Rulada din piept de gaina, cu piept de porc si cascaval afumat

In anii trecuti, de Craciun, am pregatit curcan la cuptor, capatana, pulpa si spata de porc, la cuptor, tot felul de alte fripturi din pasare, vitel, oaie sau porc, precum si rulade, in fel de fel de asocieri.

Multe dintre retete sunt deja scrise pe acest blog, altele asteapta cuminti (pe o lista care se imbogateste zilnic), pentru a fi prezentate.

Desi mancam in fiecare zi, nu reusesc sa scriu zilnic pe blog, din diverse motive (ce tin de „forma sportiva” de moment a bucatarului amator, de timpul alocat acestei activitati sau de ce, nu, de o anume comoditate). Tuturor retetelor mele le va veni randul, candva, sa fie dezbatute, cu siguranta.       😀

Sincer vorbind, aceasta reteta am facut-o cu ceva timp in urma, cu ocazia unei onomastici, in familie.

Reteta o consider potrivita si pentru masa de Craciun, ca alternativa la preparatele din carne de porc, pentru cei care din motive de satietate si/ sau de sanatate (desi la sarbatori putem sa uitam de problemele noastre de sanatate), nu agreaza excesul de carne de porc, dar nici nu vor sa renunte de tot. Cum reteta are si carne de porc, se potriveste de minune.       😛

Ingrediente de trebuinta in reteta: un piept de gaina/ pui/ curcan (mai mare), cateva felii din piept de porc, impanat cu ceva grasime, cascaval afumat, condimentele preferate de fiecare (nelipsitele: piper boabe, coriandru, cimbru, rozmarin, boia, etc.), sare grunjoasa.

Pieptul de pasare se transeaza cu un cutit bine ascutit, din aproape in aproape, pentru a obtine o felie subtire de 1-2 cm, intinsa, cat se poate de mult.

Nu este indicat ! Cei care nu prea stau bine cu rabdarea, pot folosi ciocanul de carne, dar fibra carnii se distruge si atunci aspectul preparatului va suferi.      🙁        Ori aspectul preparatului are aceeasi importanta ca si gustul, pentru adevaratii gurmanzi, nu-i asa ?      😛

Carnea se condimenteaza cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate, cimbru uscat, 2-3 boabe de coriandru, zdrobite cu sucitorul de aluat, cu facaletul de mamaliga sau in piulita.     😕

Cascavalul afumat si pieptul de porc se vor felia in bucati subtiri, de lungime potrivita cu dimensiunea pieptului de pasare.

Feliile din piept de porc, subtiri, 0,5-1 cm grosime se unduiesc in untura de porc, pe ambele fete, la foc mare, cat sa prinda o crusta aurie, crocanta.

Pieptul de porc se condimenteaza dupa gust, in timpul frigerii, cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate.

Prajirea pieptului de porc se face la foc iute, 1-2 minute pe fiecare parte, doar pentru a pastra sucul carnii de porc, la interior, sub crusta.

De-ale gurmanzilor profesionisti ! Daca ati cumparat piept de porc cu sorici, oparit sau parlit, nu-l indepartati, ianinte de prajire. Pastrat, soriciul va deveni crocant, cand preparatul va fi finalizat si-i va conferi un deliciu suplimentar.      😛

De ce cartile de bucate scrise de catre mesterii bucatari, recomanda in retetele lor, amestecurile de carne grasa – carne fada ? Grasimea carnii de porc, prin coacere, va fragezi carnea de pasare.

Se unge din belsug, cu mustar obisnuit, bucata de piept de pasare. Cine doreste mai condimentat poate sa foloseasca mustar iute sau pasta de mustar cu boabe de mustar. Boiaua iute/ boiaua dulce + iute poate fi un alt condiment agreat in reteta.

Feliile din piept de porc, prajite, se aseaza peste felia din piept de pasare.

Feliile din cascaval afumat se aseaza peste feliile din piept de porc, prajite.

Peste feliile de cascaval afumat, se aseaza un alt strat din felii de piept de porc, prajite.

„Gramada” astfel formata se ruleaza cat mai strans posibil si se leaga cu sfoara din canepa sau cu sfoara speciala de bucatarie.

Poticneli posibile, dar de graba evitabile ! Rularea pieptului de gaina poate fi dificila daca feliile din piept de porc au fost feliate groase sau daca cascavalul este tare. In loc de piept de porc, in reteta, se poate utiliza bacon, cumparat gata feliat, chiar daca acesta este si putin afumat.      😀      Preparatul va avea si un gust trecator, de fum.

