Pui cu portocale, lamai si sote’ de mazare si morcovi

In cei aproape 15 ani de existenta ai acestui blog, am scris mai mult de 800 de retete, toate pregatite in bucataria mea de la bloc. Comentariile pro au intrecut cu mult, numeric, comentariile contra. Au existat unele recomandari prin comentarii. De unele am tinut cont, acestea referindu-se la ingrediente si tehnici de gatire. Nu am avut in vedere recomandarile care vizau stilul meu de redactare, considerand ca acesta este ceva personal si cui nu ii place nu este obligat sa citeasca.

Am scris retete cu mai mult sau mai putin succes ?! Imi este greu sa apreciez altfel decat verificand numarul de accesari zilnice/ lunare/ anuale. Am incercat sa orientez retetele scrise dupa preferintele sezoniere ale celor care acceseaza blogul. Cele mai vizitate sunt preparatele mele dedicate sarbatorilor religioase. Urmeaza preparatele care vizeaza pregatirile pentru iarna, conservele si muraturile.

De-ale gospodinelor ! Ce poate fi mai simplu de pregatit decat un pui intreg la cuptor ? Multe gospodine aflate in criza de timp apeleaza des la astfel de retete. La un moment dat apar mormaielile pofticiosilor familiei suprasaturati cu carne de pui pregatita la cuptor. Macar garniturile si/ sau salatele servite la pui ar trebui sa difere.

Sunt si unele retete cu pui pregatit la cuptor, mai sofisticate, in sensul utilizarii de condimente si/ sau ingrediente mai rar folosite. Daca ne referim la tehnica de gatire, aceasta difera putin de cea obisnuita. In acest caz este bine venita oarece indemanare din partea gospodinei.

Cand aceleasi garnituri se repeta prea des, o gospodina care se respecta schimba carnea. Apeleaza la gratar si tigaie, pregatind carne de porc sau carne de vitel/ vita. Isi fac loc retetele cu peste si fructe de mare, pregatite la gratar sau la tigaie.

Din retetarul familiei mele ! Nu ocolim puiul pregatit intreg chiar daca preferam la gatit pulpele si aripile. Nu neglijam nici curcanul – curcanul de Craciun, gasca – gasca cu portocale, rata – rata cu portocale, ca pasari pregatite intregi, la cuptor.

Pieptul de pasare (pui, gaina, curcan, rata, gasca) este preferat familiei atunci cand pregatim snitele.

Pieptul de pasare te scapa de belea cand trebuie sa pregatesti ceva la iuteala. Apelezi la tigaie – piept de rata cu cartofi taranesti, la tigaie; piept de gasca cu mancare de conopida, piept de curcan cu ciuperci pleorotus trase in unt si sfecla rosie, piept de rata cu telina coapta si sos de praz, ciuperci si smantana; piept de rata cu urzici batute.

Pregatim piept de pasare la gratar – piept de gaina de curte, macerat, cu legume, la gratar; piept de rata la gratar cu cartofi noi fierti in unt.

O gaina pregatita intreaga – monstrul din ograda bunicii, gaina coapta ca la test, rasol din gaina de curte, ofera pofticiosilor familiei piept fiert delicios servit cu legume.

Abordam unele retete sofisticate – pui la vasul roman, cu varza calita; pui la rotisor cu cartofi copti, pui intreg cu legume, ciuperci si turmeric, la cuptor; pui intreg cu unt si turmeric, la cuptor.

Pui cu portocale, lamai si sote’ de mazare si morcovi.

Ingrediente de trebuinta in reteta: un pui mare, portocale, lamai, mazare, morcovi, ceapa, ardei gras, rosii, pasta de rosii/ suc de rosii, marar verde, grasime de pasare, ulei de rapita, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, foi de dafin, catei de usturoi, curcuma, boia afumata de ardei.

Decojire si feliere portocale si lamai necesare in reteta.

Portocalele si lamaile, daca nu sunt ecologice, se spala bine cu apa calduta.

Prin decojire se indeparteaza coaja fructelor pana la partea zemoasa. Pentru decojire se utilizeaza un cutit bine ascutit. Urmele de coaja/ partea alba se indeparteaza cu un cutit pentru legume, bine ascutit.

Decojire lamai si portocale.

Lamaile si portocalele decojite se feliaza rondele subtiri. Se indeparteaza semintele fructelor (optional) ce pot da un gust amarui preparatului final, care poate sa nu fie agreat de toti mesenii.

