Pulpa de vitel macerata, la cuptor

Probabil, vreun gurmand cu vechi stadii in “profesie” a lansat clasica zicala – cea mai buna leguma este tot carnea de porc, pregatita in toate felurile posibile, de catre mesteri bucatari, dar si de catre bucatari amatori sau de catre gospodine in propria bucatarie. Mai pretentioasa la pregatit este carnea de vita, care poate deveni atoasa daca este lasata prea mult sa se coaca/ sa se friga. In schimb, carnea de vitel, mult mai frageda, poate deveni un adevarat deliciu culinar, daca este bine pregatita.

Trebuie sa recunosc ca nu sunt un impatimit al macerarii carnurilor, din simplul motiv ca imi place sa pastrez culoarea carnii, asa cum este ea. Prin macerare, toata carnea se albeste. In acelasi timp, nu ma da pe spate nici carnea pregatita in sange (nu imi place, sa vad partea aceea din bucata de carne, nepregatita suficient, la mijloc, de un rosu intunecat sau mai spre rozaliu, chiar daca sofisticatii din bucatarie vor zice, ca nu stiu ce este bun; parerea lor nu trebuie neaparat, sa corespunda cu parerea mea), dar nici carnea arsa. Prefer carnea mustoasa si frageda, omogen patrunsa de caldura pregatirii sale.

Pulpa de vitel, macerata, la cuptor.
Pulpa de vitel, macerata, la cuptor.

Ingrediente de trebuinta in reteta: o bucata de pulpa de vitel, la 1,5-2 Kg, sare grunjoasa, piper boabe, ulei de masline, lamaie, cimbru, vin alb, sec.

Pentru macerare se utilizeaza: ceapa verde si usturoi verde (tocate marunt), ulei de masline, sare grunjoasa, cimbru uscat, vin alb (sec), zeama de lamaie/ otet din mere si miere, piper boabe proaspat macinat, o lingura de mustar (dupa preferinta – clasic sau iute), putin patrunjel verde (tocat mai mare). Proportia ulei de masline/ vin plus zeama de lamaie sau otet de mere si miere sa fie 1:1.

Lichidul si celelalte ingrediente de macerare se pot amesteca intr-un bol, cu furculita sau cu telul, inainte de a fi introdus in punga din plastic, peste carne.

Nu este obligatoriu. Daca se foloseste zeama de lamaie, se poate adauga o lingura de miere sau de zahar brun.

Pulpa de vitel pusa in punga din plastic alimentar, pentru macerare, inainte de pregatire la cuptor.
Pulpa de vitel pusa in punga din plastic alimentar, pentru macerare, inainte de pregatire la cuptor.

Bucata de vitel, intreaga sau portionata in 3-4 bucati mari, se pune in punga si se adauga ingredientele pentru macerare.

Se maseaza carnea pentru a se distribui lichidul de macerare printre bucatile de carne/ sa invaluie bucata intreaga de carne.

Se scoate aerul din punga de plastic, prin presare, tinand punga stransa la gura si se leaga punga la gura cu ata de bucaterie sau se inchide cu o bucata din plastic (se poate refolosi banda din plastic de la painea feliata, cumparata din market).

Punga cu carne se tine la rece, in frigider, minim 2-3 ore, dar de preferat de seara pana a doua zi. Cu cat sta mai mult la macerat, cu atat carnea preparata va iesi mai frageda. Din cand in cand se scoate punga din frigider si se mai maseaza carnea, prin punga inchisa, cu mila, sa nu se sparga punga si sa facem mizerie in bucatarie.

Carnea gata macerata se pune intr-un vas termorezistent, din ceramica, pentru coacere. Marinata se adauga peste carne, in vasul de copt. Se adauga foi de dafin, o crenguta de rozmarin, 2-3 crengute de cimbru, boabe de piper, boabe de coriandru.

Carne de vitel gata macerata, pusa in vasul termorezistent, pentru copt pulpa de vitel, macerata, la cuptor.
Carne de vitel gata macerata, pusa in vasul termorezistent, pentru copt pulpa de vitel, macerata, la cuptor.

Ce te mai tenteaza de prin rafturi ? In market se gasesc pungi speciale pentru macerare/ pastrare legume, la congelator, cu etansare prin lipire/ presare. Nu imi place sa le folosesc, existand pericolul de a se sparge punga atunci cand in timpul macerarii, mai scoti punga din frigider si o masezi.

Secretul prepararii retetei ! Coacerea carnii trebuie sa fie constanta. Carnea din vasul de copt se acopera cu hartie de copt trecuta prin jet de apa calduta. Hartia de copt umezita se stoarce in maini si se acopera carnea, in vasul de copt, cu aceasta.

Pulpa de vitel, macerata, pregatita pentru coacere la cuptor.
Pulpa de vitel, macerata, pregatita pentru coacere la cuptor.

Vasul se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit, pentru 2-3 ore (in functie de marimea bucatii de carne).

La sfarsitul coacerii, se scoate vasul de copt din cuptorul aragazului, folosind manusi de bucatarie/ carpe groase si se da la o parte de pe vas, cu atentie, hartia de copt, pentru ca aburul sa nu navaleasca pe maini. Nu este nicio placere sa ti se inroseasca mainile.

Cum verificam coacerea ? Se pipaie cu degetul bucata de carne si se apasa progresiv. Daca musteste, carnea este gata pregatita. Daca in urma apasarii, carnea ramane uscata, ai depasit timpul de coacere.

Vasul se reacopera si se lasa carnea sa se odihneasca 15-20 de minute, pe aragaz, timp in care carnea va redeveni mustoasa.

Pulpa de vitel, macerata, la cuptor, gata pregatita.
Pulpa de vitel, macerata, la cuptor, gata pregatita.

Mici secrete din bucatarie ! Gurmetii profesionist trebuie respectati. Spre sfarsitul coacerii, langa bucata din carne de vitel se pot pune carnati afumati, intregi, din cei pregatiti drept porcarele pentru iarna. Gustul de afumat al carnatilor care se prajesc in lichidul fierbinte, va invalui carnea de vitel conferindu-i o savoare suplimentara.

Carnea de vitel gata pregatita se feliaza folosind un cutit bine ascutit, numai dupa ce se “odihneste”.

Friptura se serveste calda, cu ganitura din varza murata calita si ciuperci calite in ulei la cuptor. Sosul de la friptura se pune peste varza calita.

Nu este nicio greseala daca se pune pe varza calita mujdei de usturoi verde si/ sau se decoreaza farfuria cu un ardei iute.

Mamaliguta calda sau rece merge de minune cu varza calita si ciuperci, iar muiatul in sosul de la friptura poate deveni sport national.

Un pahar de vinul casei rosu din struguri nu poate face rau nimanui.

Vinul casei rosu, din struguri servit la pulpa de vitel macerata, la cuptor.
Vinul casei rosu, din struguri servit la pulpa de vitel macerata, la cuptor.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Vreau sa cred ca cei curiosi dintre voi, vor incerca aceasta reteta minunata. Nu veti regreta. Savoarea preparatului este garantata.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*