Toamna aceasta ne-a adus pe langa scumpiri in lant si vaicareli ale autoritatilor, incompetente sa gestioneze criza prin care trecem cu totii, o gripa rebela (de care nu se prea vorbeste), pe langa mai vechiul covid ajuns la a 7-a generatie. Nu mi-am propus niciodata sa fac politica, desi pasivitatea nu este una din “calitatile” mele.
Griji de bunic sau altfel spus – ca mai faci la pensie ?! Timpul liber de oricare alte actiuni/ activitati, nu pare sa tina cu mine, chiar daca pensionar fiind, ar trebui sa-l pot gestiona cat de cat in favoarea mea. Nu ma plang, doar constat. Nu poate exista o bucurie mai mare pentru un bunic, decat aceea de a petrece cu nepotii cat mai mult timp din viata sa. Vrei sa crezi ca inca, mai esti folositor.
Poate exista o regula nescrisa ca parintii (azi bunici) carora serviciul nu le permitea sa stea cu proprii copii, cand acestia erau mici, atata timp cat ar fi dorit, sa-si reverse toata grija de care sunt capabili asupra nepotilor, doar atunci cand varsta le este destul de inaintata. Constati ca aceste perioade cand erai mai mult plecat de acasa lasa urme si nu iti amintesti multe lucruri din copilaria micutilor tai, atunci cand stai la taclale cu sotia sau cu proprii copii, ajunsi acum fiecare cu familia lui.
Cand nepotelul tau este racit/ gripat (inerent de altfel pentru toti copiii aflati la gradinita) suferi ca si cum ai fi tu cel bolnav (de altfel iei si tu gripa, dar treci mai usor peste aceasta). Astepti cu nerabdare ca nepotelul sa se faca bine si sa zburde iarasi in jurul tau.
Din experienta parintilor si bunicilor ! Ca orice copil raceam si eu, fie iarna, fie vara. O baie fierbinte generala si cu sare grunjoasa la picioare era prima abordare. Urmau niste frectii cu carmol (rareori se puneau ventuze) si infofolirea in halat, plus statul la pat. Supa de pasare fierbinte, cu putina zeama de lamaie si ceaiul de musetel, fierbinte, cu putina miere era obligatoriu.
Adult fiind, nu prea raceam. Nu eram predispus la raceala, chiar daca amigdale nu aveam de la varsta de 2 ani. Vaccin antigripal nu am facut niciodata. Cand se intampla sa racesc era suficienta o baie fierbinte plus 2 aspirine si infofolirea in halat, de seara pana dimineata. O ceasca cu tuica fiarta servita la cina, imi cadea bine. Ca sa treaca mai repede raceala, rareori apelam la 2 polidine, injectate la dispensarul firmei. Nu lipseam de la serviciu, nu luam concediu medical.
Despre piata si oferta pietei ! Toamna, prazul se lafaie pe tarabele din piata. Doar capatanile de conopida, capatanile de varza si cativa ardei grasi mai concureaza cu prazul, pe tarabele producatorilor locali. La comercianti (majoritari prin toate pietele), legumele din import nu lipsesc, indiferent de anotimp.
Din retetarul familiei mele ! Mi-am dorit sa scriu o reteta care se pregateste rapid, iar in reteta sa folosesc praz. Am ales pulpele de pui pentru preparare cu praz. Pulpele si pieptul de pui au avantajul ca se pot pregati rapid, iar carnea de pui este recomandata pentru sanatatea noastra, a tuturor si este preferata copiilor.
Cand nepotelul este pe baricade la noi, pregatim pe langa nelipsita supa/ ciorbita cu legume si paste sau galuste, pulpe de pui asa cum ii plac lui – pulpe de pui cu legume la cuptor facute piure’, pulpe de pui cu cartofi si ciuperci la cuptor, pulpe de pui cu cartofi taranesti la cuptor, pulpe superioare de pui macerate in iaurt, apoi coapte, cu piure’ de cartofi.
