Rulada din fleica de porc, cu porcarele afumate

In familia mea, sub numele de porcarele se definesc toate preparatele facute in casa, pentru sarbatorile de iarna, preparate care se afuma – carnati, sunca, ghiuden, spata, fleica sau muschi, ciolan, pulpa cu sorici. Carnati si carne afumata punem si la untura, cateva borcane de 0,8 Kg. Celelalte afumaturi se pastreaza in balcon, la rece, agatate de un toiag, in perioada cat sunt temperaturi scazute si spre primavara (daca mai este ceva agatat, pe toiag      😛  ), in pungi din plastic alimentar, la congelator sau in frigider.

Asa ne-am invatat, sa avem porcarele facute in casa. Nu suntem consumatori de mezeluri, cumparate din market.

Cand erau copii mici, taiam porc, cumparat de pe piata libera (vorba vine, pentru ca pe acele vremuri, nu-si permiteau multi sa cresca porc in gospodaria proprie si sa-l vanda), daca reuseam sa fac achizitionez, daca nu puteau sa creasca parintii si bunicii, in gospodaria lor. Faceam si toba, cartabos, afumam si oase, coaste.

Anul acesta am gasit un magazin cu produse ecologice, putin mai scumpe (merita, pentru gustul deosebit al carnii fragede, de animal crescut in curte), de unde am cumparat carne si am preparat ghiuden din carne de oaie, carnati din carne de porc si carne de vitel, spata si piept de porc. Preparatele facute in casa, mi le-a afumat un amic. De la acelasi magazin am cumparat fleica de porc, pentru rulada. De sarbatori, voi cumpara, ceafa si pulpa de porc, pentru fripturi la cuptor sau la gratar.

Sunca afumata, mi-a promis o precupeata din piata, de la care am cumparat si anul trecut. Sunca mi-a placut, parca era facuta de mine.      😛

Aceasta reteta deosebita, de rulada, am preparat-o cu cateva zile in urma, cand eu impreuna cu sotia, am sarbatorim multi ani, de la casatorie.       😀      De cativa ani, de cand copii au plecat de acasa, fiecare cu treburile lui si nu pot veni mereu langa noi, iar parintii nostrii au plecat, toti, dintre noi, cum sarbatoarea casatoriei cade intre mos Nicolae si Craciun, eu cu sotia ne-am hotarat, sa sarbatorim evenimentul, in ziua in care pica el. Ne rasfatam cu preparate deosebite, cat mai trasnite, cu vinuri fine si desert asemenea.

Se cumpara o bucata, cat mai mare de fleica de porc, sa ai de unde alege. Daca este prea mare, bucata de carne se portioneaza si se vor face mai multe rulade, ca doar sarbatorile de iarna sunt multe si dese. Inainte de portionare, se bate cu ciocanul de carne, toata bucata de fleica (carnea de pe burta porcului, fara oase, oscioare si coaste) si se obtine o bucata cat mai subtire, fara a gauri carnea.

Pe bucata de fleica se pune sare grunjoasa si piper proaspat macinate, cimbru, 2-3 catei de usturoi. Se aseaza bucati de carnati afumati, intregi si felii de piept de porc afumat.

Carnea se ruleaza strans si se leaga cu sfoara din canepa sau sfoara alimentara, cumparata din market. Rulada se unge la exterior, cu untura de porc topita, se presara sare grunjoasa, proaspat macinata.

Rulada se aseaza intr-un vas termorezistent, in care se pun boabe de piper negru, 2-3 frunze de dafin, o ramurica de cimbru si o ramurica de rozmarin. Carnea se maseaza bine si se tavaleste prin untura si amestecul de condimente.

Marele secret al retetei ! Vasul termorezistent se introduce in cuptorul incins, la foc iute, pentru 30 de minute. Dupa 15 minute, se intoarce rulada, pe partea cealalta. Este perioada in care se formeaza o crusta, pe carne, care mentine tot sucul in interior, facand ca rulada sa fie suculenta, atunci cand va fi gata.

Secretul continua ! Se reduce focul, la cuptor, la mic spre potrivit. Se picura peste carnea incinsa, un amestec 1:1 din vin de coacaze negre si apa, amestec dat in clocot. Cand se toarna lichidul, carnea trebuie sa sfaraie.

Se poate folosi orice vin natural, rosu sau negru, dulce.

Mare atentie ! Turnatul amestecului apa-vin, peste carne, se face cu vasul scos din cuptor. Operatia se face cu multa pasiune, migala, intelepciune si rabdare.      😀      Stropii de lichid fierbinte, pot sari pe maini sau pe fata. Arsurile termice nu sunt tocmai placute.      🙁

Carnea stropita cu amestecul fierbinte, trebuie sa se imbibe treptat, cu lichid, pentru fragezirea carnii.

Vasul termorezistent, acoperit cu o folie de staniol, se reintroduce in cuptor, la foc potrivit, pentru cca. 2 ore.

Rulada se lasa ultimele 20 de minute, cate 10 minute pe fiecare parte, descoperita de staniol, pentru a se rumeni. Se scoate din vas si se acopera cu folia de staniol. Se lasa 20 de minute pentru a redeveni mustoasa. 

Rulada se taie calda, felii groase, cu un cutit bine ascutit. Se serveste cu pilaf de orez.

Secret bine pastrat ! Peste pilaf se pun 2-3 linguri din sosul de la friptura.

Reteta mea de pilaf, nemaipomenit de apetisanta si gustoasa (asa am fost laudat si i-am crezut pe toti aplaudacii) este scrisa pe blog, in urma cu vreo 3 ani, printre primele mele retete.      😀

Preparatul se serveste cu muraturi taranesti, in saramura si un catel de usturoi, pentru a accentua gustul.

Cum preparatul este putin dulce, de la vinul de coacaze negre, trebuie apreciat cum se cuvine, o Busuioaca,vin demidulce, care ofera un parfum tulburator, alaturi de mirosul fin de afumatura, care se degaja din aburii fripturii calde. Pilaful acorda gurmandului fericit, ocazia unica, de a nu servi paine.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Bucurati-va de sarbatori. Fiti fericiti si multumiti. Sa vi se indeplineasca toate dorintele.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*