Cand se apropie sarbatorile de iarna, gospodinele isi fac planuri, ce sa mai incropeasca pentru meniul de Craciun, ce sofisticanii culinare sa mai inventeze spre bucuria gurmanzilor din familie, cum sa ii mai surprinda cu bucatareli deosebite pe gurmetii profesionisti, invitati la masa festiva, sa sarbatoreasca impreuna.
De ce pregatim o rulada de Craciun ? Ruladele sunt preparate care se pot servi ca aperitive calde/ reci, alaturi de preparatele traditionale romanesti de Craciun (toba, caltabosi, lebar, sunca afumata, jumari, sorici, etc.), cu mustar si/ sau hrean, cu tuica de prune, fiarta si paine calda, facuta in casa. Ruladele pot fi servite si ca fel principal daca sunt insotite de garnituri diverse si nelipsitele muraturi taranesti si/ sau legume conservate, dintr-un singur fel sau asortate, in otet sau in saramura, insotite de sprituri sau vin simplu, negru, rosu sau alb, roze sau rubiniu, din care are fiecare in dotare sau pe care il prefera. Vinul rosu merge cel mai bine cu carnea de porc.
Ingrediente de trebuinta in reteta: o bucata mai mare din fleica de porc, cu sorici (de preferat parlit, nu oparit), impanata cu straturi de carne si grasime (cu grosimea de 1-1,5 cm sub sorici), transata de pe burta porcului, pastarnac, morcov, sfecla rosie, verdeata (patrunjel, marar, ceapa verde), usturoi, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, crengute de cimbru uscat, crengute de rozmarin, boabe de mustar, boabe de enibahar, boabe de coriandru, smantana grasa, unt proaspat, lapte dulce.
Fleica de porc se parleste la flacara mare a aragazului (daca soriciul nu a fost parlit), se “barbiereste” cu un cutit bine ascutit, se spala cu apa calduta si se sterge cu o carpa uscata.
Pe partea cu carne, fleica de porc se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat.
Bucata de fleica se ruleaza strans, cu carnea la interior si se fixeaza cu sfoara de bucatarie bine inodata.
Soriciul se freaca la exterior cu mai multa sare grunjoasa (slanina nu va lua decat atata sare cat ii trebuie), pentru ca rulada sa iasa crocanta.
Se pregateste o tava din inox, pentru coacerea ruladei din fleica de porc cu sorici. Pe fundul vasului de copt se pun catei de usturoi, fasii subtiri de slanina cruda, de porc si condimente (piper boabe, foi de dafin, crengute de cimbru uscat, crengute de rozmarin, boabe de mustar, boabe de enibahar, boabe de coriandru).
Fleica de porc rulata si stransa in sfoara alimentara, se aseaza pe stratul de condimente.
Cum se coace rulada uniform ? Pe bucata de rulada (portiunea cu sorici) se pun fasii subtiri de slanina cruda, de porc. In timpul coacerii, grasimea se topeste si invaluie rulada, curgand in tava de copt. Astfel rulada se va coace uniform.
Mic secret culinar ! O rulada din fleica de porc, crocanta (in special daca soriciul nu a fost parlit) se obtine daca soriciul se freaca cu boia de ardei iute si boia de ardei dulce, inainte de a se pune rulada in tava de coacere.
Pentru a nu se arde, rulada se acopera in vederea coacerii, cu hartie de copt, umezita cu apa rece si stoarsa in maini.
Vasul de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc mare pentru 20 de minute, pentru a se intari putin soriciul si tot mustul carnii sa ramana, in interiorul ruladei.
Se reduce focul, la potrivit. apoi coacerea se continua 2,5-3 ore, la foc potrivit, dupa marimea ruladei.
Cum se verifica coacerea ruladei ? Se va deschide periodic usa cuptorului aragazului si se va urmari ca prin potrivirea focului, grasimea topita, din tava de copt sa “sfarie” constant. Vaporii degajati din lichid vor fragezi soriciul, iar carnea se va coace uniform.
Preparatul gata copt se lasa, sa se “ohihneasca” 20-30 de minute pentru a redeveni carnea mustoasa, inainte de a se taia rulada felii, cu un cutit lat (cutitul macelarului) bine ascutit.
Radacinile de pastarnac si morcovi, taiate felii, se pun la fiert in apa rece cu sare grunjoasa.
Cand legumele sunt fierte, se paseaza mai mare folosind pasatorul din inox si se amesteca cu smantana grasa, unt proaspat si lapte dulce. Se potriveste dupa gust, cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
In piure se amesteca verdeata (patrunjel, marar, ceapa verde) tocata marunt si se omogenizeaza folosind o lingura din lemn.
Langa piure-ul de morcovi si pastarnac merg de minune cateva felii din sfecla rosie coapta pentru salata si conserve.
Rulada se feliaza in bucati de 1-1,5 cm grosime, folosind cutitul macelarului, bine ascutit pentru a se taia soriciul crocant impreuna cu carnea si grasimea.
Pentru garnitura se pot folosi in loc de piure, legume coapte la cuptor.
Rulada fiind destul de grasa, se poate servi si cu garnitura din mancare de spanac sau de urzici batute.
Pe piata se gasesc urzici proaspete crescute acum, pe vremea aceasta destul de calda, din radacinile de asta primavara, ramase verzi.
De stiut pentru cei interesati de urzici ! Cand piata este plina de urzici cumpara o cantitate mai mare. La o iesire la iarba verde, cand nimeresti langa o tufa cu urzici mai mari, pe la liziera padurii sau pe marginea raului unde ati aprins focul, nu pregetati sa culegeti urzicile, folosind o batista daca nu aveti o manusa la indemana (vreau sa zic, daca nu ati plecat cumva gata pregatiti de acasa, sa culegeti urzici). Frunzele mari de urzici se usuca, intinse pe hartie de ziar, in curent de aer rece. Urzicile uscate se depoziteaza in pungi din hartie. Cand se doreste/ se pofteste o mancare de urzici batute sau o ciorba de urzici, se pun la fiert urzicile uscate, care se vor “inviora” in timpul fierberii si vor redeveni de un verde crud, de zici ca sunt proaspete, abia atunci culese.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu uitati de traditiile noastre culinare romanesti. Sarbatoarea trebuie tinuta asa cum se cuvine, cu toti membrii familiei in jurul mesei de Craciun. Celor cuminti, mosul le poate aduce cate ceva.