Pentru mine, gatitul nu este numai o placere, ci si un mijloc de a ma „aerisi”, de a evada din fata calculatorului, de a lasa tastatura pentru a apuca cutitul de bucatarie, un motiv serios pentru a lasa lucrarile mele sa dospeasca. Asa ceva se intampla numai atunci cand nu ai un program fix, cand nu-ti impune nimeni niste termene stricte, cand singur iti faci programul zilnic, de lucru. Vreau sa spun, ca asa ceva iti poti permite de la o anume varsta incolo, cand pensionar fiind, greutatile familiei s-au rarit si iti permiti sa mai si huzuresti. 😀
Gatitul nu inseamna pentru mine, doar curatatul cepei, fiertul ciorbei, prajitul fripturii sau amestecatul salatei de cruditati. Am descoperit arta culinara, pe care incerc sa o inteleg, sa o servesc ca un novice, prin incapatanarea mea de a persevera, prin priceperea mea de a o intelege si de ce nu, prin talentul meu, de a o imbogati. 😛
Gatind nu inseamna sa nu mai gandesti, sa nu ai amintiri si sa nu le depeni prin minte, pentru ca ulterior sa le si scrii, atunci cand reteta ta apare pe acest blog.
Poate intentionat, reteta propriu zisa pe care o scriu, este presarata cu amintiri, cu patanii, cu lucruri placute din viata mea si rareori cu lucruri mai putin placute, de care nu imi place, sa-mi amintesc. 8)
Citeam daunezi, un comentariu, al unui neica nimeni, pe un blog de retete culinare – delly.ro, care prezenta una dintre retetele mele. Zicea el, neica nimeni, ca nenea ala nebunul care a scris reteta, il poarta prin instoria si geografia patriei, dar a uitat sa scrie tocmai reteta. Imi pare rau ca i-am ocupat din timpul sau pretios. Nu il obliga nimeni sa citeasca, mai ales ca nerabdator fiind sa afle reteta, nici macar nu a citit tot ce era scris. Ar fi putut observa, ca exista si reteta, de altfel una dintre cele mai gustoase retete scrise de mine, este adevarat ca printre multele „floricele”. 🙁
Asa stiu eu sa scriu, asa imi place mie sa ma exprim, nu tin sa fiu laudat sau promovat, vreau doar sa ma eliberez de stres. Vreau prea mult ? Cu siguranta NU.
Cartofii, curatati de coaja, se pun la fiert intr-o oala cu apa rece si sare. Se aduga o lingura de unt cumparat de la ciobani si cimbru uscat. Apa sa acopere cartofii. Cartofii se fierb pana intra varful cutitului in ei.
La fel de gustos ! Daca nu ai unt de la ciobani, poti sa pui 2 linguri de ulei de masline.
Cartofii fierti cu unt, pot fi consumati ca atare, cu smantana (cumparata de la ciobani) si patrunjel verde tocat fin, presarat deasupra sau drept garnituri la diverse fripturi si retete din peste.
Pulpele de pui se curata de puful ramas si se spala cu apa rece. Se parlesc pe flacara aragazului.
Pulpele se pun la macerat, intr-un amestec de ulei de masline, zeama de portocale, coaja de portocale, sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate, cateva firisoare de ceapa verde, 2-3 catei de usturoi. Se maseaza, pentru fragezire. Se acopera cu o folie din plastic alimentar si se tin la rece, in frigider, 1-2 ore.
Pulpele de pui se pun pe gratar, direct pe flacara aragazului. In timp, se toarna sosul in care au macerat pulpele de pui, peste acestea si in special cand se intorc, pentru o coacere omogena si o inmiresmare garantata.
Tine de gustul fiecaruia ! Cine doreste pulpe crocante, bine facute, poate sa le cresteze, pana la os, cu un cutit bine ascutit, inainte de a le pune la macerat.
Un mic secret ! In cuva gratarului se toarna apa rece, in care se pun 2-3 foi de dafin si boabe de piper, pentru a accentua aromatizarea carnii de pasare.
Atentie ! Daca pulpele sunt mari, crestarea acestora, inainte de a le pune la macerat, devine obligatorie, pentru a nu se arde pielita, iar carnea sa ramana cruda, pe os.
Intr-o tigaie se pun la prajit, in unt si ulei de floarea soarelui, ce legume prefera fiecare (morcovi taiati in doua sau intregi, daca sunt mai mici, dovlecei felii, vinete felii, bucati de ardei gras sau de ardei capia, bucati de praz, oparit in prealabil, 2 minute, in apa fiarta, cu sare, buchetele de conopida sau de brocoli, verzisoare de Bruxelles sau felii de varza alba, cruda sau varza rosie, cruda). Se presara sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate.
Pulpele la gratar se servesc cu garnitura de cartofi natur si legume trase in unt. Se presara patrunjel verde, tocat fin.
Pun pahar de vin alb demisec, rece, te ajuta decisiv, sa te bucuri impreuna cu familia, prietenul(a) sau amicii, de un festin aproape perfect. Gurmanzii adevarati prefera mujdei de usturoi cu iaurt.
Ce lipseste ? O muzica calma, in surdina, poate crea o ambianta placuta. 😛
Pofta buna, frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Incercati sa va indepliniti singuri, micile placeri culinare. Poate fi tot ceea ce conteaza pentru voi. Uitati de semeni de-ai nostrii, care prin natura lor, sunt mai mereu niste Ghita Contra. Ignorati-i, numai asa, poate, vor disparea sau cel putin nu vor mai incerca sa-si dea cu parerea despre lucruri pe care nu le inteleg. Nimeni nu este perfect. Daca toti ar fi facuti dupa calapodul si asemanarea ta, unde am ajunge ? 🙁
Frumoasa reteta si postarea, dar internetul(ca si lumea) este plin de personaje nu tocmai agreabile este adevarat, nu trebuie sa puneti la suflet, nu le place nu citesc si nu mai revin 🙂 .
In afara de asta pe zi ce trece ma conving tot mai mult ca trebuie plecat de la premisa ca unii oameni pur si simplu nu sunt normali :).
Reteta asta o voi face si eu , pacat ca nu am asa o scula de gratar 🙁 dar o sa imi cumpar un bbq de ala de unica folosinta sa fac pulpele, legume prajite asa la tigaie nu am mai gatit, sunt curioasa si eu acum cum ies…
Salut,
Sincer,reteta si prezentarea sunt jalnice!! Lasa faza cu Ghita si alte alea….chiar e de tot rasul…cartofii fierti in coaja cu tot cu verdeata si unt..in aceeasi apa,morcovii necuratati…pulpele super uscate…praf! Mi-e mila de cei ce vor urma reteta ta. Jaaaaallnic!! Pozele si reteta in sine in super contradictie…praf,praf,praf!!!!
Unde si citit/ văzut cartofi cu coaja si legume necurățate?? Citește cu atenție si schimba ochelarii!