Ingrediente de trebuinta in reteta: pulpe de pui, praz, cartofi, ceapa mica, lunguiata, catei de usturoi, praf de curry, ulei de masline extravirgin, unt proaspat, patrunjel verde, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, vin alb, sec/ zeama de lamaie.
Pregatire ingrediente folosite pentru preparare, in reteta.
Pulpele de pui se spala sub jet de apa calduta si se curata de puf. Se indeparteaza pielea galbena de la varful ciotoiului. Dupa caz, pulpele se parlesc la flacara mare a aragazului sau folosind arzatorul de bucatarie cu butelie mica.
Pulpele de pui spalate, se usuca folosind hartie absorbanta.
Pulpele de pui se sectioneaza in 2 bucati – ciotoi si pulpa propriu-zisa. Se cresteaza piele si putin din carne, din pulpele superioare si partea cu carne mai multa din ciotoaie. In crestaturi se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
In reteta se foloseste parte verde si parte alba din praz. Nu folosim un praz prea gros. Prazul nu se feliaza, se folosesc bucati de praz de 6-8 cm lungime.
Secretul gospodinei ! Ne dorim ca prazul sa fie moale in finalul pregatirii retetei, motiv pentru care, bucatile de praz se unduiesc in apa fierbinte timp de 10 minute.
In reteta am folosit si cartofi prefierti, taiati rondele.
Ingrediente
un fir de praz, subtire cat degetul mare,
pulpe de pui,
cartofi,
unt proaspat,
praf de curry,
ceapa lunguiata, mica.
Preparatul se trage la tigaie in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.
Intr-o tigaie cu margini inalte se rumenesc pulpele de pui pe ambele fete, in amestec de ulei de masline extravirgin si putin unt proaspat.
In tigaie se adauga bucatile de praz prefierte si cepe lunguiete. Nu este o greseala daca se adauga si 2-3 catei de usturoi.
Cand ceapa s-a muiat, in tigaie se adauga praf de curry si cimbru uscat. Ingredientele se tavalesc prin sosul format.
Optional, in tigaie se picura vin alb, sec sau zeama de lamaie pentru un gust deosebit al preparatului.
Se inabuse continutul din tigaie cu capacul asezat pe tigaie.
ORDINEA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Pregatire ingrediente folosite pentru preparare, in reteta.
- Preparatul se trage la tigaie in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.
- Montarea si servirea preparatului.
Cand carnea de pui este gata facuta, in tigaie se adauga rondelele de cartofi prefierti. Rondelele de cartofi se tavalesc prin sosul de praz si curry.
Preparatul se mai inabuse sub capac timp de 3-4 minute.
Montarea si servirea preparatului.
Preparatul se monteaza pe farfurii intinse, preincalzite. Sosul se picura pe toate ingredientele preparatului.
Patrunjelul tocat marunt se presara pe ingredientele preparatului.
La acest preparat se servesc castraveti in otet din productia de anul trecut (daca a mai ramas vreun borcan, ratacit, prin camara) sau din cei de anul acesta (daca s-au facut deja).
O bucata de paine calda este bine venita, chiar daca in preparat se regasesc cartofi. Muiatul cu paine calda in minunatul sos este apanajul pofticiosilor de pretutindeni.
La acest preparat merge de minune un pahar cu bere neagra, nu neaparat rece.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni oriunde va veti afla pe mapamond ! Prazul bine gatit, dar si crud, in loc de ceapa, servit la telemea de oaie si slaninuta afumata este o adevarata binefacere pentru pofticiosii familiei. Acest aperitiv merge de minune cu tuica fiarta. Oltenii si nu numai sunt mari consumatori de praz. Numai cine nu a servit o mancare de praz cu masline sau praz in loc de ceapa la diverse porcarele, nu poate sa aprecieze aceasta leguma deosebita. Bunicile noastre pastrau firele de praz puse in nisipul din lazi adanci, impreuna cu alte radacinoase (morcovi, pastarnac, patrunjel), lazi depozitate iarna, in beciul casei, ca sa nu inghete.