Cum spre toamna a aparut si fasolea verde pe piata, este momentul si pentru o salata de fasole verde.
Cumperi de la piata fasole verde, lata (merge si fasole tucara, de aia lunga si subtire). O cureti de eventualele ate si o speli in mai multe ape. Sa fi atent sa nu aiba boabele mari, in teaca.
Pui o oala cu apa la fiert, in care adaugi o lingura de sare. Cand apa da in clocot pui si fasolea verde la fiert, cca. 20 minute, pana se moaie teaca.
Fasolea fiarta o strecori printr-o sita si o lasi 15 secunde sub jet de apa rece, apoi la scurs. Cat este fasolea calda adaugi peste ea un amestec de zeama de lamaie, ulei de masline, sare, piper, o lingurita de mustar, un varf de cutit de boia dulce si iute. Amestecul il bati cu furculita pana devide usor tulbure. Adaugi usturoi taiat feliute si patrunjel verde tocat fin. Amesteci compozitia si acoperi vasul, apoi il lasi la macerat vreo 30 de minute, sa se patrunda miasmele.
Merge cu friptura de pui la gratar si cartofi prajiti (friptura si cartofii aburinde). Un vin rosu – Puterea ursului sporeste apetitul si accentueaza miasmele, care imbata narile.
Pofta buna !