Asa s-a mostenit la noi romanii, din cele timpuri, sa ne frantuzim. Nici macar nu sunt sigur ca salata de boeuf a fost inventata de un francez.
La noi in familie s-a mostenit, sa servim salata de boeuf la aniversari, la sarbatorile religioase de iarna, la sarabtoarea de Paste si ori de cate ori o cere „poporul” pofticios. Cum se cere destul de des, este unul din preparatele traditionale, ca sa zic asa.
Imi amintesc, cand erau copii mici, cu cata „patima” si determinare copilareasca o ajutau pe sotia mea (in acele vremuri, contributia mea la gateli – bucatareli, de sarbatori fiind mai mult pe la locul de munca – era limitata mai mult la cumparaturi), in special la amestecatul cu mana al legumelor deja taiate, la asezarea guguloaielor de legume amestecate pe platoul pentru salata. Erau si ei niste mici bucatari, participanti activi la pregatitul mesei. Erau dotati cu sort de bucatarie (un servet mai mare strans in talie) si multa determinare. Se mai si „decorau” cam peste tot, dar ce conta ?!
Salata se prepara simplu, este o reteta destul de rapida, cu ingrediente usor de procurat.
Ingrediente
- radacinoase (morcov, pastarnac, telina, patrunjel), cartofi
- gogosari si castraveti murati,
- oua proaspete de gaina,
- ulei de masline,
- mazare congelata,
- carne fiarta (pasare/ porc/ vitel),
- un mar dulce,
- masline.
Cum se apropie sarbatorile vreau sa cred ca se vor gasi destui doritori care sa experimenteze aceasta salata deosebit de gustoasa.
Se spala si se curata legumele: patrunjel, morcovi, pastarnac, telina. Se taie in bucati mai mari si se pun la fiert in apa rece cu sare.
In aceeasi apa se va fierbe spre sfarsitul fierberii legumelor de mai sus si mazarea, scoasa din congelator in momentul in care o pui la fiert, in apa clocotita, pentru a se pastra verde. Se poate pune mazare din conserva, bine spalata sub cateva jeturi de apa rece si scursa intr-o sita. Exista riscul sa dai peste mazare furajera sau care este nefiarta bine.
Cine doreste poate pune si conopida sau brocoli. Daca folosesti conopida din congelator, o pui la fiert in apa clocotita atunci cand o scoti din congelator. Daca o folosesti proaspata, cubuletele le fierbi in apa rece, cu sare, separat.
Cartofii rosii se pun la fiert in coaja, urmand a se curata dupa ce au fiert.
Reteta pas cu pas
- Curatare radacinoase si cartofi. Punere la fiert.
- Taiere legume fierte in cubulete.
- Taiere castraveti si gogosari murati in cubulete. Stoarcere in pumni.
- Tocare la cutit/ rupere in fasii subtiri niste carne de pasare/ porc/ vitel bine fiarta.
- Fierbere 2-3 oua proaspete de gaina.
- Pregatire maioneza din galbenus de ou fiert, galbenus de ou nefiert si ulei de floarea soarelui/ ulei de masline, cateva picaturi de zeama de lamaie.
- Amestecare legume taiate cu carnea tocata la cutit, castravetii si gogosarii taiati cuburi, un mar dulce dat pe razatoare si stors, 1 lingura de mustar, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, 2/3 din maioneza.
- Asezare amestec pe un platou, acoperire cu maioneza ramasa, decorare salata cu masline, albus de ou fiert, castraveti, gogosari, dupa pofta si inspiratia gospodinei.
Lasi legumele la scurs de apa, intr-o sita. Tai toate legumele in cubulete, de dimensiuni care se potrivesc dimensiunii gurii mesenilor. De preferat sa fie cubuletele mai mari, ca sa simti diferenta de gust a fiecarei legume in parte (dar cand sunt copii mici nu poti sa le tai mari).
Mai folosesti niste castraveti in otet si niste gogosari in otet, pusi special pentru salata de boeuf, de cu toamna. Daca nu ai fost prevazator, poti folosi castraveti si gogosari cumparand borcane din comert, dar risti sa fie prea sarati sau neacriti destul si de cele mai multe ori moi.
Castravetii si gogosarii acrii ii tai in lung in fasii subtiri de 1 cm si apoi in patratele.
Nu uita ! Castravetii si gogosarii acri, taiati, se storc bine in pumni, pentru a se elimina surplusul de otet, altfel vei avea maioneza lunga si acra, iar „fatada” salatei va avea de suferit.
Iti mai trebuie niste carne de pasare, fiarta. La sarbatori faci tot felul de supe si/ sau ciorbe de pasare. Pastreaza niste carne de la supe sau ciorbe. Poti fierbe un piept/ o pulpa de pui sau o aripa de curcan. Carnea trebuie sa fie bine fiarta, sa se desprinda usor de pe oase. Carnea se toaca cat mai fin, cu cutitul bine ascutit.
