Pui la gratar, cu varza noua, calita

Carnea de pasare, in general si cea de pui in special este recomandata de catre toti nutritionistii, inventatori sau nu de retete de slabit. Carnea de pui sta la baza majoritatii retelor din bucataria romaneasca, actuala.

Varza noua, fiind destul de apoasa, se consuma de preferat, in salata, cruda. Preparata bine, varza noua, calita, este o garnitura deosebita pentru carnea de pui.

Puiul de cca. 1,2 Kg se imparte in 4 bucati (2 pulpe, cu spate si 2 jumatati de piept, cu aripi). Bucatile de carne se ung cu ulei de floarea soarelui, se sareaza si se pipereaza, dupa gust. Daca puiul a fost mai mare, bucatile de carne se pot cresta, pentru a se frige mai repede si a fi crocante. Dupa gust, se poate pune cimbru sau un amestec de boia iute si boia dulce.

Bucatile de carne se pun pe gratar, pe ochiul cel mare al aragazului, avand grija sa centrezi flacara pe mijlocul gratarului si sa pui apa, in tigaia gratarului.

Secret descoperit de sotia mea ! In apa din tigaia gratarului se pun boabe de piper, foi de dafin si o ramurica de rozmarin. Miroasele care se degaja, te imbie la masa si carnea facuta pe gratar va fi mai apetisanta, in special daca ai crestat-o inainte de a o pune pe gratar.

Secret de bucatar batran ! La inceput se da focul mai iute, sa sfaraie apa din tigaia gratarului, atunci cand grasimea de pasare scursa din carne, pica in apa. Carnea va fi mai suculenta, deoarece sa va forma o pojghita de piele mai tare si crocanta, care va mentine in carne, toate sucurile. Cand culoarea pielii de pe bucatile de carne incepe sa se coloreze in maroniu, reduci focul la potrivit, pentru a se patrunde carnea.

Constatari ! In timp, vei observa, ca cel mai bine este sa intorci carnea pe gratar, o singura data, pentru a nu se rupe pielea si a strica fasonul.   😀   Daca nu sti cand sa intorci carnea, foloseste un varf de cutit si inteapa carnea in partea cea mai groasa. Daca lichidul care musteste este sangeriu, nu intorci carnea, mai lasi 2-3 minute.

De retinut, ca fapt divers ! Cu putina apa din tigaia gratarului se dilueaza otetul pe care il vei pune in mujdeiul de usturoi verde cu care se va servi puiul. Savoarea data de grasimea carnii de pasare, scurse in apa, este garantata. Accentueaza si gustul mujdeiului preparat din usturoi verde, fara a-l face deranjant. Mujdeiul preparat din usturoi verde este mai “bland” decat cel preparat din catei scosi din capatana de usturoi.   😛

Gust divin ! Nu este nicio rusine (doar nu te vad vecinii) daca in apa cu grasime, ramasa pe fundul tigaii gratarului, la sfarsitul timpului de frigere, pui putin mujdei de usturoi si moi cu mamaliga rece.    😀

Pentru varza calita, este nevoie de varza alba, noua, ardei gras, rosii, marar verde, ceapa uscata si ceapa verde. Se poate folosi ardei gras, tocat si rosii, din cele congelate asta toamna.

Se taie varza in doua bucati si se toaca in felii subtiri. Varza tocata se sareaza cu sare grunjoasa si se lasa sa se moaie, 30 de minute. Se amesteca varza cu mana.

Se stoarce varza, in maini si se fac cocoloase.

Se caleste in ulei de floarea soarelui, ceapa si ardeiul gras.

Se adauga varza tocata si se amesteca in continuu, cu o lingura de lemn. Calirea se face pana cand varza se inmoaie si devine lucioasa.

Rosiile congelate se trec prin apa calduta si se decojesc. Rosiile decojite se toaca marunt si se pun peste varza.

Se amesteca varza cu rosiile si se caleste in continuare, la foc mare, pentru a se evapora apa. Se amesteca cu lingura de lemn, in continuu, ca doar vrem varza calita, nu varza fiarta.    😛

Cand varza este calita, se adauga mararul verde si se amesteca bine, tot continutul cratitei.

Puiul se serveste cald, cu varza calita fierbinte, mamaliga rece, ardei iute, mujdei si un pahar de vin alb, sec.

Batranii nostrii serveau si o ceapa rosie, sparta cu pumnul. Romanii mai simandicosi, pun mamaliga unsa cu ulei de masline, pe gratar. Ii fac dungi, de la gratar, ca sa dea bine in poza.    😉

Mujdeiul se face din usturoi verde, tocat marunt, patrunjel si marar verde, tocate fin, ulei de masline, otet din mere si miere, sare grunjoasa, piper macinat si iaurt. Se freaca ingredientele, impreuna, cu o lingura, pana se obtine o pasta fina, omogena.

Mamaliga trebuie facuta mai tare si lasata sa se raceasca, pentru a putea fi taiata, cu cutitul. Mamaliga calda se taie cu firul de ata din bumbac. Pe vremea bunicii nu era bumbac, ea folosea ata din canepa si mai gaseai cate un firicel de canepa, prin mamaliga.   😛

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Sigur trebuie sa si mancati, chiar daca nu aveti momentan conditii sa pregatiti aceasta reteta. Fiti prevazatori. Cand plecati de acasa puneti in traista carnea, varza si mamaliga, gata pregatite. Ardei iute si vin se gaseste. Preparatul se mananca si rece, la nevoie. Soacra mea avea o vorba – cine pastreaza, are.   😕

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*