Pulpa de ied cu cartofi si ciuperci la cuptor

Cum sarbatoarea de Paste bate la usa, a inceput marea agitatie a gospodinelor prin piete, macelarii si market-uri pentru a identifica, deocamdata, doar preturile cele mai potrivite pentru buzunarul fiecaruia. Cei mai prevazatori din fire, fac deja comenzi pe soptite, la babele si fetele din piete (vechi cunostinte, mereu bagate in seama si in restul anului, tocmai pentru a te avea in vedere la astfel de ocazii) pentru oua proaspete, in special de rata si curca (oua de gaina se gasesc mereu, chiar daca, ca un facut, se scumpesc brusc), lapte, unt si branzaturi, pentru a ti le aduce in saptamana Pastelui.

De-ale comerciantilor ! Prin galantarele macelariilor si ale market-urilor, deocamdata doar timid, a aparut mielul, la niste preturi cam piperate, se sondeaza piata. Cand se vor deschide, saptamana viitoare, boxele, in hala de carne, pentru vanzare miei si iezi de la producator, va mai scadea si pretul in galantarele din market (in prezent, sloganul “la cel mai bun pret al pietei” fiind afisat doar ca reclama), nu cu mult, doar cu 2-3 lei/ Kg. Nu-i rea ideea cu sloganul afisat, la vedere, pe rafturi/ galantare, pentru comercianti, in timp ce cumparatorul priveste pretul scris mult mai mic, in dreptul sertarului frigorific cu animalul transat si ambalat, iar in final afla pretul cu care a cumparat, scris marunt pe ambalaj si confirmat pe bonul fiscal, la casa de marcaj pentru plata.

Amintiri …, amintiri …. ! Copil fiind, asteptam nerabdator, Pastele, in special pentru ouale vopsite care se ciocnesc (bine inteles, le preferam pe cele mari, de rata si curca, uneori chiar de gasca), dar si pentru taiatul mielului/ iedului, in curtea casei, sub marul (in toti anii, plin de flori si fructe mari, deosebit de dulci) cu o ramura de tulpina retezata, unde stam cocotat si citeam, in vacanta de vara. Parintii cumparau animalul intreg, in viu, din targul de saptamana (nu existau magazine specializate in acele vremuri) sau adus, contracost, de prieteni de-ai tatalui meu, ciobani de meserie. Acelasi nenea, in fiecare an, sacrifica animalul. Sarcina mea, de copil, era sa duc pielea animalului la depozitul de colectare piei de animale pentru tabacaria din oras si pentru fabrica de incaltaminte din resedinta de judet. Intre timp, au disparut tabacaria si fabrica de incaltaminte sub tavalugul schimbarii (o fi bine, o fi rau ?!), iar despre depozite de colectare piei de animale, eu unul nu am cunostinta ca ar mai exista pe undeva. Mama si bunica transau animalul (fie miel, fie ied sau fiind multi la masa si toti in putere, pentru masa sarbatoreasca si miel si ied) – mielul de Paste, pe categorii, pentru bors – bors de ied/ ciorba – ciorba de miel, maruntaie pentru drob sau pentru drob cu maruntaie tocate la barda, pentru stufat – stufat de miel sau stufat de ied, pentru fripturi (cea mai mare parte a animalului sau chiar intreg cand era  ceva mai mic, dar cu carnea batuta si grasut, doar fara maruntaiele pentru drob si capatana plus ciocanelele de la picioare pentru ciorba) – pulpa si cotlet de miel la cuptor  sau cotlet de ied cu cartofi, la gratar sau pulpa de miel la cuptor sau pulpa de miel si aripi de curcan la cuptor sau cotlet de miel cu cartofi la cuptor.

Sarbatoarea Pastelui este un motiv de adunare a familiei ! Am mostenit din batrani sa sarbatorim Pastele in familie – Paste 2015 sau Paste 2016, cu de toate. Toate bunatatile pregatite din carne, ouale vopsite, pasca si cozonacul sunt cinstite asa cum se cuvine. La asa o mare sarbatoare crestineaasca nu poate lipsi tuica de prune, vinul si chiar berea, pentru cinstirea preparatelor culinare, dar si pentru a inchina cate un paharel pentru cinstirea celor plecati dintre noi. Salatele de primavara sunt si ele prezente pe masa pentru a usura digerarea carnii de miel/ ied. Pentru cei mai putin prieteni cu carnea de miel, daca nu am cumparat ied, pregatim, la repezeala, pe gratar, dupa doleanta, fripturi din porc/ vitel/ pui/ curcan. Uneori pregatim drob din maruntaie de curcan sau din rinichi de vitel/ porc si ficat de pui/ curcan.

Pulpa de ied cu cartofi si ciuperci la cuptor.
Pulpa de ied cu cartofi si ciuperci la cuptor.

Ingrediente de trebuinta in reteta: o pulpa de ied/ miel, cartofi (de preferat cartofi noi), ceapa, usturoi, ardei gras, ciuperci albe/ maronii, proaspete, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, rozmarin, foi de dafin, untura de porc, ulei de floarea soarelui/ ulei de soia/ ulei de masline.

Ingrediente

  • pulpa de ied/ miel,
  • cartofi noi,
  • ardei gras,
  • ciuperci proaspete, albe/ brune.

Cartofi si ciuperci pentru garnitura la pulpa de ied cu cartofi si ciuperci la cuptor.
Cartofi si ciuperci pentru garnitura la pulpa de ied cu cartofi si ciuperci la cuptor.

