Rulada din fleica de porc cu sorici si coaste

Traim intr-o perioada cand la moda in emisiunile tv de dimineata si in cele de dupa ora 22 sunt dietele cu si despre slabit (tot felul de vedete se lauda cu experienta lor culinara in domeniu), retetele cu multe legume pregatite la abur si cat mai rar cu carne (in special fara carne de porc, iar despre carnea de oaie si despre carnea de capra nici macar nu se aminteste, ca si cum ar fi animale prohibite), doar cu peste (probabil si din acest motiv a ajuns pestele din galantare sa fie mai scump decat carnea).

Oare de ce ? In acelasi timp, in emisiunile tv care se respecta (ma refer aici la cele cu retete culinare pregatite prin marile restaurante si din cele pregatite de catre sefii bucatari pentru familia lor), prajelile sau coptul timp indelungat, in special cu carne de porc si carne de vita sunt baza majoritatii retetelor prezentate.

Concluzia care se desprinde ! Oricum am da-o, nu putem sa nu ne amintim de vechiul slogan care circula printre gurmanzii de pretutindeni – cea mai buna leguma este tot porcul. Gurmetii au si ei fixul lor – daca folosim carne de porc in retete, cum sa nu aiba si ceva grasime ?!

Ruladele sunt retete in care daca vrei sa folosesti carne de porc, aceasta este cu ceva grasime, de cele mai multe ori cu sorici (de preferat cu soriciul parlit, nu oparit) si nu este nicio greseala daca vei cumpara si cu coaste.

Ce rulade pregatim ? In familia mea, folosim destul de des fleica de porc pentru a pregati rulade – rulada din fleica de porc cu sorici, rulada din fleica de porc cu sorici, fiarta in zeama de varza; rulada din fleica de porc cu sorici, la cuptor, cu piure’ de morcovi si pastarnac; rulada din fleica de porc cu sorici si ficatei de curcan, rulada din fleica de porc umpluta cu muschi de vitel si cascaval, rulada din fleica de porc cu porcarele afumate, rulada din pecie de porc coapta.

Rulada din fleica de porc cu sorici si coaste.

Ingrediente de trebuinta in reteta: o bucata de fleica de porc cu sorici parlit si coaste la 1,5-2 Kg (fleica poate fi si fara coaste), ulei de rapita/ untura de porc topita, cimbru, rozmarin, sare grunjoasa, piper boabe, usturoi.

Daca este nevoie ?! (si de cele mai multe ori este nevoie, ca asa-i in comertul romanesc). Fleica de porc se parleste, daca este cazul pe partea cu sorici, la flacara mare a aragazului si parlitura se curata cu lama unui cutit.

Oarece secret al gospodinei ! Bucata de fleica cu sorici se sterge cu hartie absorbanta/ cu o carpa curata si numai daca este nevoie se spala sub jet de apa calduta. Spaland carnea si apoi doar tamponand-o cu hartie absorbanta/ carpa curata, fara a o lasa sa se svinte singura la temperatura camerei, in momentul rularii bucatii in vederea coacerii, condimentele se vor umezi si impactul lor asupra condimentarii ulterioare va avea de suferit.

Ingredients

  • fleica de porc cu sorici parlit si coaste,
  • untura de porc topita,
  • condimentele preferate – cimbru, rozmarin,
  • usturoi.

Bucata de fleica se unge cu untura topita/ ulei de rapita pe partea cu soriciul parlit.

Fleica de porc cu soriciul parlit.

De ce fleica cu sorici parlit si cu coaste ? Fleica de porc cumparata cu soriciul parlit are avantajul ca preparatul final va iesi crocant. La fleica de porc cu coaste, acestea se scot cu ceva carne si se pregateste la iuteala o ciorba, iar felul 1 va fi gata de servit. Este in avantajul gospodinei ca pret si alternativa de gatit.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este rulada-de-porc-cu-fasole-galbena-si-cartofi-noi-Copy.jpg
Fleica de porc careia i s-au scos coastele, a fost parlita pe partea cu sorici si curatata parlitura, asezonata si condimentata.

