Ruladele sunt preparate culinare deosebite, nu tocmai ieftine, care pot fi servite cu mare cautare la comunitatea generoasa a gurmanzilor profesionisti, dar si la comunitatea mai restransa a gurmetilor consacrati si nu numai, in orice imprejurare, atat la aniversari si la petreceri, cat si la nunti si botezuri. Bucatarii profesionisti se intrec in idei si apeleaza la combinatii dintre cele mai ciudate plecand de la o baza din carne macra si apeland la umpluturi de tot felul, din carne, legume, fructe de mare, peste, branzeturi, cascaval, ciuperci, etc.
Cateva combinatii ce se pot regasi in rulade ! Ruladele pot fi servite ca aperitiv, cald sau rece, cu legume crude alaturi/ cu legume preparate la abur sau legume la tigaie trase in amestec de unt proaspat si ulei de masline, dar si ca fel principal cu o garnitura alaturi si/ sau o salata de sezon. In rulade se foloseste ca baza de carne (invelitoarea) – piept de gaina – rulada din piept de gaina, cu piept de porc si cascaval afumat, piept de pui – rulada din piept de pui umplut cu ciuperci si cascaval afumat sau rulada din piept de pui perpelita la cuptor, piept de curcan – rulada din piept de curcan cu paste, ciuperci si masline sau rulada din piept de curcan umplut cu cascaval, invelita in prosciuto sau rulada din piept de curcan umpluta cu ciuperci si mozarella, fleica de porc, cu sau fara sorici (parlit sau oparit) – rulada din fleica de porc cu sorici sau rulada din fleica de porc cu sorici, fiarta in zeama de varza sau rulada din fleica de porc cu sorici, la cuptor, cu piure’ de morcovi si pastarnac sau rulada din fleica de porc cu sorici si ficatei de curcan sau rulada din fleica de porc umpluta cu muschi de vitel si cascaval sau rulada din fleica de porc cu porcarele afumate, spata de porc – rulada din spata de porc, carne tocata de vitel si carnati afumati sau rulada de porc cu fasole galbena si cartofi noi sau rulada din carne de porc cu ciuperci, pulpa de vitel – rulada din pulpa de vitel cu carne tocata de porc si piept de porc. O combinatie rustica, mai ciudata, preluata de la o ruda apropiata este rulada gurmandului fericit.

Ingrediente de trebuinta in reteta: piept de curcan, spanac, usturoi, mozarella, unt proaspat, ulei de masline, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru.
Ingrediente
- piept de curcan dezosat, curatat de pielite,
- spanac,
- mozarella,
- usturoi,
- unt proaspat,
- ulei de masline.
Se foloseste o jumatate dintr-un piept de curcan mare, de 1-1,5 Kg. Bucata de carne se curata de pielite si de vinisoare, se spala sub jet de apa rece si se sterge cu o carpa uscata, curata sau se tamponeaza cu hartie absorbanta.

Reteta pas cu pas
- Taiere in trepte, fara a strapunge complet carnea si batere cu ciocanul de carne pana se obtine o bucata de carne intinsa.
- Oparire spanac in apa clocotita cu sare grunjoasa.
- Asezonare felie de carne si pastrare la rece.
- Sotare spanac oparit si tocat, impreuna cu usturoi calit, in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.
- Umplere piept de curcan cu spanac sotat si asezonat plus cuburi de mozarella.
- Rulare carne impreuna cu umplutura cu ajutorul foliei din plastic alimentar.
- Ambalare rulou din carne si umplutura in hartie de copt si apoi in folie din staniol.
- Coacere rulou din carne si umplutura, ambalat, intr-un vas de copt.
- Lasare rulou din carne si umplutura sa se ohihneasca.
- Feliere rulada in bucati taiate in diagonala ruloului.
- Servire felii de rulada calde sau reci cu salata de sezon sau alaturi de o garnitura din legume.
Spanacul (de preferat frunze ceva mai mici, tinere, de un verde crud) se curata de radacini si tulpini, se spala bine sub jet de apa rece pentru indepartare nisip.
Spanacul se opareste 5 minute intr-o oala cu apa clocotita in care s-a pus sare grunjoasa.