Cartofii mai mari, spalati bine si curatati de coaja subtire cu buretele de sarma, se taie in bucati mari. Cartofii mici se alsa intregi. Ciupercile mari se feliaza in bucati mari, iar cele mici se lasa intregi. Ceapa se taie rondele groase. Cateii de usturoi se taie felii groase sau se lasa intregi. Ardeiul gras se taie fasii groase.

Toate aceste ingrediente se pun intr-un vas termorezistent pentru coacere. Se asezoneaza cu sare grunjoasa si cimbru uscat. In vas se adauga boabe de piper, foi de dafin, crengute de cimbru, crengute de rozmarin. Se picura ulei de floarea soarelui si se amesteca folosind o lingura.

Legume si ciuperci, feliate, pentru garnitura la pulpa de ied/ miel.
Legume si ciuperci asezonate pentru garnitura la pulpa de ied/ miel.

Reteta pas cu pas

  1. Curatare legume si ciuperci, feliere in bucati mari.
  2. Asezonare legume si ciuperci cu sare grunjoasa, piper proaspat macinat, cimbru uscat. Se picura ulei de floarea soarelui si se amesteca cu o lingura mare.
  3. Impanare, dupa gust, pulpa de ied/ miel cu catei de usturoi si crengute de cimbru/ rozamrin. Asezonare cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat.
  4. Asezare pulpa de ied/ miel deasupra legumelor in vasul de copt.
  5. Acoperire vas de copt cu hartie de copt, umezita cu apa rece si stoarsa.
  6. Coacere preparat in cuptorul incins al aragazului, pentru 10 minute la foc mare si apoi 1 ora la foc potrivit. Ultimele 5 minute se lasa vasul descoperit pentru rumenirea carnii.
  7. Carnea se lasa sa se ohihneasca 5-10 minute pentru a redeveni mustoasa, prin reacoperire vas de coacere cu hartia de copt.
  8. Feliere pulpa de ied/ miel folosind un cutit bine ascutit.
  9. Servire preparat pe farfurii incalzite. Se serveste cu salata de sezon.

Pentru un preparat fraged ! Pulpa de ied/ miel se unge cu untura/ ulei de floarea soarelui, se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe, proaspat macinat si cimbru uscat. Pulpa se aseaza deasupra legumelor in vasul de copt.

Pulpa de ied cu cartofi si ciuperci la cuptor - preparat pregatit pentru coacere.
Pulpa de ied cu cartofi si ciuperci la cuptor – preparat pregatit pentru coacere.

Pentru un gust deosebit ! Daca pulpa de miel este mai mare si carnea putin mai grasa, se impaneaza cu catei de usturoi si ramurele de cimbru/ rozmarin.

Pulpa de ied cu cartofi si ciuperci la cuptor - preparat gata de introdus in cuptorul incins al aragazului.
Pulpa de ied cu cartofi si ciuperci la cuptor – preparat gata de introdus in cuptorul incins al aragazului.

Vasul de copt se acopera cu hartie de copt, umezita cu apa rece si stoarsa.

Vasul de copt, cu preparatul acoperit cu hartie de copt umezita si stoarsa pregatit pentru introdus in cuptorul aragazului.
Vasul de copt, cu preparatul acoperit cu hartie de copt umezita si stoarsa pregatit pentru introdus in cuptorul aragazului.

Mic secret pentru coacerea preparatului ! Vasul de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, pentru 15 minute la foc mare si apoi la foc potrivit, pentru 1-1,5 ore (in functie de marimea pulpei). In timpul coacerii, se ridica coltul hartiei de copt si se urmareste coacerea – carnea devine aramie in timp, datorita grasimii de deasupra carnii care se rumeneste.

Pulpa de ied cu cartofi si ciuperci la cuptor - preparatul este gata.
Pulpa de ied cu cartofi si ciuperci la cuptor – preparatul este gata.

Ultimele 5 minute, se descopera vasul de copt si se lasa carnea sa se rumeneasca dupa gustul gospodinei.

Pulpa de ied cu cartofi si ciuperci la cuptor - preparatul este gata copt.
Pulpa de ied cu cartofi si ciuperci la cuptor – preparatul este gata copt.

Pulpa de ied este mica si frageda, iar in timpul coacerii se strange mult. Exista riscul sa se usuce, daca focul la cuptor a fost mai mare.

Vasul se scoate din cuptorul aragazului, se acopera cu hartia de copt si se lasa carnea 5-10 minute sa se odihneasca, timp in care carnea redevine mustoasa. Pulpa se poate felia dupa ce redevine carnea mustoasa, folosind un cutit bine ascutit.

Preparatul se serveste cald, pe farfurii incalzite.

Pulpa de ied cu cartofi si ciuperci la cuptor - preparatul este gata servit.
Pulpa de ied cu cartofi si ciuperci la cuptor – preparatul este gata servit.

Preparatul se serveste cu salata de leurda, ridichi si ou fiert.

Salata verde cu leurda, ridichi si ou fiert servita la pulpa se ied cu cartofi si ciuperci la cuptor.
Salata verde cu leurda, ridichi si ou fiert servita la pulpa se ied cu cartofi si ciuperci la cuptor.

Un pahar cu vinul casei din smochine va fi bine primit.

Vin de smochine servit la pulpa de ied cu cartofi si ciuperci la cuptor.
Vin de smochine servit la pulpa de ied cu cartofi si ciuperci la cuptor.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu pot sa cred ca exista vreun gurmand care sa nu savureze un astfel de preparat. Numai cine nu gusta se poate “lauda” ca nu ii place carnea de miel/ ied. Nici macar nu stiu ce pierd.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*