praz umplut cu carne tocata de peste (2)

Praz umplut cu carne tocata de peste

Ca intotdeauna si astazi, incerc, sa scriu o reteta cat de cat de sezon. Asa mi-am propus, inca de la primele retete scrise de mine. Asa, am descoperit si in sursele mele de informatii culinare, la vremea cand am intrat in posesia acestora. Am decis, ca astazi, sa scriu o reteta de legume umplute, pe baza de praz si peste.

Amici de-ai mei, printre putinii cititori obisnuiti, ramasi, ai blogului (ratingul a scazut masiv, in ultimele luni, de la cca. 1800-2000 la mijlocul anuui 2024 de vizitatori unici, zilnic, la 30-40 de vizitatori unici, zilnic, in prezent, de cand s-a introdus reclama cu plata) au constatat ratingul scazut si m-au intrebat de ce s-a intamplat asa ceva. Copiii mei m-au lamurit cum sta treaba cu reclama pe bani si nedorind decat sa-mi pastrez hoby-ul, nu sa faca bani din reclama la tot felul de lucruri care nu au legatura cu mancarea sau cu sanatatea trupului prin mancare, am decis, sa raman la forma actuala a blogului. Cui ii place ceea ce scriu si cum scriu, probabil, gaseste in continuare pe blogul meu (dupa adresa publica pe internet), numai ceea ce isi doreste cu adevarat.

Amintiri, amintiri …. ! In copilarie, mama ne-a obisnuit cu tot felul de preparate deosebite, nu neaparat din cele cu sofisticanii culinare. I-a placut, sa experimenteze retete noi, cu ingrediente de sezon, care se gaseau pe piata in acele vremuri. In gradina casei, destul de mica de altfel, bunica care era sefa, punea pe parcele mici, frumos despartite intre ele, de toate – rosii, castraveti, fasole pe arac, ardei gras, vinete, morcovi, dovlecei, marar, patrunjel, ridichi de luna, ceapa si usturoi verde. Mai rar punea 5-6 cuiburi de cartofi si 5-6 cuiburi de porumb (crestea bine vrejul de fasole lata pe coceanul de porumb). Nu se faceau – sfecla rosie, ridichile negre, conopida, dovlecii, varza, brocoli, care aveau probabil nevoie de mai mult spatiu si mai mult pamant.

La piata de sambata, se gaseau tot legume de sezon. Aprozarul, daca avea marfa, tot legume de sezon vindea. Nu aparusera market-urile unde gasesti legume si fructe, tot timpul anului, la preturi pe masura tarii de origine a productiei lor. Rareori cumpar astfel de legume din market, nu neaparat din cauza pretului, dar constatand gustul indoielnic al preparatelor finale datorat acestor legume, am renuntat. Preferam inca, sa punem la sticle si borcane, in conserve sau in congelator, din legumele noastre, romanesti.

Ce ne asteapta ? Se pare, ca incet, incet, aceste legume romanesti vor disparea cu totul si in sezon, nu numai in extrasezon. Ma gandesc, ca doar calitatea precara a legumelor din conserve, poate sa duca la stricarea acestora, in mijlocul iernii. Facem conserve si muraturi in casa de 45 de ani, in fiecare toamna, la inceput (copiii erau mici sau pe la scoli) in sute de borcane si sticle. In prezent, numarul conservelor l-am redus la 80-100 de sticle si borcane).

Puneam castraveti in saramura la sfarsitul lui iunie cand piata era plina si ieftina. Pana in urma cu 2-3 ani, nu mi s-au stricat niciodata castravetii pusi in saramura, din contra, erau buni de mancaat si peste 2-3 ani daca se intampla sa ramana de la un an la urmatorul. Acum, mi se moaie gogosarii pusi in otet in toamna trecuta si se bosesc legumele puse in saramura pentru ciorbe si n-a trecut inca, iarna.

Ne gandim sa renuntam, sa mai facem conserve toamna. Sa ramanem doar cu muraturii taranesti puse cat mai tarziu in toamna. Sa punem mai multe legume la congelator (limitat insa, de spatiul congelatorului, fara a lua in considerare, sa cumpar o alta lada frigorifica, la care am renuntat de 30 de ani). De vreo 2 ani testam prin sondaj, diferite sticle si borcane cu conserve de prin marchet. Nu am gasit ceva care sa ne placa la gust. Ceva legume congelate le avem in atentie.

Din retetarul familiei mele ! In familie pregatim retete cu legume umplute cu carne –gulii umplute cu carne din copan de pui copt, dovlecei Patison umpluti cu carne de pui si legume, legume umplute cu carne si ghebe, legume umplute cu carne tocata de vitel, praz umplut cu carne tocata, sarmalute in foi de vita, sarmale din carne de porc pentru Craciun, sarmale din carne de vitel pentru Paste.

Ne plac legumele umplute cu peste – sarmale cu umplutura de peste.

Uneori pregatim legume umplute doar cu alte legume sau cu ciuperci – ardei umpluti cu legume si ce mai ai prin frigider, gogosari umpluti cu legume, legume umplute si gratinate la cuptor, sarmale cu ciuperci, orez si stafide, sarmale cu ciuperci cum face sotia mea, sarmale cu orez.

praz umplut cu carne tocata de peste (2)

Praz umplut cu carne tocata de peste.

Ingrediente de folosinta in reteta: praz, file’ de peste, oua, orez, ceapa, usturoi, telina, morcov, ardei gras, marar si patrunjel verde, suc de rosii coapte si ardei copti, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, ulei de masline extravirgin.

praz umplut cu carne tocata de peste (1)

Ingrediente de trebuinta in reteta.

Pregatire tuburi din praz pentru reteta.

Se cumpara un praz mai gros. In reteta, se foloseste partea alba, groasa pentru umplere cu carne de peste tocata, dar si partea verde pentru sos.

Prazul bine spalat de nisip, se taie in bucati de 12-15 cm lungime.

Se scot tuburi din bucatile de praz, prin impingere cu degetul, treptat, progresiv, sa nu se rupa tubul pe cat posibil. Daca nu gasim praz gros, tuburile se pot rupe. Din acestea, rupte, vom folosi cate 2-3 bucati, una peste alta, cand se umple prazul cu carne de peste tocata. Nu se obtine un produs final, deosebit de aratos, dar cu siguranta, va fi la fel de gustos. Altfel zis, ne facem treaba cu ce avem.

praz umplut cu carne tocata de peste (2)

Tuburi de praz scoase din bucata de praz.

Tuburile de praz se oparesc intr-o oala cu apa fiarta pane se moaie, fara a se rupe complet.

praz umplut cu carne tocata de peste (4)

Tuburile de praz se oparesc intr-o oala cu apa fierbinte pana se moaie fara a se rupe.

LISTA INGREDIENTELOR FOLOSITE IN RETETA.

  • praz,
  • file’ de peste,
  • oua de gaina,
  • orez pentru pilaf,
  • suc de rosii coapte si ardei copti,
  • crengute de cimbru uscat.

Pregatire umplutura din carne de peste.

File’-ul de peste cumparat (fitofag, crap, stiuca, salau, etc. ) trebuie sa fie de la un peste mare, sa aiba oase lungi, subtiri cat mai putine (ocolite de comerciant, sa aiba ce face si gospodina, nu ?!).

Carnea pestelui se toaca cu cutitul bucatarului (ne dorim, sa simtim la gust, bucatica de peste din umplutura).

Optional. Nu este o greseala, daca bucatile de carne mai mari, se dau prin masina de tocat, prevazuta cu gratar cu ochiuri mari.

praz umplut cu carne tocata de peste (3)

Carne tocata la cutit din file’ de fitofag.

Carnea tocata se va amesteca cu orez spalat si scurs, oua de gaina, felii subtiri de usturoi, ardeiul gras tocat marunt, morcov si telina date pe razatoare mica, verdeata (marar si patrunjel) tocata marunt.

praz umplut cu carne tocata de peste (5)

Ingrediente folosite pentru umplutura din carne de peste a tuburilor de praz.

Ingredientele se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat si se amesteca folosind o lingura de bucatarie sau degetele.

praz umplut cu carne tocata de peste (7)

Umplutura din carne de peste pentru tuburile de praz.

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Pregatire tuburi din praz pentru reteta.
  • Pregatire umplutura din carne de peste.
  • Pregatirea vaselor de coacere, umplerea tuburilor de praz cu carne tocata de peste.
  • Coacerea preparatului in cuptorul electric al aragazului.
  • Montarea si servirea preparatului.

Pregatirea vaselor de coacere, umplerea tuburilor de praz cu carne tocata de peste.

In vasul de coacere, se aseaza rondele de praz taiate marunt (partea verde in special) si crengute de cimbru uscat, suc de rosii coapte si ardei capia copti.

praz umplut cu carne tocata de peste (6)

Vas de coacere pregatit pentru a se aseza tuburile de praz umplute cu carne de peste.

Pe masura ce se umplu tuburile de praz cu carne de peste tocata, acestea se aseaza in vasul de coacere.

praz umplut cu carne tocata de peste (8)

In vasul de copt s-au asezat tuburile de praz, umplute cu carne tocata de peste.

Deasupra se pun crengute de cimbru uscat si suc din rosii coapte si ardei copti pentru iarna. Se picura ulei de masline extravirgin.

praz umplut cu carne tocata de peste (9)

Tuburi de praz umplute cu carne de peste asezate in vasul de copt, cu suc de rosii coapte si ardei copti pus deasupra.

Nu zambiti ! Cand pregatim mai rar, anumite preparate, obisnuim sa pregatim o cantitate mai mare, motiv pentru care a trebuit sa mai folosim un vas mai mic, pentru a nu inghesui tuburile umplute si a le sparge la coacere. Dupa cum se va vedea intr-o poza urmatoare, nu ne-a reusit prea grozav ce ne-am propus initial.

Ce nu consumam in primele 1-2 zile, punem in congelator, in cutii din pastic alimentar pentru alta data.

Coacerea preparatului in cuptorul electric al aragazului.

Vasele cu preparatul nostru se pune in cuptorul electric al aragazului, pe treapta a 3-a de cuptor. Se fixeaza temperatura la 150 de grade C si programul de coacere cu incalzire de jos, fara ventilator.

Coacerea la foc potrivit dureaza 0,45-1,0 ore. Se urmareste coacerea prin geamul din usa cuptorului aragazului.

praz umplut cu carne tocata de peste (10)

Praz umplut cu carne de peste, tocata – preparatul este gata copt.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul se serveste pe farfurii intinse. Preparatul este delicios si rece, nu numai cald.

praz umplut cu carne tocata de peste (1)

Praz umplut cu carne tocata de peste.

Preparatul se serveste cu smantana grasa asezata deasupra si paine calda. Pofticiosii familiei stau gata pregatiti, sa moaie cu paine calda, in deliciosul sos.

Pofta buna vor frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti prazul din retetele voastre. Poate fi folosit simplu sau in amestec cu ceapa. Savoarea preparatelor pe baza de praz, mancare simpla, ca atare sau doar cu masline sau cu carne de vitel sau cu limba, este deosebita. Incercati aceasta reteta si nu veti regreta.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *