Vrem, nu vrem, trebuie sa mancam cate ceva in fiecare zi. Daca ne propunem sa tinem o dieta, cat de cat, situatia chiar se complica. Nu de putine ori ne regasim in situatia de a ne intreba – noi ce mai gatim pentru astazi ?! Apelam la sursele proprii de inspiratie (retete mostenite din batrani), mai dam un telefon la amici si-i intrebam pe ei – ce mai gatesc, mai schimbam o reteta cu vecina, in timp ce stam la taclale pe o banca in parc. Poate apelam la internet sau la carti de bucate, poate rasfoim o revista de profil, aflata prin casa, la indemana. Nu de putine ori intrebam pofticiosii familiei, ei ce ar dori sa mai serveasca la masa.
Amintiri, amintiri …. ! Copil fiind, familia noastra era destul de numeroasa – bunici, parinti, copii – 7 persoane, de 3 ori pe zi asezati in jurul mesei plus ceva gustari printre mese, pentru noi, copiii. Mama si bunica gateau de doua ori pe zi, dimineata si dupa amiaza. Isi planificau felurile de mancare plecand de la ingredientele avute la dispozitie, cumparate din piata de legume/ targul de saptamana pentru animale si pasari. Foloseau ce mai cresteau in curtea casei si obtineau din gradina de legume. Legumele mari – varza, cartofi, conopida le cumparau tot din piata.
Toamna, pregatirile pentru iarna isi aveau perioadele bine stabilite, dupa ingredientele gasite in piata. Interveneau iarasi, aranjamentele cu prietenii tatei pentru aprovizionarea cu cantitati mari de legume si fructe.
Prin alimentara nu gaseai decat zahar, ulei, gris, fidea si macaroane. Faina si malaiul se obtineau ducand la moara, grau si porumb, boabe cumparate cu sacul de tata, din targul de saptamana.
In curtea casei cresteau pasari (gaini, pui, gaste). Ratele macaneau si deranjau. Curcanii aveau nevoie de spatiu si la noi curtea era mult prea mica. Cresteau 1-2 porci care se taiau la Craciun. Carne de vita/ vitel, berbec/ oaie se cumpara de la abator (cand se taiau animale mari, aduse de tarani spre sacrificare pentru ca se betegisera), dar si prin aranjamente cu prieteni ai tatei. Pasari (curcani si rate) si doar in sezonul lor – miei, iezi, purcei de lapte – se cumparau din targul de saptamana.
Pregatirea unui rasol te scoate de multe ori din incurcatura. Rasolul se pregateste destul de repede (exceptie rasolul din gaina batrana), este savuros, gadila narile placut, iar mofturosii familiei apreciaza cum se cuvine ceea ce gasesc in farfurie.
Din retetarul familiei mele ! In sursele mele de inspiratie, rasolul ocupa un loc bine stabilit. In familia mea, pentru rasol folosim carne de vitel, carne de gaina sau peste.
Pregatesc cu placere din carne de vitel, in special cap de piept sau rasol intreg/ rasol feliat, daca imi propun sa gatesc ciorba – ciorba din cap de piept de vitel acrita cu zeama de castraveti sau rasol – rasol din cap de piept de vitel, rasol de vitel.
Gaina de curte, grasa, dar si batrana, fierbe mai mult timp, chiar cand se foloseste oala de presiune. Fiarta intreaga, o gaina de curte iti ofera ocazia de a pregati rasol – rasol din gaina de curte, dar si untura de pasare sau fond de pasare (se poate pastra 2-3 luni, in cutii cu capac etans, la congelator) din care poti obtine supe – supa din fond de pasare cu omleta, dar si pentru un gust deosebit la mancarici si garnituri din cartofi pregatiti la tava. Untura de pasare se poate folosi in loc de ulei atunci cand se pregatesc mancarici de legume care se inabuse – ghiveci de legume.
Pestele (stiuca, salau, somn, biban, lin) este un alt ingredient cautat de catre bucatari pentru pregatire ca rasol – rasol de stiuca, rasol de stiuca cu sos de hrean si smantana, rasol de stiuca cu maioneza, rasol de salau prins la Dunare, rasol din cap de somn, rasol de somn, rasol din peste proaspat.

Ingrediente de trebuinta in reteta: o bucata din cap de piept de vitel, cartofi, ceapa, usturoi, ardei gras, radacinoase (morcovi, telina, pastarnac, patrunjel), ulei de masline extravirgin, lamaie, patrunjel verde, frunze de busuioc verde, sare grunjoasa, foi de dafin, piper boabe, otet alimentar de 9 grade din vin.

