Cum vara este pe sfarsite am facut noi salate, din legume de sezon, proaspete, gustoase, sanatoase si de ce nu aratoase. In sezon gasesti pe tarabe, la putinii adevarati producatori care au mai ramas, legume romanesti, mult mai gustoase, chiar daca nu sunt la fel de aratoase ca cele importate din Grecia sau din Turcia.
Salatele se pot consuma ca atare, fiind un fel de mancare adorat, mai mereu, de catre cei care nu vor ca silueta lor sa sufere modificari substantiale sau drept garnituri la fripturi, pane-uri, chiftele, etc. de catre cei care mai neglijenti cu silueta lor, sar peste cal mai des si cand se uita in oglinda, stramba din nas. 😀
Prima categorie de consumatori se rasfata cu o apa plata sau cu apa minerala, in cel mai rau caz cu o bautura racoritoare, fara zahar. Ceilalti nu rezista ispitei de a bea o bere rece sau un sprit de vara (vin alb sec sau vin rosu dulceag, cu sifon), cu cuburi de gheata. 😛
Norocos este cel care gaseste prin piata rosii galbene. Oare de ce le-o zice rosii, daca sunt galben-portocalii ? Adevarat mister. 8)
Rosiile galbene sunt dulci – acrisoare, foarte zemoase si parfumate. Sunt ocolite de catre multi (?!), motiv pentru care nu se complica cultivatorii sa le inmulteasca, ca sa nu ramana cu marfa pe tarabe. Pacat ca nu se pastreaza tari, pentru salata, decat foarte putin timp, motiv pentru care, cand cumperi, nu iei decat 2-3 Kg, cel mult. Sunt mai scumpe si nu risti sa faci bulion din ele.
Nimic mai simplu, de facut, aceasta salata. Feliezi cu cutitul niste rosii galbene in bucati potrivite, o ceapa rosie in solzisori, un ardei gras rosu si un ardei gras verde, in bucati de 1-2 cm grosime. Rupi salata verde cu mana. Tai marunt niste patrunjel si niste marar verde. Adaugi si 2-3 frunze de busuioc verde, rupte cu mana sau taiate subtiri, cu cutitul. Rupi in bucatele niste mozarella si niste felii subtiri de sunca de Praga.
Secret ! Salata iese gustoasa si cu branza telemea de oaie sau de vaca si parizer afumat, crenvusti de pui sau muschi file, muschi tiganesc. Nu ai gasit rosii galbene, nu-i bai, merge si cu rosii obisnuite, coapte sa fie si gustoase.
Faci un dres din ulei de masline, otet de mere si miere, sare, piper, o lingurita de mustar dulce. Agiti bine amestecul intr-un borcanel sau il bati cu furculita, ca pe oul pentru omleta.
Amesteci toate ingredientele cu dresul si lasi vasul cu salata, la rece, in frigider, acoperit cu un capac, vreo 2 ore. Miasmele se vor intrepatrunde si cand vei servi salata, te vor izbi exact in nas, combinandu-se cu simtul papilelor gustative. Iar m-am dat mare cunoscator. 😕
Daca vrei sa faci pane de creer sau snitel pane, de porc sau niste ficatei de pui pane, ai timp, pana se raceste salata. Retetele cu pane-urile, altadata, acuma doar poza cu creer pane, salata si ciuperci trase in unt.
Ciupercile albe se cumpara din marchet sau se aduna din padure (daca le cunosti, a plouat si ai avut noroc sa le gasesti 🙂 ). Ciupercile se curata si se spala bine de nisip, sub jet de apa rece si se lasa la scurs intr-o sita. Se incinge unt cumparat de la tarani, intr-o tigaie. Se taie ciupercile in feliute si se prajesc la foc iute, in untul topit, incins. Se tine tigaia in mana si se „trag ciupercile” prin untul topit, manevrand tigaia, pentru a se rumeni, fara sa se arda.
Atentie ! Untul topit, incins, ajuns pe maini sau pe fata, face bube si basicute. Nu manevra tigaia brutal, ci usurel, ca intr-o melodie cu ritm lent, nu indracit.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni ! Raspanditi pe la prieteni, ideea gatitului la domiciliu, rapid, gustos, sanatos. Faceti in ciuda, celor care se imbogatesc pe seama comoditatii voastre. Nu mai cumparati mancare gatita prin market sau semipreparate. Veti vede ca merita.