Nu am rescotocit, inca, prin retetarul preparatelor grele, cu carne ceva mai grasa si afumaturi selecte care prin natura lor cer a fi insotite de cescute cu tuica fiarta sau cani cu vin fiert si muraturi taranesti asortate. Mai stam cateva zile, sa treaca incalzirea usoara, momentana, a vremii, iar daca frigul si inghetul cu nameti de zapada vor reveni (?!), este obligatoriu sa adaptam preparatele astfel incat corpul omenesc sa nu aiba a suferi de frig.
Rulade din carne macra umplute cu de toate ! Ruladele fac parte din retetar in special la aniversari si sarbatori in familie. Nu sunt pretentioase la gatit, se pot asambla in multe feluri, merg bine cu orice fel de garnitura, se pot servi reci sau calde, dupa gustul fiecaruia. Sunt preparate care cer castraveti in otet sau gogosari in otet. Se pot pregati, folosind ca baza de rulat carne de porc – rulada de porc cu fasole galbena si cartofi noi sau rulada din fleica de porc cu sorici sau rulada din fleica de porc umpluta cu muschi de vitel si cascaval, baza de rulat piept de gaina – rulada din piept de gaina cu piept de porc si cascaval afumat, baza de rulat piept de pui – rulada din piept de pui perpelit la cuptor sau rulada din piept de pui umplut cu ciuperci si cascaval afumat, baza de rulat piept de curcan – rulada din piept de curcan umplut cu cascaval, invelita in prosciuto sau piept de curcan umplut cu cu ciuperci, carnati si cascaval, la cuptor. Trebuie amintite – rulada gurmandului fericit si rulada din fleica de porc cu porcarele afumate. Ruladele pot fi servite calde, cu garnituri diferite (piure, mazare, fasole verde, bame, orez, etc.) ca felul 2, la pranz, dar si fara garnitura, ca aperitiv rece/ aperitiv cald, la pranz. Ruladele pot fi asamblate feliate, intre doua felii subtiri de paine neagra si cateva rondele din muraturile preferare sau o foaie de salata verde, in pachetel, la serviciu.
Este perioada ruladelor ceva mai usoare, pline de savoare si delicii tainice, avand ca baza de rulat carnea de vitel, carnea de pui sau carnea de curcan.

Ingrediente de trebuinta in reteta: pulpa de vitel (bucata intreaga de 1-1,5 Kg taiata de macelar din partea mai groasa a pulpei animalului), carne tocata de porc (slaba, din pulpa/ spata fara grasime), cateva felii din piept de porc (impanate cu putina grasime), ceapa uscata, catei de usturoi, crengute de cimbru, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, boabe de mustar, mustar pasta, vin rosu.

[ingredients title=”Ingrediente”]
- pulpa de vitel,
- carne tocata de porc,
- piept de porc, feliat,
- cimbru uscat
[/ingredients]
Cum pregatim baza de rulat ? Bucata din pulpa de vitel se pregateste sub forma unei foi intinse, mai groase, taind din aproape in aproape, cu un cutit bine ascutit, fara a strapunge carnea de tot. Pentru a putea fi rulata cu usurinta, bucata de carne, taiata, se poate impaturi intr-o folie din plastic alimentar si bate usor cu ciocanul de carne, fara a distruge insa, fibra carnii. Daca se manuieste cu usurinta cutitul bine ascutit nu este necesara baterea carnii cu ciocanul de carne.
Ceapa tocata rondele/ cuburi, usturoiul feliat si pieptul de porc taiat cuburi se calesc impreuna. Pieptul de porc se caleste mai intai pana se topeste putina grasime.

Se adauga carnea de porc tocata si se continua calirea. Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat.

