Praznic de iesire din autoizolare

Sunt destule indicii (ca sa ma exprim in limbajul de lemn al decidentilor politici) conform carora starea de autoizolare la care am fost constransi, in special noi cei mai in varsta (nu mi-am propus sa analizez pro si contra, dar sper ca vom afla daca a fost nevoie sau nu, daca am fost doar pacaliti dintr-un motiv sau altul), incet, incet se va termina. Se spune ca vom intra intr-o stare oarecum normala, cu mici recomandari, de altfel de bun simt, in ideea ca traim intr-o aglomeratie continua, cu harmalaia de rigoare strans atasata.

Ce ne-a adus noua situatia creata ? In cele 2,5 luni cat am stat cuminte in casa, iarba a ajuns buna de cosit, ciupecile de camp deja fac viermi, pomii fructiferi au inflorit si s-au scuturat deja, am ratat sa pozez magnoliile in floare, castanii si teii incep sa infloreasca.

In piata, ciresele costa tot 25 lei/ Kg si capsunile 20 lei/ Kg. Rosiile mari, castravetii lunguieti, vinetele si ardeii grasi sunt tot de la turci si greci, iar cartofii noi de la egipteni. Ceva varza noua, ceapa si usturoi verde, rosii mici (dar gustoase), cartofi noi cat nuca si castraveti cornison cat degetul (cu ceva gust, insa) expun pe taraba cei cativa producatori romani, uitati de fisc si de ministrul agriculturii.

De-ale pandemiei ! Pe propria piele am constatat ca atarn cu vreo 3 Kg mai mult la cantar, ca picioarele se misca ceva mai greu la drum intins si ca gafai cand urc scarile. In rest, nimic deosebit sub soare, doar cativa peri albi in plus ce erau mascati de parul crescut valvoi si in devalmasie.

Cum ne vom descurca in urmatoarele luni, vom vedea, sanatosi sa fim. Sigur este ca voi reveni la miscarea zilnica spre bucuria nepotelului meu.

De ce praznic de iesire din autoizolare ? In familia mea ne place sa sarbatorim nu numai zile onomastice – monstrul din ograda bunicii si sarbatori crestinesti – masa de sf. Gheorghe.

Cautam si alte motivari pentru sarbatoare – ziua Romaniei 1 Decembrie, sarbatoarea nationala.

Nu ignoram Anul Nou – revelion in doi la botul calului, gurmanderie fara frontiere, gurmanderie si estetica, Craciunul – curcanul de Craciun sau Pastele – Paste 2015, bunatati pentru sarbatoarea de Paste 2016, Paste 2017 la tara, vopsitul oualor pentru sarbtoarea de Paste, mielul de Paste.

Praznic, praznic, dar cu ce si din ce ?! M-a strabatut asa un gand cum ca din motive intemeiate, cum ar fi o oarecare grija pentru sanatate, anul acesta nu am pregatit inca piftie de porc si nici delicatese din urechi de porc.

Daca tot se va termina cu nemiscarea si statul prelungit in casa, vom trece si la retete “de primavara-vara”, ceva mai usoare ca sa ne revenim la vechea forma fizica. O abordare cu ceva porcarele in exces ne mai putem totusi permite.

Piftie de porc cum facea mama.

Ingrediente de trebuinta in retete (sunt 3 preparate): un ciolan din fata, de 0,8-1,0 Kg, un adidas maricel, la 0,3-0,4 Kg, 2 urechi mari, 2 cozi mari cu ceva carne putin grasa (toate aceste ingrediente de la porc, afumate), legume (ceapa, morcov, pastarnac, telina, patrunjel), sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, rosii si suc de rosii, melcisori – paste fainoase, usturoi verde, marar si patrunjel verde, ulei de masline extravirgin, iaurt, leustean verde.

Pregatire afumaturi pentru fierbere.

Se cumpara afumaturi din macelarie, avand siguranta ca au fost afumate cu fum de lemn, nu afumaturi din cele vopsite cu apa colorata si cu carnea injectata/ umflata cu apa salina. Negreala de la fum si murdaria din urechi (greu de curatat dupa afumare cu fum) sunt confirmari ca produsele au fost afumate cu fum de lemn.

Afumaturi pentru pregatire praznic.

