Rulada din carne de porc, cu ciuperci

De mai mult timp, m-am hotarat sa nu mai cumpar mezeluri, din market. De ce ? Am vazut o emisiune pe la televizor si apoi, din curiozitate, am citit pe o eticheta, legata cu sfoara din plastic, de o bucata de costita dolofana, afumata, aurie, (sa-ti ia ochii, nu altceva), cum ca ar avea niste saruri introduse in carne, cu siringa, ca sa creasca masa de carne, ca   s-ar folosi niste ingrediente de ungere (E-uri pentru colorare), care dau aspect si culoare, de fum. Mi-a fost suficient, ca sa scot din lista de cumparaturi, mezelurile si sa ma intorc la vechile retete, ale familiei, de preparat diverse rulade, care feliate, se pot consuma atat calde, cu diferite garnituri din cartofi sau orez, cat si reci, intr-un sandwich generos, intre doua bucati de paine calda, cu mustar sau cu legume proaspete (ardei, rosii, castraveti), salata verde, varza, etc. 

Pentru rulada de porc trebuie cumparata, din macelarie, o bucata de carne zdravana, proaspata, de fleica sau de spata, de vreo 1,5 -2,0 Kg.

Nu ezitati sa alegeti din galantar, chiar daca cumparaturile dureaza ceva mai mult timp sau sa cereti macelarului ! Carnea trebuie sa fie impanata cu ceva grasime, adica sa nu ia macelarul toata slanina, pe care sa o faca sunca, sa mai lase putina grasime, pentru a sa fragezi carnea, in timpul prepararii.

Taiati cu un cutit bine ascutit, bucata de carne, pe din doua, fara a desparti complet bucatile una de alta si bateti-o cu ciocanul de carne.

Secretul bucatarului ! Ca sa nu se risipeasca carne sau si mai rau, sa faceti mizerie in bucatarie si sa suparati consoarta, inveliti carnea intr-o folie din plastic si „bateti cu mila” carnea, pana se obtine o foaie lata, de carne, groasa de 3-4 cm.

Asezati bucata de carne, cu grasimea la interior si presarati sare grunjoasa si piper, proaspat macinate. Adaugati si niste cimbru uscat, proaspat faramitat, intre degete.

Atentie ! Miroasele sunt imbatatoare. Nu exagerati cu cimbrul, piperul si sarea.

Curatati 2-3 cepe albe si le tocati solzisori. Spalati 1 ardei gras si 1 ardei rosu, pe care ii tocati feliute nu prea subtiri. Spalati, sub jet de apa rece cateva ciuperci albe si le taiati rondele. Curatati 3-4 catei de usturoi, pe care ii tocati marunt.

Caliti legumele si ciupercile, in ulei de floarea soarelui. Peste legume si ciuperci se pune sare grunjoasa si piper, proaspat macinate. De ce proaspat macinate ? Savoarea este mai puternica si asezonarea omogena a ingredientelor, este garantata.    😛 

Se umple bucata de carne cu ciupercile si legumele, calite.

Se ruleaza carnea, iar capetele se introduce in interior si se strange rulada, cu sfoara din canepa sau cu sfoara de bucatarie, cumparata din market.

Vezi ce cumperi ! Cand alegeti sfoara, din magazin, sa nu cumparati din plastic, deoarece plasticul, prin incalzire/ ardere, la temperatura ridicata, devine negru, iar rezidiile de ardere sunt toxice pentru organism (pot provoca deranjamente stomacale) si altereaza gustul sanatos, al preparatului.    😀

Rulada se aseaza intr-un vas termorezistent si se unge cu untura de porc. Se presara cimbru uscat, sare grunjoasa si piper, proaspat macinate. In vas se pun 2-3 catei de usturoi, cateva boabe de piper si 3-4 frunze de dafin, verzi.

E totusi un secret ! Frunzele de dafin, verzi, sunt mai aromate, decat cele uscate.

Rulada se introduce la cuptor, la foc mare, 15 minute, pentru a se face o crusta pe carne si a ramane carnea mustoasa. Se reduce focul la moderat si se lasa rulada, la cuptor, pana se rumeneste, omogen. Se intoarce rulada, pe toate fetele. Tinutul ruladei la cuptor este in functie de marimea bucatii de carne si de fragezimea ei (adica, de cat de batran a fost animalul).

Cel mai mare secret, la fripturile facute la cuptor ! Nu intepati carnea, cu furculita, cutitul sau cu te miri ce furci are fiecare prin bucatarie. Crusta formata la inceputul coacerii, mentine carnea mustoasa. Sucul care iese din carne, la intepare, o lasa seaca si carnea va deveni fada, cu gust indoielnic.

Pentru tinerele talente, din bucatarie ! Nu blagosloviti cu vorbe grele, retetarul, daca rulada nu iese cum ati dorit. Sigur ati gresit pe undeva. Nu se pune, totusi. Nimanui nu i-a iesit din prima, intocmai, reteta dorita. Sau mai stii ?     🙁

Scoateti rulade pe un platou, iar in sosul ramas, in tava termorezistenta, puneti cartofi, taiati mai marunt. Cartofii se coc la cuptor, la foc potrivit, cca. 20 de minute.

Rulada, scoasa din cuptor, se acopera pentru cca. 15 minute cu o folie din aluminiu, sa se inabuse carnea si sa ramana suculenta, cu toate gusturile si miroasele, in interior. Se desfac sforile de pe rulada si se taie rulada, in diagonala.

Rulada se serveste fierbinte, cu garnitura de cartofi si salata de care iti place (rosii, castraveti, ardei copti) sau salata verde. Merge nemaipomenit de bine, cu muraturi taranesti, dar mai spre iarna.

Nu poate lipsi, un pahar de vin rosu, demisec.

Ramniti ? Parca vi se face pofta de mancare, nu-i asa ?    8)

Rulada cu ciuperci se poate servi si rece, cu mustar. Aveti grija, sa luati grasimea in exces, de pe exteriorul ruladei, imediat ce s-a racit, folosind prosoape absorbante, din hartie.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla, pe mapamond ! Repet, a fi gurmand nu inseamna sa consumi cantitati industriale din retetele testate, in bucataria proprie. A gati este o arta. A te mentine sanatos, prin alimentatie sanatoasa, este de asemenea o arta. A ramni este omeneste. A te abtine, de la a consuma cantitati enorme de mancare, trebuie sa fie o regula, a fiecaruia. Mai trebuie gasite insa, persoanele, care sa tina cont de reguli.    🙁

4 comentarii

  1. sunteti cu adevarat extraordinar !
    va felicit pentru retetele extraordinare, care mai sunt pe deasupra si pe intelesul tuturor!
    astazi voi pregati scrumbie de Dunare cu ciuperci si legume la cuptor. multumesc pentru reteta!

  2. eu prepar rulada de carne în mai multe moduri .Depinde şi de ingredientele pe care le am la îndemână când am chef să le prepar celor dragi mie acest preparat special.Abia aştept să prepar şi această reţeta care mi se pare tare gustoasă şi sănătosă,dar am să folosesc ciuperci culese de mine şi soţul meu din apropierea casei noastre şi congelate de mine .Mulţumesc mult pentru tot! CATI

    • Si eu culeg ciuperci. Daca am din cele culese de mine, le prefer celor cumparate din market, fiinf mult mai savuroase datorita mirosului de camp/ padure. Daca folosesti ciuperci congelate, caleste-le inghetate sau daca le-ai dezghetat, sa nu uiti sa le storci bine, intre maini, inaite de a le cali. Poti folosi si ciuperci in saramura, spalate bine in cateva ape reci si stoarse bine. Nu mai pui sare. Ruladele sunt gustoase si sanatoase, indiferent cu ce ocazie le faci, in special pentru cei dragi. Eu fac multe rulade, diferite. Unele retete sunt deja scrise pe blog, altele urmeaza. Imi plac provocarile culinare, asa ca daca ai idei si vrei sa le spui, scrie-mi-le. Le voi experimenta, voi face poze si bine inteles, ca voi spune de unde m-am inspirat. Sa aveti pofta !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *