Rosii intregi la borcan pentru iarna

Este vremea conservelor si orice gospodina care se respecta doreste sa foloseasca in iarna care vine propriile conserve si muraturi. Momentul actual este cel ales pentru a face tot mai dese drumuri prin piata, sa observe pentru inceput, tarabele producatorilor locali. Amestecati fiind cu tarabele, producatorii locali incearca, sa se strecoare cat mai demni printre comercianti. Ca mai in tot timpul anului, comerciantii sunt cei care vor sa dicteze preturile.

Pentru gospodinele care nu sunt la primele pregatiri pentru iarna este mai simplu, sa aleaga marfa producatorilor locali. Au deja aranjamente cu acestia de ani de zile, chiar daca platesc ceva mai scump per Kg.

Din retetarul familiei mele ! Pe acest blog este o categorie speciala cu retete – preparate pentru iarna. Acolo se regasesc majoritatea preparatelor familiei mele, conserve si muraturi pe care le folosim pe timpul iernii. Ca in fiecare an, voi pregati multe din acestea. Cantitatile le reduc pe an ce trece, ca sa nu raman cu stocuri de la un an la altul.

Rosiile conservate in fel si chip sau puse intregi, in pungi si congelate rapid, nu au cum sa lipseasca din pregatirile pentru iarna ale familiei mele.

Conservam rosii intregi pentru ciorbe si mancarici – rosii chery conservate in saramura, rosii natur pentru iarna.

Pregatim suc de rosii in amestec cu capia, ardei gras, pe care il utilizam ca atare la mancarici si paste fainoase – suc de rosii cum face sotia mea, suc de rosii galbene cum face sotia mea.

Folosim acelasi suc, dar cu mai putin ardei il folosim la zacusca cu ciuperci.

Pentru paste fainoase si tocanite pregatim – rosii deshidratate conservate in ulei, rosii galbene uscate la soare conservate in ulei.

Pentru ciorbe si diferite sosuri servite la carne sau peste pregatim – amestec de rosii,si ardei gras/ capia/ gogosari, pasta de ardei si rosii pe nuante de culori.

De-ale gospodinei ! Majoritatea retetelor pentru preparatele pe care le facem in familie, an de an, in fiecare toamna sunt deja scrise. Rareori pregatesc retete noi, citite sau primite, in mod experimental, ca sa zic asa. Spre sfarsitul toamnei trecute, am dorit sa incerc o reteta noua gasita pe internet. Imi trebuiau rosii intregi pentru a fi conservate in saramura, la borcan. Rosiile pe care le-am gasit atunci, nu mi-au inspirat o mare incredere, motiv pentru care am pregatit doar 2 borcane de 1,8 Kg. Nu am scris reteta atunci, nefiind sigur de rezultatul conservarii. Am tot amanat sa deschid vreun borcan, desi rosiile din borcan iti luau ochii de frumoase cum aratau. De cate ori umblam in dulapul din bolcan si priveam rosiile imi propuneam ca la prima ciorba cu rosii multe – ciorba de rosii pentru detoxifiere sau supa de rosii cu multe rosii, sa folosesc respectivele rosii – supa de gaina cu rosii si galuste.

O adevarata minunatie culinara ! Aveam doar cateva rosii de salata in frigider si am dorit sa servim o supa/ ciorba cu multa zeama, sa ne detoxifiem organismul dupa 2 zile de lupte grele cu niste fripturi. Astfel, de Sf. Marie, le-a venit randul rosiilor conservate toamna trecuta si pastrate in borcan.

Pana a deschide borcanul nu eram prea optimist asupra rosiilor conservate. Rosiile din borcan erau tari, atat cat sa poata fi decojite si sa ramana pulpa rosiei, intreaga si ferma. Saramura, usor dulce si mai mult nesarata decat sarata, se poate bea. Am folosit-o in loc de apa la ciorba pe care am pregatit-o. Era sa uit de cateii de usturoi, fragezi si savurosi, i-am mancat cu o mare placere.

Ce este totusi, curios ? La conservele in saramura, de regula, se depune ceva ca o mazga alba, pe fundul borcanului. Saramura fierbe si apoi se limpezeste, dar ramane niste albeata fundul borcanului. La borcanul cu rosiile intregi conservate, depunerea a fost aproape, insesizabila.

Rosii intregi la borcan pentru iarna.

Ingrediente de trebuinta in reteta: rosii lunguiete, bine coapte, tari (sa nu aiba albeata la cotor), sare grunjoasa, zahar tos, catei de usturoi, boabe de ienibahar, boabe de piper, crengute de cimbru, frunze de busuioc/ frunze de tahon, sare de lamaie.