Fierbi si niste oua de gaina, cumparate de la tarani ca sa iasa maioneza portocalie, nu alb-galbuie ca cea cumparata din market, in care niciodata nu stii ce a bagat „goscodina” (cum zicea baiatul meu cel mare, cand era mic). Ouale trebuie sa fie rascoapte, adica fierte vreo 10 minute, pana se fac beton. Vei folosi albusul, taiat fasii, pentru ornat salata de boeuf si galbenusul pentru maioneza.
Radacinoasele taiate cubulete, mazarea fiarta, conopida/ brocoli taiata marunt, castravetii si gogosarii taiati si bine storsi, se amesteca cu mana, intr-un vas mai mare, impreuna cu carnea tocata fin, cu 2-3 linguri de mustar iute, sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate.
Cantitatile de legume se pun la ochi, dupa gustul fiecaruia. Unii vor cu mai multi cartofi, altii cu sau fara gogosari.
Prepari maioneza proaspata din galbenus de ou fiert si galbenus de ou nefiert. Se amesteca cu furculita si cu ulei de masline pana se formeaza o masa usor omogena. Se toarna uleiul cu picatura, altfel se taie maioneza. Cand s-a format masa omogena se pune mixerul si se amesteca in continuare, la viteza mica, turnand ulei cu picatura, pana se obtine o masa pufoasa, omogena si groasa. Picura cateva strelice de zeama de lamaie sau pune o lingura de mustar si amesteca totul, in continuare cateva secunde.
Pune 3 sferturi din maioneza peste legumele deja amestecate si mai amesteca-le inca o data, bine. Pune amestecul de legume si maioneza pe un platou si acopera cu restul de maioneza. Orneaza cum te pricepi mai bine salata de boeuf. Nu uita sa pui si niste masline negre deasupra.
Ce mai pun bucatarii vestiti, ca sa sporeasca gustul si sa ameteasca mesenii pretentiosi ? Cum este sezonul muraturilor taranesti, se alege o gogonea lunguiata, care se taie in felii subtiri si se amesteca cu celelalte legume. Se mai poate adauga un mar Golden sau Ionatan, curatat de coaja si dat pe razatoarea mica. Gurmetii de profesie dar si toti gurmanzii din jur vor fi fericiti si multumiti, stiut fiind ca multi manca si cu ochii larg deschisi, dar si cu simturile mereu treze.
Secrete peste secrete ! Maioneza se taie si inca destul de des. Secretul il descoperi singur, pe masura ce te specializezi. Totul este sa insisti si sa nu apelezi la borcanul cu maioneza, cumparat din market.
Daca vei amesteca bine galbenusurile de ou fiert cu cele de ou nefiert, cu furculita, impreuna cu un praf de sare, inainte de a pune mixerul in functiune si nu vei turna cu ghiotura uleiul, nu vei da chix.
Nu face cantitati mari de maioneza, o data. De altfel maioneza se oxideaza repede si devine chiar toxica pentru stomac. Daca totusi ai patit-o si s-a „taiat” maioneza, foloseste galbenusurile la altceva (de exemplu amestecate cu 2 oua poti face o omleta, care va iesi cam sosoasa insa, din cauza uleiul deja inglobat) si reia procesul.
Nu folosi ulei rece, ci la temperatura camerei.
Cei mai experimentati bucatari reusesc sa dreaga maioneza taiata, cu zeama de lamaie, cu mustar, cu alt galbenus de ou fiert, tinand vasul in apa calda si amestecand galbenusurile cu furculita, fara a mai adauga ulei pana isi revine maioneza. Nu sfatuiesc pe nimeni sa incerce sa dreaga maioneza, nu mai iese ce trebuie.
Salata de boeuf se serveste ca aperitiv la masa de Craciun, alaturi de „porcarele” si tuica fiarta, ca doar de aia este frig afara si zapada (sau cel putin asa speram sa fie).
Salata de boeuf se serveste si la masa de Paste, ca aperitiv alaturi de oua vopsite, branza si drob, cu ridichi de luna, ceapa si usturoi verde. Merge o tarie de prune, nefiarta.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni ! Pregatiti-va, am ceva retete, care vor urma pe blog, pentru bucuria fiecaruia, in grelele „incercari” culinare care ne asteapta de sarbatori. Nu uitati sa cumparati carbocif si dicarbocalm, nu se stie cand aveti nevoie sa calmati arsurile de la stomac (ce sa-i faci, asa este cu varsta, apar si „protestele” organismului fiecaruia dintre noi.
Nu uitati ! Sunt deja oferte promotionale de tuici si vinuri, prin crame si market-uri. Luati in seama cramele, acolo puteti avea sansa unor bauturi neajustate de producatori/ comercianti.
Salata de „beuf” e de fapt de „boeuf”, adfica vita,” boeuf” vine din limba lui Voltaire, salata nu se face deci cu carne de pui! Se pare ca unii au cam chiulit de la orele de limba franceza dar vin sa ne dea noua aici lectii. Diletantismul e la moda chiar si in politica, de ce n-ar fi si in arta culinara?