Spanacul oparit se lasa la scurs intr-o sita.
Pentru rulada este nevoie de o bucata de carne cat mai intinsa care se va umple cu spanac. Se foloseste un cutit bine ascutit si se taie bucata de carne, treptat, din aproape in aproape, subtiind din grosime si marind suprafata de carne.

Carnea astfel taiata se inveleste intr-o folie din plastic alimentar, unsa cu putin ulei de masline (se foloseste o pensula de bucatarie sau degetul) si se bate cu ciocanul de carne, din aproape in aproape, cu mila, fara a folosi ciocanul “cu manie proletara”, pentru a nu distruge fibra carnii.

Cum folosim folia din plastic in continuare ? Se desface folia din plastic si carnea de curcan, intinsa cu ciocanul, se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru, boia de ardei dulce, afumata. Se pot utiliza si alte condimente preferate: boia iute, rozmarin, coriandru, etc.
Se reacopera carne asezonata cu folia din plastic si se tine la frigider, la rece, pana se soteaza spanacul.

Intr-o tigaie cu margini inalte se caleste usturoi feliat/ dat pe razatoarea mica, in amestec de ulei de masline si unt proaspat.

Spanacul oparit si scurs de apa se soteaza impreuna cu usturoiul calit. Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinat.

Se scoate carnea din frigider, se desface folia din plastic si se aseaza pe carne, bucati de mozarella taiate cubulete.

Spanacul sotat se marunteste cu un cutit si se aseaza pe bucata de carne. Deasupra spanacului se pun alte cuburi din mozarella.

Este nevoie de putina indemanare ! Carnea de curcan batuta cu ciocanul este subtire, iar spanacul oricat l-ai scurge de apa, tot mai ramane lichid. Am pastrat folia din plastic pentru a ne ajuta de aceasta la rularea carnii plus umplutura. Se incepe de la un capat si din aproape in aproape se ridica folia din plastic si se ruleaza carnea impreuna cu umplutura pana se formeaza un sul. Folia din plastic ramane pe masa de lucru din bucatarie. Capetele carnii se inchid prin plierea carnii, una peste alta.
Carnea trebuie inchisa bine la capete pentru a nu curge lichidul si pentru ca preparatul sa se coaca in vapori de apa/ abur.

Se pregateste o folie din hartie de copt pe care se transfera carnea umpluta, rulata sul si inchisa la capete. Se asezoneaza carnea umpluta si rulata la exterior cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, boia afumata si cimbru.

Ruloul de carne se impatureste in hartia de copt, inchizand bine capetele hartiei.
Ruloul din hartie de copt se impacheteaza in folie de staniol. Se impaturesc bine capetele staniolului.

Ruloul din carne umpluta, impaturit in hartie de copt si apoi in folie din staniol se aseaza intr-o tava de copt.

Tava de copt se introduce in cuptorul incins ala aragazului, la foc mare pentru 15 minute. Se reduce focul, la potrivit si se coace rulada in cuptorul aragazului timp de 35-40 de minute.
Rulada scoasa din cuptor se lasa sa se odihneasca 15 minute in ambalaj, timp in care, carnea isi desavarseste coacerea si redevine mustoasa.

Micul secret al bucatarului ! Daca nu se consuma toata rulada la o masa, aceasta se taie in bucati mari si se scoate ambalajul doar de pe partea care se portioneaza, pastrandu-se restul ruladei in ambalaj. Exista avantajul de a se putea reincalzi, la nevoie, in ambalajul initial.

Se desface invelisul din staniol si apoi cel din hartie de copt. Se feliaza rulada folosind un cutit bine ascutit. Felierea se face in diagonala ruloului din carne.

Rulada se serveste cu salata de sezon, preferata.
Am pregatit o salata rapida din varza rosie si varza alba, tocata fideluta, salata verde tocata fasii subtiri, sare grunjoasa, ulei de masline extravirgin si otet din visine.

La un asa festin nu poate lipsi un pahar cu vinul casei din smochine.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Preparatele cu ingrediente si operatii putine sunt de preferat mai ales in miezul verii cand toropeala din bucatarie se adauga caniculei de afara si statul in bucatarie nu mai este o fericire. Cum tot trebuie sa servim ceva la masa, unii dintre noi se sacrifica si indura caldura.