Rulada se asezoneaza la exterior, cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinat.

Fiti prevazatori ! Rulada intreaga se prajeste pe toate partile, la foc iute (pana capata o crusta aurie), in untura de porc, intr-o tigaie mare, cu margini inalte, sa nu se improste cu grasime prin bucatarie si sa se iste „paruieli” in familie, in prag de mare sarbatoare.      😛

Cat timp se prajeste rulada, cca. 2-3 minute pe fiecare parte, se aseaza intr-o tava din inox, felii de cartofi, groase de 2-2,5 cm, asezonate cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Pe cartofi se picura putin ulei de floarea soarelui sau untura de porc, in care s-a prajit rulada si se amesteca bine. Se adauga o crenguta de rozmarin, o crenguta de cimbru uscat si o foaie de dafin.

Rulada se aseaza peste cartofi, in tava de inox.

Tava din inox, acoperita cu o o folie din pergament, muiata in apa rece, apoi stoarsa, se introduce in cuptorul incins, al aragazului, la foc potrivit, pentru 40-45 de minute.

Tava din inox frige si nu are gura sa strige !  Se scoate tava de inox, din cuptorul aragazului folosind niste carpe groase, daca nu ai in dotarea bucatariei tale, manusi speciale de bucatarie, cu care sunt pline rafturile, prin market-uri.

Este o vorba si cu manusile astea de bucatarie ! Daca citesti cu atentie, prin normele de protectia muncii, la capitolul – cum sa ne ferim de accidente, in bucatarie – constatati ca manusile cumparate din market sunt doar ceva ca sa nu zici ca nu ai o oarecare protectie. In niciun caz, aceste manusi nu sunt cele prevazute de norme, pentru protectia lucratorilor care manipuleaza manual, obiecte fierbinti. Decat fara manusi deloc, mai bine cu cele gasite prin market, chiar daca dupa o utilizare de 2-3 saptamani, zilnic, este nevoie sa le inlocuiesti, pentru ca s-au rupt/ s-au ars sau sunt intr-un asemenea hal de murdareala, ca nu le mai suporti. Carpa groasa este sfanta, deoarece cand capata „calitatile” descrise anterior, o arunci, iei alta, fara sa scoti din buzunar alti 7-8 lei/ manusa.       🙁        🙂       Carpa mai are o „calitate” – refolosesti halatele de baie, prosoapele groase, etc. scoase din uz.       😛

Sa verificam ce am realizat ! Saltati cu grija, hartia de pergament, de pe friptura, sa nu te prinda pe maini, „suflul” fierbinte, al preparatului. Daca esti multumit, dupa cum arata rulada, inseamna ca este gata. Ca sa te convingi, infigi varful cutitului in preparat si te minunezi pana unde ajunge.      😛

Daca pe cartofi regasesti niste „pete” de cascaval, cartofii sunt aramii, iar cand ai infipt cutitul in rulada, nu a iesit sange, cu siguranta, preparatul tau este gata.

Mireasmele care se degaja in bucatarie stau sa te dea pe spate ! Fii curajo(a)s(a), nu te prabusi, ai putintica rabdare. Rulada trebuie sa stea, pe aragaz, vreo 10-15 minute, acoperita cu hartia de pergament, sa-si „revina”, sa redevina mustoasa, apoi poti sa gusti o bucatica, dintr-un colt de rulada, sa-ti potolesti nerabdarea.      😕

Rulada se taie in felii potrivite ca marime (cu un cutit bine ascutit, incalzit sub jet de apa calda), dupa apetitul fiecarui mesean si se serveste calda, cu garnitura de cartofi si cu muraturi in otet (gogosari si castraveti).

Un pahar (2-3 …., ca doar e sarbatoare) de vin rosu, sec, va merge de minune. Atmosfera de sarbatoare se va destinde, guralivii profesionisti isi vor intra in rol si amintirile se vor depana cu patima, dar si cu nostalgie, uneori.

Rulada se poate servi si rece, cu mustar.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Am scris reteta de astazi, in ideea ca poate, cineva doreste sa o experimenteze si maine mai are timp sa se aprovizioneze cu ingredientele necesare, daca nu le are pe toate deja aprovizionate. Incercati aceasta reteta si nu veti regreta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*