Toamna se numara bobocii, …… cei de rata si/ sau cei de gasca. Gospodinele isi fac socotelile, ce boboci pastreaza pentru anul viitor, ce boboci sacrifica la repezeala, pentru a nu intra in iarna cu cardul prea mare, ce boboci mai ingrasa intensiv, pentru ca la taierea porcului, sa puna la untura, impreuna, carne de porc, afumata si carne proaspata de rata sau/ si carne proaspata de gasca. Uneori se afuma si carnea de pasare.
De regula, sunt vizati pentru sacrificare de catre gospodine, ratoii/ gascanii, fiind pastrat doar cate un exemplar, cel dominant/ falnic, cel mai aspectos, pentru reproducere in primavara ce va veni.
Cu ce ne putem aproviziona ? Prin market, gasesti rate intregi, refrigerate, aduse de la unguri. Mai rar, ai ocazia (personal, nu am cumparat inca), sa gasesti gaste intregi. Rate intregi, congelate, gasesti si din cele romanesti. Pulpe si piept de rata, refrigerate sau congelate se gasesc si romanesti. Spinari (pline de grasime), de rata/ gasca sunt prin galantare, numai bune pentru a pregati untura de pasare, atat de utila pentru a da gust la supele de legume si la alte mancarici, pe baza de carne de pasare. Ficat de rata si/ sau ficat de gasca sunt de gasit, dar pretul este cam prohibitiv, in special ficatul de gasca ingrasata.
Daca vrei, poti ! Avand ceva cunostinte prin piata, poti apela cu incredere, mai spre sfarsitul toamnei, la precupete, sa-ti aduca gata curatat si parlit de toti fulgii, vreun falnic ratoi, la 2-2,5 Kg/ bucata sau vreun gascan ceva mai „corpolent”, la 3-4 Kg/ bucata. Este bine de stiut, sa soliciti precupetei, sa-ti aduca un boboc, nu „indivizi” din cei batrani, care au carnea deja, tare si oricat i-ai pune la macerat, preparatul obtinut nu va fi pe placul gurmanzilor declarati. Prefer alternativa cu piata pentru achizitionarea bobocului de rata/ gasca.

Ingrediente de trebuinta in reteta: pulpe de rata, legume preferate (cartofi, morcovi, ceapa, usturoi, praz, ardei gras/ ardei capia, etc.), sare grunjoasa, untura de pasare/ ulei de floarea soarelui, piper boabe, cimbru uscat, muraturi taranesti sau muraturi asortate in otet.
Pulpa de rata se cresteaza, pana la os, cu un cutit bine ascutit si se freaca bine, cu sare grunjoasa, pentru a patrunde prin crestaturi.
Pulpa de rata se prajeste cate 2-3 minute, pe fiecare parte, la foc mare, intr-o tigaie bine incinsa. Nu se pune grasime, are destula pulpa de rata. Pe masura ce se rumeneste, pulpa de rata isi lasa din grasime, in tigaie. Pulpa se rumeneste pe ambele fete, mai intai pe partea cu piele. Nu se pune capacul pe tigaie, chiar daca riscam, sa sara ceva grasime pe aragaz si chiar pe jos, prin bucatarie.
Totusi, luam ceva masuri de precautie, pentru a evita niste „bombaneli” din partea consoartei ! Fiind sarata bine, pielea de pe pulpa de rata nu se va prinde de fundul tigaii. Si tigaia bine incinsa, ajuta, ca pielea sa nu se prinda de tigaie.

In timp ce se prajeste pulpa de rata, se curata legumele, se spala cu apa rece si se sterg cu o carpa uscata. Legumele se portioneaza, dupa preferintele fiecaruia (rondele, bastonase, cuburi, etc.). Legumele se aseaza intr-o tava de copt, se amesteca cu putin ulei de floarea soarelui, sare grunjoasa, piper boabe, proaspat macinat si cimbru uscat.

Pulpa de rata, rumenita usor, se aseaza, cu pielea in jos, peste legume, in tava de copt. Grasimea de rata, din tigaie se adauga uniform, peste carne,

Dorim, sa obtinem o pulpa de rata cu pielea crocanta si cu carnea frageda, dar si cu legumele coapte atat cat trebuie. Pentru a obtine ce ne dorim, tava se acopera cu hartie de copt, umezita cu apa rece si stoarsa. Astfel, pulpa de rata si legumele se vor pregati la abur.

Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit, pentru cca. 40 de minute. Dupa 20 de minute, se scoate tava din cuptor, folosind manusi de bucatarie si se intoarce pulpa de rata, in tava. Se pot amesteca si legumele, in special daca acestea au fost taiate mai mare. Tava se reintroduce in cuptorul aragazului.

Carnea din pulpa de rata se taie felii, folosind un cutit bine ascutit.
Numai pentru pofticiosi ! Carnea ramasa pe os, se „ciuguleste” direct cu gura, fiind cea mai gustoasa.
Preparatul se serveste cald. Carnea poate fi stropita cu cateva picaturi de zeama de lamaie, in special daca pulpa a fost mai grasa.

Un pahar de vinul casei din smochine, rece, va fi bine venit la festinul care va urma.

De ce sa incercam muraturile din anul acesta ? Din pacate, nu intotdeauna putem cumpara legume romanesti, pentru murare, desi prin piete/ market vezi peste tot numai afise cu „legume romanesti”, chiar daca sunt aduse de pe la turci sau greci. Pentru muraturi, langa acest preparat, apelezi la cele puse deja anul acesta, numai bine, pentru a fi „verificate” din timp, ca sa vezi rezultatul muncii tale. Astfel nu risti, sa ai surprize la iarna, cand deschizi borcanele. In caz de esec, la muraturi, poti sa treci de urgenta, la noi investitii, din piata, uitandu-te cu atentie la ceea ce cumperi.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti, de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Daca inca nu ati observat deja, fata noua a blogului meu, o puteti face in continuare. In timp, vor aparea si noi categorii, la retete, pentru o mai usoara cautare si identificare a retetelor dorite.
La rata tigaia NU trebuie incinsa! Rata se face in tigaie RECE!