Buretii sunt o delicatesa, mai ales daca sunt bine pregatiti. Pot fi facuti salata sau se pot servi drept garnitura la diferite fripturi mai grase (porc sau gaina de curte – fiarta si apoi pusa la cuptor). Nu este rau daca servesti si la gasca fiarta si apoi pusa la cuptor.
Buretii se pot conserva pentru iarna. Bureti iuti, bureti galbiori, bureti de fag, barca caprei – conservati in otet sunt adevarate delicii culinare. Se mai gasesc gata conservati prin market.
Am gasit la o batrana, in piata bureti galbiori. Nu sunt iuti.
Se pot prepara bureti galbiori la cuptor, pe cartofi noi, cu sare, piper, ulei, cimbru.
Buretii se curata de frunze, se taie varful coditei si se spala in apa rece. Se fierb in apa cu sare grunjoasa, 30 de minute.
Buretii fierti se lasa la scurs.
O salata proaspata de bureti se face imediat. Peste buretii scursi de apa, asezati intr-un castron, pui niste usturoi verde tocat marunt, patrunjel si marar verde, tocat. Se adauga sare, piper, ulei si otet de mere cu miere.
Poti conserva buretii galbiori in saramura sau in otet.
Saramura pentru bureti se face din o lingurita cu varf de sare grunjoasa, o lingurita de zahar, 1 litru de apa, boabe de piper si foi de dafin. Se da saramura in fiert. Buretii se aseaza in borcane, se toarna saramura fierbinte si se se pune capacul la borcane. Borcanele se fierb in bain marine, cca. 45 minute.
Secret ! Cand pui saramura/ otetul preparat, ai grija sa bagi un cutit sub borcan, daca vrei sa nu aduni de pe masa/ de pe parchet – buretii, borcanele si saramura/ otetul. Dupa ce ai inchis borcanele cu capacul etans, aseaza-le 15 minute cu capacul in jos si apoi le pui la fiert. Cand pui borcanele la fiert ai grija sa pui intai o carpa pe fundul cratitei si apoi pui apa calduta in care asezi borcanele. Pui o carpa umezita in apa calduta si peste borcane. Fierbi cratita cu borcane, pe foc mare.
Buretii in saramura, ii folosesti iarna drept garnitura la fripturi sau pusi la cuptor peste cartofi. Desfaci capacul la borcan, speli buretii cu apa rece si ii lasi la scurs intr-o sita.
Otetul pentru conservarea buretilor il faci din otet din vin de 9 grade si apa rece, in proportie de 1:2. La fiert pui o lingurita de sare si o lingurita de zahar, boabe de piper, foi de dafin. Asezi buretii in borcan, pui si niste catei de usturoi si cateva frunze de patrunjel verde. Amestecul de otet fiert se toarna fierbinte peste buretii pusi in borcan. Borcanele nu se fierb.
Buretii in otet ii folosesti iarna pentru salata. Ii scoti din borcan si pui peste ei ulei de masline, verdeata tocata marunt.
V-am facut deja pofta ? Mai trebuie sa asteptati, daca nu cunoasteti buretii, altfel doar riscati sa-i cumparati din piata 🙂
In unele piete, babele primesc bon de la laboratorul pietei ca buretii nu sunt otravitori. Incercati, poate sunteti norocosi si gasiti.
Bureti Pleorotus proaspeti pot fi cumparati din market. Nu sunt la fel de gustosi ca cei de padure.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni ! Vorba ca nu trebuie sa confunzi un obez cu un gurmand o stiti ? Ca au oarece legatura, inca se mai cerceteaza 😛
Mii de multumiri!Tocmai acum sotia mea pregateste saramura si spala buretii iuti adusi de mine din padure.
Excelenta reteta. O cautam pentru a conserva o delicatese. Tocmai am adus 5 kg de bureti iuti .
excelenta reteta , chiar cautam si eu …te-am trecut in lista mea de bloguri…
http://liligospodini.blogspot.com/