Buna seara, draga domnule Gigi Popa, imi plac mai toate retetele pe care le-am citit aici, precizez ca nu sunt un fan al pestelui, din care atunci cand totusi consum prefer fileuri prajite pane si salata de icre cu ceapa pe care o fac cam de 2 ori pe luna…Ok. Voiam sa punctez, la salata de boeuf, problema maionezei, mai exact a taierii maionezei ! Ce sa zic, ma descurc in bucatarie binisor cam de vreo 40 de ani, dar in ultimii 16, de cand a murit sotia, am fost cel putin de trei ori pe saptamana bucatarul de serviciu pentru mine si cei doi baieti ai mei cu care stau impreuna…
Deci NU mi s-a mai taiat maioneza de cel putin 20 de ani, de ce ? Am invatat sa folosesc mixerul la aproape orice si la maioneza a devenit nelipsit (desi acum …pana in '90, faceam maioneza dupa reteta bunicii cu lingura de lemn in castron), deci in maioneza facuta de mine, in general din 6-8 galbenusuri crude (gatesc pt 3 barbati plus ce mai vine in vizita cate o ruda, chiar mai multe), o lingurita de mustar clasic, sare, un varf de lingurita de zahar (taie din amareala uleiului care apare cateodata la uleiul de acum presat la rece si care nu exista la uleiul rafinat din floarea soarelui sau soia de dinainte de '90 !), un praf de piper, facultativ, si zeama de lamaie care se pune, atentie ! doar atunci cand maioneza este tare si are aspect de creier, oricum se pune dupa gust ca sa nu fie prea acra…Se bate cu mixerul LA CEA MAI MICA VITEZA, cu cateva picaturi de ulei, poate si mai multe, se va observa ca din cauza mustarului care contine deja ulei, incepe sa se lege foarte usor, la inceput mai moale pana se echilibreaza raportul ulei/mustar/ou, si apoi din ce in ce mai tare…Acum putem turna uleiul in fir subtire la fiecare 1-2 minute, continuam cu mixerul la viteza mica pana maioneza se intareste atat de mult incat TREBUIE sa marim viteza ca altfel nu mai trage motorul (al meu este de 400 W). O data cu marirea vitezei de mixare, marim si debitul de ulei si atunci cand apare fenomenul de aspect de creier punem zeama de lamaie sau un pic de Hellas daca nu avem lamaie (pe timpuri foloseam sare de lamaie dizolvata in apa din care puneam cu lingurita), observam ca maioneza devine pufoasa, ca o alifie fina, mai punem ulei se mai intareste iar, si tot asa pana la o cantitate de 200-250 grame de ulei/galbenus normal ca marime. Daca o lasam mai tare se pune mai greu maioneza pe deasupra salatei dar se poate orna frumos cu cornetul, ca sa fie mai moale punem cu lingurita apa rece, dar rece sa fie si potrivim consistenta amestecand mereu. Nu dati niciodata mixerul la maxim, totul se va strica, viteza medie este cea potrivita, si nu uitati sa mai gustati din cand in cand pentru a potrivi acreala. Sarea se pune asa cum am spus, de la inceput ca sa se dizolve in ou pentru ca in ulei nu se mai dizolva…Deci, oua crude la temperatura camerei, ulei de preferinta de floare, tot la temperatura camerei si ingredientul minune, mustarul !
Cam acesta este secretul reusitei, bineinteles si un pic de indemanare si muuulta rabdare ! Nu se face in 10 minute dar atunci cand este gata va fi o maioneza gustoasa si cremoasa, numai buna de savurat alaturi de continutul salatei de boeuf, care la mine de obicei este de aripa de curcan ! Intotdeauna fac mai multa ca sa fiu sigur ca nu raman fara ea atunci cand o decorez pe deasupra, si, apropos, eu pun foarte multa maioneza in amestecul de legume cu carne pentru ca ai mei copii sunt disperati dupa maioneza, o mananca inclusiv pe oua sau cartofi prajiti, friptura sau salata de rosii sau verde !
In speranta ca nu v-am rapit prea mult timp cu dizertatia mea despre maioneza, va doresc toate cele bune si spor in bucatarie !
PS Daca printr-o asezare nefasta a astrelor din ziua aceia, maioneza se taie…se repara facand alta dintr-un galbenus tot crud, mustar un varf de lingurita si in loc de ulei cate o lingurita din maioneza taiata, toate astea bineinteles intr-un alt castron ! Este un sacrilegiu sa facem maioneza adevarata din oua fierte, cartofi fierti sau cum am mai citit pe un site o aberanta reteta cu FAINA alba !
Imi place completarea dvs. la reteta mea. Prin textul de descriere a retetelor mele incerc sa strecor si ceva secrete culinare.
Mi-ar face o mare placere sa reveniti de fiecare data cand aveti astfel de comentarii la retetele mele.