelasandu-le sa se mai dezghete la temperatura camerei, asa cum scria pe pungi. In aparatul de abur, am pus fructele de mare congelate. Nu le-am mai gatit, decat atat cat a fost necesar. Zeama de lamaie picurata imediat dupa decongelare a devenit obicei. Uleiul de masline folosit a fost de cea mai buna calitate. Usturoiul a devenit un ingredient obligatoriu. Omul cat traieste, invata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *