Aceasta reteta am pregatit-o pentru masa de Craciun din acest an.
Am dorit sa prepar ceva gustos, fatos, facut rapid, care sa poata fi servit aburind, sa gadile placut narile si sa trezeasca gurmanzii din noi. Oare am reusit ? 😛
Ingrediente de trebuinta in reteta: pulpa de porc, de la un animal parlit, nu oparit, cumparata de la macelaria cu produse garantate, romanesti (o bucata groasa, intreaga, sanatoasa – de 2-3 Kg, cu putina grasime lasata de macelar, la cererea cumparatorului), legume, dupa gustul si dorinta mesenilor (cartofi, praz, ceapa, usturoi, morcovi, pastarnac, patrunjel, telina), 2-3 carnati afumati, din cei facuti special, in casa, pentru sarbatori (vezi reteta pe acest blog – carnati de porc), condimente traditionale romanesti (sare grunjoasa, cimbru, boabe de piper, boabe de coriandru, rozmarin).
Legumele, curatate si spalate, lasate la scurs (sterse cu o carpa uscata) se taie in bucati mari, potrivite ca marime cu bucata de carne care se va pregati, se aseaza intr-o tava de inox. Se presara sare grunjoasa. In tava se adauga boabe de piper, boabe de coriandru, cateva crengute de cimbru, o crenguta de rozmarin, 2 frunze de dafin, catei de usturoi.
Este bine de stiut ! Portionarea legumelor dupa marimea bucatii de carne are rost pentru ca legumele si carnea sa fie gata preparate, in acelasi timp. Legumele se vor pregatiti in grasimea de porc, scursa treptat, din carne, pe masura ce aceasta se va coace.
Se picura ulei de floarea soarelui, cat sa unga tava si se amesteca bine, cu o lingura, legumele si condimentele.
Carnatul afumat se taie in bucati generoase si se pune printre legume, in tava de inox.
Bucata din pulpa de porc, se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate si cimbru uscat. Carnea se freaca cu condimentele pe toate partile.
Secret si nu prea, stiut fiind de toate gospodinele ! Carnea se aseaza deasupra amestecului de legume, partea cu grasime, fiind deasupra. In timpul coacerii, grasimea din pulpa de porc se va scurge pe/ prin carne si va trece la legume, pe care le va coace.
Poate fi esential pentru gustul preparatului ! Nu se adauga apa sau amestec de apa si vin. Nu este nevoie, deoarece pulpa de porc contine destula grasime si destula apa. 😀
Numai bucatarii stiu de ce ! Nu se acopera carnea/ tava cu folie din staniol sau hartie de pergament. Nu va fi nevoie, deoarece legumele trebuie sa se faca treptat, dar nu inabusit, fara a se arde, in acelasi timp cu carnea. Acoperind tava, legumele se vor gati mult prea repede. 😕
Tava de inox se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc mare pentru 30 de minute, timp in care grasimea de pe carnea de porc se va rumeni si va deveni aramie, retinand in acelasi timp, tot sucul in carne.
Se reduce focul la aragaz, la potrivit si se continua coacerea pentru 50-60 de minute, pana carnea capata o rumeneala omogena, iar pe lateral se observa cum carnea paleste, usor, usor, pe masura ce trece timpul.
Cum se potriveste focul aragazului, in timp, eficient pentru carnea care se coace, dar si pentru bucatar ? Prin geamul aragazului, urmarim ca grasimea sa sfaraie molcom, in tava, fara a sari in cuptorul aragazului. 😀
Marele secret al pregatirii fripturilor la cuptor ! Deoarece in timpul coacerii la cuptor, carnea se usuca, friptura se scoate din cuptorul aragazului si se lasa pentru 10-15 minute, acoperita cu o hartie din pergament, “sa se odihneasca”, timp in care aceasta redevine mustoasa, pastrandu-si fragezimea.
Preparatul se serveste cald, pe farfurii incalzite, pentru ca grasimea de porc sa nu se sleiasca in timpul mesei.
Niste ardei capia in otet, serviti ca muraturi vor face ca grasimea din carne sa treaca aproape neobservata.
Gurmanzii profesionisti vor dori cu siguranta la un astfel de preparat, mustar iute si/ sau mujdei de usturoi si/ sau hrean proaspat ras.
Mujdeiul de usturoi (vezi reteta pe acest blog – mujdeiul la roamani) va fi preparat din catei de usturoi uscat, pisati in piulita de lemn, in amestec cu sare grunjoasa. Usturoiul pisat se freaca cu cateva picaturi de ulei de masline si se amesteca cu apa rece.
Daca mujdeiul iese prea iute, se poate adauga o lingura de iaurt gras, care va roacori pe cel care il consuma. 😛 Se poate adauga si patrunjel verde, tocat marunt.
Era sa uit un lucru esential. Un pahar (2, 3, ……, ca doar e Craciunul) de vin rosu, va trebui sa clateasca gura mesenilor si le va fi ca un pansament gastric, pus contra grasimii din carnea de porc.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Stiu ca sunt multi, cei care nu isi permit sa aiba pe masa belsug, de sarbatori. In zi de mare sarbatoare, noi crestinii trebuie sa ne amintim de cei saraci si sa-i omenim cu ceea ce ne permitem fiecare dintre noi, cinstindu-i astfel si pe mosii si stramosii nostrii.