Afumaturile se parlesc la flacara mare a aragazului, se barbieresc/ se curata cu simt de raspundere cu lama unui cutit subtire, se clatesc cu apa calduta.

Oarece secret al gospodinei ! Urechile sunt mi greu de curatat motiv pentru care se taie la baza pentru a putea patrunde prin pliuri si curata parul si mizeria de la fum.

Toate afumaturile se oparesc in apa clocotita, se trec prin jet de apa rece si se mai barbieresc o data pentru a indeparta toti perii si negreala de la fum.

Legumele se curata si se spala sub jet de apa rece.

Fierberea afumaturilor.

Afumaturile oparite se pun la fiert intr-o oala mare cu apa rece cat sa acopere legumele. Focul este mare pana cand apa incepe sa clocoteasca. Se aduna spuma (daca se mai formeaza) folosind o spumiera si se indeparteaza.

Un mic secret culinar ! De aceasta data nu am folosit oala de presiune cu capacul pus pentru a nu se face praf urechile (vrem sa se mentina textura delicateselor) si carnea doar sa se desprinda de pe oasele ciolanului, cozilor si a adidasului.

Fierberea afumaturilor.

In oala de fiert se adauga legumele intregi, un praf de sare grunjoasa (cu mila, de regula afumaturile sunt sarate), boabe de piper si foi de dafin.

Ingredients

  • afumaturi – ciolan de porc, adidas de porc, cozi de porc, urechi de porc,
  • iaurt,
  • usturoi verde,
  • paste fainoase – melcisori/ sfredele/ scoici/ sparnele,
  • marar, patrunjel, leustean (toate verzi),
  • rosii.

Cand apa da in fiert, se lasa in cateva clocote, se aduna ultima spuma si se reduce focul sub oala de fiert, la potrivit. Se pune capacul pe oala, fara a-l etansa. Fierberea afumaturilor va dura 2,5-3 ore pana ce carnea se desprinde de pe oase si soriciul este moale.

Pregatire mujdei de usturoi verde cu iaurt si marar verde.

In timpul fierberii afumaturilor este timp suficient pentru a se pregati mujdeiul din usturoi verde.

Usturoiul verde se toaca marunt.

Mararul verde se toaca si acesta marunt.

Intr-un bol se amesteca bine, folosind o lingurita, usturoiul verde si mararul verde tocate marunt cu un praf de sare grunjoasa, ulei de masline extravirgin si iaurt gras.

Mjdei de usturoi verde cu iaurt si marar verde.

Mujdeiul se acopera cu o folie din plastic si se pastreaza la rece in frigider.

Delicatese din urechi de porc afumate cu mujdei de usturoi verde si iaurt (preparatul nr.1 in praznic).

Urechile de porc se scot din oala in care au fiert afumaturile pe o farfurie. Se lasa la scurs. Zeama scursa se repune in oala de fiert.

Urechi de porc, afumate, gata fierte.

Urechile de porc, fierte, se taie fasii de 0,8-1,0 cm latime, cat timp sunt calde.

Secretul bine pastrat, al bucatarului ! Preparatul este mult mai savuros daca fasiile din urechi de porc se amesteca cat timp sunt calde cu mujdeiul din usturoi verde si iaurt, rece.

Delicatese din urechi de porc afumate.

Amestecul trebuie sa fie bine omogenizat, folosind o lingura, pentru ca iaurtul cu usturoi si marar verde sa se prinda de fasiile din urechile de porc, racindu-le, fara sa le lase sa se prinda una de alta.

Delicatese din urechi de porc afumate.

Mama, mama ! Miroaznele sunt imbatatoare, dand adunarea deja, pentru toti pofticiosii familiei. Nici gustul nu este mai prejos. Din pacate nu poate fi descris in cuvinte.

Delicatesele din urechi de porc, afumate si mujdei de usturoi verde cu iaurt se servesc ca aperitiv rece cu paine de casa, calda.

Gospodina va avea grija sa nu lipseasca paharelul cu tuica de prune de pe masa.