Pe partea cu carne a bucatii de fleica de porc, dupa ce se scot oasele impreuna cu ceva carne folosind un cutit de spintecat carne, se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat, se pun crengute de cimbru si crengute de rozmarin, felii de usturoi.

Directions

  1. Bucata de fleica se parleste daca este cazul pe partea cu sorici. Parlitura se curata cu lama unui cutit.
  2. Se scot coastele cu putina carne din bucata de fleica de porc.
  3. Bucata de fleica de porc se condimenteaza si se asezoneaza pe partea cu carne si se unge cu untura de porc topita pe partea cu sorici care se si sareaza cu destula sare grunjoasa.
  4. Fleica de porc se ruleaza strans, cu carnea la interior si se leaga cu sfoara de bucatarie.
  5. Bucata de fleica rulata se coace in cuptorul incins al aragazului la foc potrivit.
  6. Bucata de rulada gata coapta se lasa sa se odihneasca acoperita cu hartie de copt, inainte de a fi feliata.
  7. Montare preparat si servire – felii de rulada pe farfurii intinse, alaturi cu o garnitura de legume.

Bucata de fleica cu sorici parlit se ruleaza strans si se leaga cu sfoara de bucatarie.

Fleica de porc cu sorici crestata si condimentata, rulata strans si prinsa cu sfoara de bucatarie.

Nu este obligatoriu dar poate fi de efect pentru pofticiosi ! Bucata de fleica cu sorici se cresteaza in partea cu grasime folosind lama unui cutit bine ascutit pana se ajunge la carne. Se ruleaza strans, se leaga cu sfoara de bucatarie si se asezoneaza cu multa sare grunjoasa (sarea va face soriciul crocant fara a sara excesiv carnea.

Cum coacem fleica de porc ? Fleica de porc rulata se pune intr-o tava de copt si se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc mare pentru 15 minute (timp in care soriciul se rumeneste usor si partea cu carne de pe marginea ruladei se acopera cu o pojghita subtire care va retine mustul carnii in interiorul bucatii de fleica.

Fleica de porc rulata care se coace in cuptorul aragazului.

Se reduce focul in cuptorul aragazului la potrivit in vederea coacerii carnii, timp de 1,5-2 ore (in functie de marimea bucatii de fleica de porc).

Rulada din fleica de porc este gata coapta.

De ce nu ? Daca tot avem in dotarea bucatariei proprii un termometru sa-l folosim verificand temperatura carnii in timpul coacerii. Pe termometru zice ca temperatura optima a carnii de porc gata coapte este de 85 grade C. Asa o fi, depinde de gustul celor care consuma. Unii gurmanzi profesionisti doresc carnea bine fripta/ coapta.

De-ale specialistilor in ale gatitului ! Inainte de a felia bucata de rulada, se lasa carnea sa se odihneasca, acoperita cu hartie de copt, tot atata timp cat s-a copt ?! Cum nu am pretentia a fi un specialist, imi place sa servesc carnea sa fie calda, motiv pentru care „odihna” impusa carnii este de numai 10-15 minute, chiar mai putin daca este deja mare agitatie in jurul mesei.

Rulada din fleica de porc cu sorici, gata coapta, „odihnita”, cu sforile taiate si portionata.

Se taie sforile care au strans rulada si apoi se feliaza folosind un cutit bine ascutit.

Rulada se serveste pe farfurii intinse cu garnitura de ghiveci de legume, de toamna.

Rulada din fleica de porc cu sorici parlit servita cu ghiveci de legume, de iarna.

La un asa preparat se pot servi muraturi asortate, in saramura sau o salata greceasca de rosii, castraveti, telemea de capra si masline.

Salata greceasca cu rosii, castraveti, telemea de capra si masline.

Pentru a potoli din grasimea carnii de porc, un pahar cu vinul casei rosu din struguri este bine venit.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Orice preparat agreat de pofticiosi este bine venit. Daca gatitul este o placere pentru gospodina, atunci toti ai casei se vor simti bine cand servesc masa in familie. Veselia si glumele din jurul mesei vor fi multumirea gospodinei pentru preparatele sale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*