Anul trecut, copiii ne-au facut o surpriza si au venit acasa cu mai multe zile inainte, sa sarbatorim impreuna Craciunul, motiv pentru care sarbatorirea s-a intins, noi parintii avand grija sa pregatim multe dintre retetele preferate ale copiilor, sa ne aducem aminte de peripetii din copilaria lor, fara a-i uita insa si pe cei plecati dintre noi.
Principii sigure pentru a te aproviziona de sarbatori si nu numai ! Poti sa cumperi ceea ce iti doresti, nu ceea ce gasesti, sa alegi sortimentul care place ochiului si care iti convine ca pret, daca faci aprovizionarea din timp, evitand astfel si aglomeratia din fata tarabelor si/ sau a galantarelor, dar si batuta pe loc de la casele de marcaj din market. Nu mi-a placut niciodata sa umplu traista cu ceea ce este scris pe „lista”, la nimereala, „in orb”, fara a cantari din ochi si a aprecia cum se cuvine „marfa” expusa. Este adevarat, ca in ultimii ani, dispun de timpul necesar. Procedand astfel, nu intotdeauna pretul este cel care conteaza, dar in fiecare an, sarbatorile de iarna sunt unice si deliciul preparatelor chiar conteaza. Gurmanazii de ocazie si gurmetii profesionisti de pretutindeni vor aprecia cum se cuvine acest fapt, cand vine vremea degustarii preparatelor.
Ingrediente de trebuinta in reteta: un sfert de purcel (am gasit in market la 3-4 Kg) /purcel intreg (de lapte, la 10-12 Kg), untura de porc, boia afumata, boabe de piper, boabe de mustar, foi de dafin, cimbru, sare grunjoasa.
Mai simplu nu se poate ! Prepararea acestei retete este cum nu se poate mai simpla. Se folosesc putine ingrediente, dureaza in schimb cateva ore (in cuptor, 35-40 de minute/ Kg de carne)
Curatarea soriciului de par si parlirea purcelului ! Mi-am propus sa pregatesc cand voi avea ocazia (ocazia se mai si nascoceste)/ voi gasi in piata/ targ sau in market un purcel intreg. In copilaria mea, mama cumpara din targul de saptamana purcel de lapte, intreg, viu. Purcelul era taiat in curte de un vecin care se pricepea. Cald inca, dupa sacrificare, purcelul intreg era bagat de mama si bunica intr-un valau cu apa fierbinte si parul se smulgea cu mana, ramanand pielea/ soriciul neted, oparit. Soriciul se freca apoi cu malai amestecat cu sare grunjoasa pana devenea neted si curat. Rareori era nevoie sa se parleasca la foc deschis anumite portiuni, in jurul picioarelor (la „adidasi”), pe la urechi sau la ratul purcelului.
Sfertul de purcel cumparat din market era bine oparit, doar a trebuit spalat si sters bine cu hartie absorbanta. Nu a fost nevoie de parlit la flacara aragazului.
Ustensile de bucatarie folosite ! Pentru coacerea purcelului in cuptor se foloseste o tava mare, cu margini inalte, cu gratar pus in tava.
Ce condimente se folosesc ? In tava de copt se pun boabe de piper, boabe de mustar, foi de dafin, crengute de cimbru. Cine doreste poate sa puna si alte condimente preferate (fulgi de ardei iute, boabe de coriandru, crengute de rozmarin).
Marele secret al asezonarii purcelului ? Purcelul se freaca pe partea de sorici cu multa sare grunjoasa (fara frica, carnea nu va iesi sarata deoarece sarea scoate apa din sorici si din grasimea de sub sorici, face soriciul crocant) iar pe partea cu carne, dupa gust. Se presara pe partea cu sorici boia afumata si cimbru uscat. Se pune apoi pe sorici untura de porc, proaspata, solidificata.
Secretul coacerii purcelului ! Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc mare, pentru 30 de minute, timp in care untura de porc se prelinge pe sorici, invaluind purcelul intreg/ sfertul de purcel, in lichid fierbinte, soriciul in devenire capata o culoare usor aramie si apar „basici” pe pielea purcelului (incepe topirea grasimii de sub pielea animalului).
Condimentele din tava sfaraie in putina grasime stransa in tava si isi raspandesc deja, firav, mirosul in cuptorul aragazului.
Tava se acopera cu hartie de copt, umezita si apoi stoarsa. Se reintroduce tava in cuptorul fierbinte al aragazului si se reduce focul la mediu spre mic, pentru 2-4 ore (in functie de marimea focului in cuptor si a purcelului).
In timpul coacerii, din jumatate in jumatate de ora, se scoate tava din cuptor, folosind manusi de bucatarie. Cu o pipeta de bucatarie/ lingura/ polonic se ia grasime din tava si se prelinge pe soriciul purcelului.
Secret bine pastrat de marii bucatari ! Purcelul gata copt se scoate din cuptorul aragazului si acoperit cu hartia de copt, se lasa sa se odihneasca cel putin 30 de minute inainte de a fi portionat si servit mesenilor. Bucatarii sefi recomanda ca „odihna” carnii coapte la cuptor sa dureze atata timp cat dureaza coacerea. Cum miroaznele tainice deja au invadat bucataria, dar si toata casa, sunt greu de stapanit cei care misuna prin preajma, fara a-i chema la masa.
In timpul coacerii purcelului, se pregatesc legume (in ce combinatie se doreste) pentru fierbere si pregatire un piure (cartofi, dovleac, telina, ardei, usturoi, conopida, morcov, pastarnac, patrunjel, mazare verde, fasole verde, etc.).
Secretul pregatirii piure-ului ! La fierbere, se adauga sare grunjoasa si catei de usturoi. Cand legumele s-au fiert, se scurge apa, se adauga unt proaspat, smantana, lapte dulce si se mixeaza legumele. In compozitie, se amesteca patrunjel verde si/ sau ceapa verde, tocate marunt. Se poate amesteca si spanac proaspat.
Pentru portionarea purcelului se foloseste un cutit bine ascutit si o furculita mare. Sosul incalzit de la friptura, chiar daca este putin sarat, raspandit pe piure-ul de legume va spori deliciul acestui preparat minunat.
Purcelul rece se serveste cu piure cald si sos fierbinte, muraturi taranesti sau muraturi asortate in otet.
Nu este nicio greseala daca purcelul gata feliat se serveste incalzit.
Fiind sarbatoare se permit cateva pahare cu vin rosu pentru a mai stinge din grasimea carnii de porc.
De luat aminte ! Felii subtiri de carne cu sorici, intre doua felii de paine, impreuna cu o foaie de vraza murata sau cateva feliute de gogonea murata sunt de preferat la serviciu, dupa sarbatori, in locul unui corn cumparat din coltul strazii.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Incercati sa va intocmiti un retetar propriu pentru preparatele preferate, la sarbatorile din familie. Periodic puteti pregati ceea ce va doriti spre bucuria celor asezati in jurul mesei.