Directions

  1. Oparire afumaturi. Fierbere afumaturi intr-o oala mare, impreuna cu legume, putina sare grunjoasa, foi de dafin si boabe de piper. 
  2. Pregatire mujdei din usturoi verde, marar verde, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, iaurt gras.
  3. Urechile fierte se taie fasii subtiri de 0,8-1,0 cm latime si se amesteca cu mujdei de usturoi verde, marar si iaurt gras. Este preparatul nr. 1-delicatese din urechi de porc afumate, fierte si mujdei de usturoi verde.
  4. In o parte din zeama in care au fiert afumaturile si carne de pe cozile afumate se pregateste o ciorba de afumatura cu rosii si melcisori. Este preparatul nr. 2 – ciorba de afumatura.
  5. Carnea de pe piciorul de porc si adidasul de porc se pune in boluri. Fiertura de la afumaturi in care s-a pus usturoi pisat se strecoara prin sita si se pune peste carnea afumata, fiarta, din boluri. Se lasa sa se raceasca treptat, la temperatura camerei. Este preparatul nr. 3 – piftie de porc din afumatura.

Pregatire ciorba de afumatura cu melcisori (preparatul nr. 2 in praznic).

Din oala de fiert afumaturi se scoate o parte din zeama intr-o oala de ciorba. Se ia carnea de pe cozile de porc afumate, fierte si se pune la ciorba.

Legumele fierte din oala se taie si se pun la ciorba.

In oala de ciorba se adauga melcisori, rosii taiate felii subtiri si putin suc de rosii.

Se da ciorba in clocot si se fierbe la foc potrivit pana ce rosiile isi lasa sucul si se fierb pastele fainoase.

Ciorba de afumatura cu melcisori si rosii.

Ciorba se serveste fierbinte, presarata cu leustean verde tocat marunt.

Ciorba de afumatura cu melcisori.

Secretul bucatarului ! Daca se doreste ca rosiile sa nu fie fierte complet atunci melcisorii se pot fierbe separat, anterior, in apa cu sare grunjoasa. Ciorba va iesi limpede cu strelice de grasime, vizibila.

Ciorba de afumatura cu melcisori.

Nu este obligatoriu, dar nici de neglijat !

Majoritatea pofticiosilor adevarati prefera ca ciorba de afumatura sa fie ceva mai acra.

Ciorba fiind servita fierbinte se pune la indemana gurmetilor mamaliga calda, ardei iute si otet alimentar din vin alb, de 9 grade. Asa va merge de minune si un paharel cu tuica de prune.

Pregatire piftie de porc din porcarele afumate (preparatul nr. 3 in praznic).

Ciolanul de porc si adidasul de porc se scot din oala in care au fiert si se dezoseaza. Carnea se feliaza si se distribuie in boluri.

Carne afumata, fiarta, pusa in boluri.

In oala in care au fiert afumaturile, in zeama ramasa, se pune usturoi pisat. Se da in cateva clocote pentru ca gustul de usturoi sa prinda in lichid.

In fiertura de la afumaturi se pune usturoi pisat si se da in cateva clocote.

Lichidul se trece prin strecuratoare si se toarna in bolurile cu carne afumata, fiarta. Lichidul trebuie sa acopere carnea.

Boluri cu carne afumata fiarta, acoperita cu zeama usturoiata.

Preparatul se lasa la temperatura camerei sa se intareasca lichidul si impreuna cu carnea fiarta sa se formeze o masa omogena.

Piftie de porc cu carne afumata.

Piftia de porc se serveste ca aperitiv, cu mustar/ hrean proaspat dat pe razatoarea mica/ boia de ardei dulce si/ boia de ardei iute. Paharelul cu tuica merge de minune.

Piftia se poate servi si alaturi de sarmale din carne de porc, la felul doi. Un pahar cu vinul casei rosu din struguri nu va fi refuzat de gurmanzii profesionisti.

Pofticiosii sunt mai mereu la putere in familie !

Cica “ganditorii politici” au hotarat iesirea din autoizolare incepand cu data de 01.06.2020.

Mi s-a sugerat ca m-am grabit cu praznicul si ca ar trebui reluata actiunea chiar in ziua de 01.06.2020. Ce era sa fac ? M-am executat, mai ales ca sarbatoream ziua Copilului. Am reluat procedura insistand pe o piftie mai mare.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Faceti-va toate poftele culinare. Nu renuntati la placerile voastre culinare, dar … fara excese ! Nu uitati sa sarbatoriti iesirea din autoizolare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*