Pregatire ingrediente pentru fierbere.
Se cumpara o bucata din cap de pipet de vitel. Prefer sa cumpar carnea direct din macelarie si sa-mi aleg bucata dorita din galantar.
De tinut minte ! Grasimea care se regaseste pe carnea de vitel este pretioasa, in sensul ca garanteaza deliciul preparatului final. Ar fi o mare greseala gurmandereasca sa eviti cumpararea bucatii din cap de piept pentru ca are prea multa grasime. Dupa fierbere, aceasta grasime o vei considera o adevarata delicatesa. Nu trebuie decat sa pui ceva mai multa sare grunjoasa pe bucatica taiata plus un strop din zeama de lamaie/ otet alimentar de 9 grade din vin. Savoarea iti va umple gura deja pofticioasa.
Radacinoasele (morcovi, patrunjel, pastarnac, telina) si cartofii se curata de coaja si se lasa bucati intregi/ bucati mari. Nu este nicio greseala daca se vor fierbe si cateva buchetele de conopida. Legumele se vor fierbe ca atare, adica bucati mari.
Ceapa si usturoiul se curata de foi. Se lasa intregi.
Ardeiul gras se curata de seminte si cotor. Ardeiul se taie bucati mari.
Ingrediente
o bucata din cap de piept de vitel,
radacinoase (morcovi, patrunjel, pastarnac, telina),
cartofi speciali pentru fiert,
ulei de masline extravirgin,
lamaie,
verdeata (patrunjel, frunze de busuioc).
Fierberea ingredientelor utilizate in reteta.
Bucata din capul de piept de vitel se opareste cateva minute in apa care clocoteste. In apa fiarta s-a adaugat un praf de sare grunjoasa. Apa de oparire care contina multa spuma de culoare inchisa (este un indiciu pretios, din punctul meu de vedere, ca animalul a fost crescut intr-o gospodarie taraneasca) se arunca. Carnea oparita se clateste sub jet de apa calduta.
Carnea cu os si grasime, oparita, se pune la fiert intr-o oala de fiert. Pentru fiert, se poate folosi oala de presiune. Nu este o greseala daca dupa fierbere, se va desprinde carnea de pe os si nici daca aceasta va fi moale si se mesteca usor, chiar se topeste in gura.

Inainte de adaugarea legumelor in oala de fiert, se da apa in clocot si se aduna eventualele urme de spuma care se mai formeaza, folosind o spumiera.
Secretul gospodinei ! In oala de fiert, o data cu legumele, se adauga sare gunjoasa, boabe de piper si foi de dafin. In apa care fierbe se poate picura o strelice de ulei de masline extravirgin.
ORDINEA ACTIVITATILOR CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Pregatire ingrediente pentru fierbere.
- Fierberea ingredientelor utilizate in reteta.
- Pregatirea rasolului din cap de piept de vitel.
- Montarea si servirea preparatului.
Pregatirea rasolului din cap de piept de vitel.
Carnea si legumele fierte se scot intr-un castron.

In timpul fierberii, grasimea din bucata de cap de piept prinde consistenta si se va putea felia impreuna cu carne bine fiarta. Oasele se vor desprinde usor de carne.

Carnea fiarta impreuna cu grasimea se feliaza si se aseaza impreuna cu legumele intr-un vas de prezentare. In vas se adauga cateva polonice de supa, ulei de masline extravirgin si zeama de lamaie/ otet alimentar, dupa gust.

Preparatul se decoreaza cu verdeata (patrunjel si busuioc) tocata marunt.
Din zeama ramasa se poate pregati o supa de rosii cu galuste.
Montarea si servirea preparatului.
Felii de carne cu grasime plus legume, cu zeama de carne dichisita cu ulei de masline extravirgin si zeama de lamaie/ otet alimentar, dupa gust, se servesc pe farfurii intinse, preincalzite. Farfuriile se preincalzesc pentru a nu se slei zeama consistenta.

Pe farfurie se pun jumatati de lamaie, iar pe masa la indemana pofticiosilor, clondire cu ulei de masline extravirgin si otet alimentar. Se presara verdeata tocata marunt si hrean proaspat dat pe razatoarea mica.
La acest preparat se poate servi si mujdei de usturoi, in loc sau impreuna cu hreanul proaspat dat pe razatoare.
O cescuta cu tuica de prune fiarta nu va fi refuzata de catre gurmetii adulti, ai familiei.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti capul de piept de vitel cand il vedeti prin galantare. Veti ajunge sa cautati bucati din cap de piept de vitel prin galantare ?! Nici nu stiti ce pierdeti, ce preparat delicios se poate pregati. Aceasta reteta poate fi un indemn pentru a incerca acest preparat.