[directions title=”Reteta pas cu pas”]
- Formarea bazei ruladei din carne de vitel prin taiere din aproape in aproape a bucatii de pulpa.
- Calire ceapa, usturoi, piept de porc, carne tocata de porc. Asezonare cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat.
- Adaugare tocatura calita peste baza de rulare din carne de vitel, asezata intr-o tava de copt. Rulare, din aproape in aproape a carnii de vitel. Legare carne rulata cu sfoara de bucatarie.
- Coacere rulada in cuptorul aragazului.
- Pregatire garnitura din orez/ pilaf pentru rulada.
- Lasare rulada sa se odihneasca pentru a redeveni mustoasa. Feliere rulada folosind un cutit bine ascutit.
- Servire rulada feliata ca aperitiv cald/ rece sau ca felul doi, cu garnitura de orez/ pilaf.
[/directions]
Carnea de vitel pregatita ca o patura ceva mai groasa se intinde intr-o tava de copt. Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat.

Carnea tocata de porc, calita, se adauga, folosind o lingura din lemn, pe fasia din carne de vitel. Carnea tocata se intinde omogen pe toata fasia din carne de vitel.

Carnea de vitel se ruleaza strans, din aproape in aproape, pe partea lunga a fasiei de carne. Carnea rulata se impatureste la capete, sa nu curga umplutura in timpul coacerii. Carnea rulata se leaga din loc in loc sau continuu folosind ata de bucatarie.
In tava de copt se pun boabe de piper, foi de dafin, boabe de mustar si crengute de cimbru.
Rulada umpluta se asezoneaza la exterior cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat. Se unge cu pasta de mustar.

Formarea crustei de carne ! Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc mare, pentru 10-15 minute, timp in care carnea se va rumeni usor si mustul carnii va ramane in carne, sub crusta formata.
Se pregateste o cana cu amestec din vin rosu si apa.

Tava de copt se scoate din cuptorul aragazului folosind manusi de bucatarie. Vinul indoit cu apa rece se adauga in tava de copt si pe rulada din carne usor rumenita.

Tava de copt se acopera cu hartie de copt umezita cu apa rece. Procedand astfel, rulada se va coace in aburul degajat in tava.

Tava de copt se reintroduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit, chiar la foc mic pentru coacerea ruladei. Coacerea dureaza 1,5-2 ore, in functie de marimea ruladei.

Rulada scoasa din cuptor se lasa acoperita timp de 15-20 minute pentru a redeveni mustoasa si a se putea taia fara a se franjura.
In timpul coacerii ruladei se pregateste garnitura pentru rulada.
Orezul, spalat in cateva ape (se indeparteaza o parte din gluten) sau nespalat se pune intr-o cratita si se caleste intr-un amestec de ulei de masline si putin unt proaspat. De preferat, calirea orezului sa se faca in untura de pasare. In orez se poate adauga ceapa tocata, caz in care ceapa se caleste inainte si apoi se caleste impreuna cu orezul.

Peste orezul calit se adauga apa calda sau supa de pasare. In cratita se adauga crengute de cimbru si boabe de piper.

Cratita cu orez se introduce in cuptorul incins al aragazului (langa tava cu rulada) pentru umflarea orezului. Se amesteca din cand in cand scotand cratita cu orez din cuptorul aragazului si se mai adauga, dupa caz (sa nu sece orezul fara a apuca sa se umfle), apa calda sau supa de pasare.

Se indeparteaza sfoara de pe rulada. Rulada se taie felii groase de 1-2 cm folosind un cutit bine ascutit.
Preparatul se poate servi cald/ rece, ca aperitiv, cu o cescuta de tuica fiarta alaturi.

Preparatul se poate servi cald cu garnitura de orez, cu un pahar de vin alb sec, alaturi. Merge si o bere neagra.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Vreau sa cred ca nu trebuie sa fii vreun gurmand inrait sau un gurmet profesionist pentru a incerca tot felul de retete, in scopul satisfacerii unor placeri culinare. Dupa parerea mea, a manca sanatos poate insemna si a incerca tot felul de retete, chiar daca au mai multe calorii, fara insa, a exagera cu mancatul (cantitativ sau in timp).