Portocale si lamai feliate subtire.

Se foloseste in reteta si suc proaspat din portocale si din lamai.

Coacerea puiului intreg in cuptorul aragazului.

Intr-o tava de copt se pun pe fundul acesteia, felii de lamai si portocale.

Felii de lamai si portocale asezate pe fundul tigaii de copt.

Pregatire pui intreg pentru coacere. Puiul intreg se curata de urmele de fulgi si dupa caz, se parleste.

Daca puiul a fost cumparat cu totul, din pui se scot tartita, ficatul, inima si pipota. Puiul intreg se curata bine la interior de urmele de plamani si de mate. Se scot pungile cu unsoare din tartita pasarii folosind varful unui cutit bine ascutit.

Grasimea de pasare de pe pui si de pe organele interne se scoate si se lasa intreaga (nu se toaca), urmand a se utiliza ca atare.

Ingrediente

  • un pui intreg, mare, la 1,5-2 Kg,
    portocale,
    lamai,
    mazare,
    morcovi,
    untura de pasare,
    curcuma,
    boia afumata de ardei.

In puiul spalat si tamponat cu hartie absorbanta, se pun felii de portocale si lamai.

In pui s-au adaugat felii de portocale si lamai, zeama de citrice si ulei de rapita. Pasarea se maseaza bine la interior.

Puiul se unge bine cu ulei de rapita si se maseaza la exterior si la interior.

Puiul se unge cu ulei de rapita si se maseaza bine.

Pe puiul masat cu ulei de rapita se adauga sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, curcuma si/ sau boia afumata, cimbru uscat.

Pui masat cu ulei de rapita si asezonat.

In tava de copt se picura ulei de rapita si se adauga crengute de cimbru uscat, foi de dafin, catei de usturoi, boabe de piper. In tava de copt se adauga 2-3 linguri din untura de pasare topita si solidificata (grasime adunata de la alte pasari inainte de a fi gatite), pastrata in borcan etans, la rece, in frigider.

Puiul intreg uns, masat si asezonat se aseaza deasupra feliilor de citrice in vasul de copt.

Pui pregatit pentru coacere.

In tava de copt, pe puiul uns, masat si asezonat se adauga suc de citrice. Suc de citrice se adauga si in pui.

Adaugare suc de citrice pe puiul pregatit pentru coacere.

Pe puiul pregatit pentru coacere se pun bucatile de grasime de pasare.

Pui intreg, uns si masat, asezonat si stropit cu zeama de citrice pregatit pentru coacere.

Coacerea puiului intreg. Tava de copt cu puiul pregatit pentru coacere se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.

Pui intreg pus in tava de copt in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.

Se urmareste coacerea puiului prin fereastra din usa cuptorului aragazului. In timpul coacerii, grasimea de pui asezata pe pui se topeste lent si se prelinge, invaluind puiul. Grasimea stransa in tava, topita si aburinda invaluie puiul de jos in sus.

Lista activitatilor gospodinei in bucatarie, in ordinea efectuarii lor.

  • Puiul se curata la interior, se parleste (dupa caz), se spala si se tamponeaza cu hartie absorbanta.
  • Se decojesc lamaile si portocalele. Cateva lamai decojite se feliaza subtire. De la alte lamai si portocale se va folosi zeama.
  • Intr-o tava de copt se aseaza pe felii de citrice, puiul intreg, uns si masat cu ulei de rapita. Puiul se asezoneaza cu condimente si sare grunjoasa. Se stoarce zeama de citrice pe pui si la interior. In tava de copt se pun condimente, untura de pasare si se picura ulei de rapita. Pe pui se pune grasimea de pasare stransa la curatarea puiului.
  • Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.
  • Sote’-ul de mazare si morcovi se pregateste intr-o cratita in care se pune ceapa taiata rondele, ardei inghetat, morcovi taiati betisoare. Legumele se calesc in grasimea scursa din vasul in care s-a copt puiul.
  • In cratita se adauga mazarea congelata, suc de rosii, rosii congelate, pasta de rosii si ardei capia. Se omogenizeaza amestecul pana se moaie mazarea si morcovii. Se presara marar verde tocat marunt.
  • Preparatul se monteaza si se serveste cald pe farfurii intinse.
  • Preparatul se serveste cu muraturi conservate in otet si paine calda.