Pregatire borcane pentru conservarea rosiilor.

Se folosesc borcane mari, de 2-3 Kg in care sa incapa lejer, rosii lunguiete, mai mari, fara a fi inghesuite.

Borcanele se spala bine cu apa calduta si detergent de vase. Atentie mare la filetul capacului, sa nu ramana urme de la conservarile anterioare. Borcanele se clatesc bine cu apa calduta si apoi cu apa rece, se lasa la scurs pe stativ.

Borcanele se sterilizeaza bine, timp de 10-15 minute, in cuptorul aragazului, la o temperatura medie, cca. 100 grade C.

Pentru etansarea borcanelor se vor folosi numai capace noi.

Pregatire rosii pentru conservare.

Rosiile folosite in aceasta reteta sunt din cele lunguiete si carnoase. Rosiile trebuie sa fie tari si bine coapte, fara pete, fara albeata la cotor (acolo unde a fost codita prinsa de vrej).

Rosiile se spala sub jet de apa rece si se lasa la scurs.

Secret bine pastrat. Rosiile se inteapa cu furculita, in cruce, pe partile lunguiete ale rosiei (o singura intepatura pe fiecare parte), acolo unde rosia este cea mai carnoasa.

Ingrediente

  • rosii lunguiete, bine coapte, fara pete,
    sare grunjoasa,
    zahar tos,
    crengute de cimbru,
    frunze de busuioc,
    catei de usturoi,
    boabe de ienibahar,
    boabe de piper.

Asezarea rosiilor in borcane.

In fiecare borcan se pun cate 2 boabe de ienibahar, 3 boabe de piper si 3 catei de usturoi.

Rosiile intepate in cruce se aseaza in borcane, fara a fi inghesuite. Printre rosii se pun crengute de cimbru si frunze de busuioc (de preferat varfuri, frunze cu putina tulpina).

Alternativa. In loc de busuioc se poate pune tarhon.

Pregatirea conservarii rosiilor.

Borcanele in care s-au asezat rosiile intepate in cruce se umplu cu apa fierbinte.

Se pune capacul la borcan fara a-l insuruba. Se lasa 5 minute.

Apa din borcane se masoara si se scurge intr-o cratita.

La fiecare litru de apa se adauga 5 linguri rase, de zahar tos, 1 lingura rasa, de sare grunjoasa, neiodata si 1/3 lingurita de sare de lamaie. Se amesteca bine pentru dizolvare zahar, sare grunjoasa, sare de lamaie, in apa calda. Cratita se aduce la fierbere si se clocoteste 2-3 minute.

Apa fierbinte se toarna in borcane, peste rosii. Capacul borcanului se insurubeaza etans.

Rosii intregi asezate in borcane cu lichidul de conservare si capacul inchis etans la borcane.

LISTA CU ORDINEA OPERATIILOR CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Pregatirea borcanelor pentru conservarea rosiilor.
  • Pregatirea rosiilor in vederea conservarii.
  • Asezarea rosiilor in borcane.
  • Pregatirea conservarii rosiilor.
  • Racirea borcanelor fierbinti, cu rosii intregi puse la conservare.
  • Depozitarea borcanelor cu rosii de conservat, racite lent.

Racirea borcanelor cu rosii intregi puse la conservare.

Borcanele cu rosii si condimente, inchise cu capac etans, fierbinti, se invelesc in paturi.

Borcane cu rosii intregi in lichid de conservare, cu capac etans, puse in paturi pentru racire lenta.

Secret bine pastrat ! Borcanele se lasa sa se raceasca lent, timp 2-3 zile. La finalul racirii, borcanul are capacul supt, nu bombat).

Depozitarea borcanelor cu rosii de conservat, racite lent.

Dupa racirea borcanelor, acestea se depoziteaza la rece, in camara/ balcon/ beci/ povarna (fiecare gospodina pastreaza acolo unde are amenajata depozitarea conservelor si muraturilor). Ferice de gospodinele care se pot lauda cu beci/ povarna/ camara rece, cu temelie din piatra de rau.

In timpul depozitarii, lichidul din borcane nu trebuie sa fiarba, chiar daca este cald afara, in zona de depozitare.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Rosiile pregatite dupa aceasta reteta pot fi decojite usor, iar pulpa rosiei ramane ferma. Rosiile decojite pot fi folosite la ciorbe, mancaruri sau la pregatirea unor sosuri pentru fripturi si peste sau sos pentru paste fainoase. Sosul format din aceste rosii are consistenta unui suc de rosii bine fiert, compact. Are aproape consistenta unei paste de rosii. Incercati aceasta reteta de rosii conservate pentru iarna si nu veti regreta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*