Secretul gospodinei ! Tehnica de coacere in prezenta activa a grasimii de pasare va fragezi carnea de pasare. Grasimea de pasare topita, impreuna cu condimentele si sucul de citrice, conduc miroasnele tainice spre invadarea bucatariei. In timpul coacerii puiului se trage sos din tava folosind o seringa de bucatarie. Sosul din seringa se picura pe puiul aflat in tava.

Puiul este copt cand s-a rumenit omogen.

Pui intreg gata copt.

In timpul coacerii, puiul se intoarce in tava pentru a se rumeni si pe cealalta parte.

Pui intreg gata copt.

Ce fel de legume se folosesc in reteta de preparare sote’ ?

In reteta se pot folosi legume congelate/ refrigerate si/ sau legume proaspete. Am folosit mazare congelata (cumparata din market), ardei gras si rosii congelate de mine in toamna, suc de rosii si amestec concentrat de rosii si ardei capia, pregatite in toamna.

Mazare congelata.

Pregatire sote’ din mazare si morcovi.

Ceapa uscata se taie rondele.

Feliile de ardei gras, capia si gogosari se pun congelate in cratita.

Ceapa uscata si ardei congelat puse in cratita pentru pregatire sote’

Morcovii se curata de coaja si se taie betisoare mai groase.

Morcovi pregatiti pentru sote’.

Morcovii curatati si taiati betisoare se adauga in cratita pregatita pentru sote’.

Cratita in pregatire pentru sote’.

In cratita pentru sote’ se scurge grasimea de pasare, condimentata, acumulata in timpul coacerii puiului.

Grasimea de pasare acumulata in tava unde s-a copt puiul se scurge in cratita pregatita pentru sote’.

Mazarea se adauga inghetata in cratita pregatita pentru sote’.

Mazare congelata adaugata in cratita pregatita pentru sote’.

Se aprinde focul sub cratita pregatita pentru sote’ si se amesteca folosind o lingura din lemn pentru decongelare legume si omogenizare amestec.

In cratita se adauga rosii congelate, suc de rosii si pasta de rosii si ardei capia.

In cratita pentru sote’ se adauga rosii congelate si pasta de rosii si ardei.

Alternativa gospodinei ! Rosiile congelate pot fi decojite sau cojile se culeg din cratita, dupa decongelare.

Se continua amestecarea in cratita pana se moaie mazarea, morcovii si se formeaza un sos ingrosat.

De avut in vedere ! Pentru ingrosarea sosului nu se adauga faina sau amidon. Gustul final al sote’-ului va fi depreciat.

Sote’-ul din mazare si morcovi este gata pregatit cand sosul formeaza o masa omogena cu legumele.

Sote-ul de mazare si morcovi este gata.

De tinut minte ! Este momentul sa se adune cojile de la rosii din cratita folosind ce ai la indemana – cleste de bucatarie/ penseta de bucatarie/ furculita sau varful unui cutit.

Pe sote’ se presara marar verde tocat marunt.

Sote-ul de mazare si morcovi este gata pentru servit.

Montare si servire preparat.

In timpul prepararii sote’-ului de mazare si morcovi, puiul gata pregatit se pastreaza acoperit cu hartie de copt pentru a se mentine mustos.

Cand sote’-ul este gata pregatit, puiul adus intreg la masa se poate portiona dupa preferintele pofticiosilor postati in jurul mesei.

Preparatul se serveste cald, pe farfurii intinse. Nu este o greseala daca farfuriile sunt incalzite.

Pe farfurie se pot pune pentru decor, felii de gogosari in otet.

Pui cu portocale, lamai si sote’ de mazare si morcovi.

O bucata de paine calda nu poate fi refuzata de pofticiosii familiei dornici sa moaie in sote’-ul delicios.

Paine pregatita in casa la cuptorul minune, electric.

Muraturile care se servesc la acest preparat sunt gogosari si castraveti conservati in otet.

Gogosari si castraveti conservati in otet.

La un asa festin nu poate lipsi un pahar cu vinul casei din smochine. Poate merge si o bere.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu avem cum omite din retetarul familiei puiul pregatit intreg, servit cu garnitura preferata. Aceasta reteta poate fi o sursa de inspiratie utila pentru tinerele gospodine.

One Comment

  1. Super bine arata, cred ca e la fel de gustoase. Abea astept sa o probez dupa reteta dumneavoastra.
    Am gasit retete foarte bune.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.