Salata de sfecla rosie, adevarata sanatate pentru organism

Canicula continua. Intratul in bucatarie, sa pregatesti ceva, este o adevarata vitejie culinara, daca vrei sa deschizi aragazul si mai ales cuptorul aragazului.

Salatele sunt la putere. Le poti servi ca atare sau ca sa “imbunatatesti” un piept de pui, scos din congelator si lasat sa se dezghete de seara pana la masa de pranz, de a doua zi, in frigider, apoi incalzit in cuptorul cu microunde.  Pieptul de pui l-ai pus cu grija cu ceva vreme in urma, cand ai “riscat” sa te coci in bucatarie si ai pregatit un pui intreg la cuptor, pe care prevazator, nu l-ai terminat la o singura masa.   😀

Sfat ! Pe la ora 21, vipia de afara se potoleste. Profitati si deschideti geamurile la bucatarie, faceti curent cu balconul de pe partea opusa.

Nu riscati calduri inutile ! Luati-va inima in dinti si purcedeti la aprinderea cuptorului de la aragaz, dar nu inainte de a curata de frunze si radacini, sfecla rosie pe care ati cumparat-o din piata, in drum spre casa, satul fiind dupa o zi supercalduroasa, la serviciu, in fata calculatorului. Nu curatati sfecla de coaja, doar spalati-o bine, de pamant, sub cateva jeturi de apa rece.

Puneti sfecla intr-o tava emailata si acoperiti-o cu o folie de staniol. Introduceti tava in cuptor si potriviti focul, la mediu. Nu trebuie sa auziti “sfaraind” sfecla, in tava, daca va faceti curaj sa verificati, ce se intampla sub staniol, dupa vreo 2o de minute, de cand ati bagat tava la cuptor.

Nu-i de neglijat ! Folositi pentru coacerea sfeclei acelasi vas, mereu. Se va inrosi si in timp nu veti mai putea sa-i dati fatuiala, indiferent ce pasta de curatat veti utiliza.

Oarece sfat ! Cum ati bagat tava la cuptor, fugiti repede din bucatarie, inchideti usa de la bucatarie, sa nu navaleasca dupa voi, caldura, in restul casei.     😛    Pana se coace sfecla, desfaceti un rebus sau bodoganiti orice, chiar neinteligibil, in barba, uitandu-va la tv sa prindeti ultimele nascociri ale micutului lider guvernamental, pentru a satisface urgent furia bolnavicioasa pentru putere, a liderului sau spiritual.

Cam in 40 de minute, sfecla este coapta. Scoateti tava din cuptor, folosind niste manusi de bucatarie sau o carpa mai groasa, nu de altceva, dar pe caldurile astea nici unguentele utilizate pentru arsuri, nu mai sunt ce au fost.    🙂

Lasati sfecla sa se raceasca 10 minute, undeva intr-un loc mai racoros (ca si cum ati avea asa ceva   😛   ), poate prin balcon.  Curatati sfecla de coaja si acoperiti-o pentru 10 minute cu o carpa curata (nu neaparat alba, ca tot se va inrosi), pentru a se potoli definitiv, coacerea.

Dati sfecla rosie pe razatoarea mare.

Faceti un dressing din zeama de lamaie sau otet de mere si miere sau otet balsamic si ulei de masline, sare grunjoasa. Amestecati ingredientele prin batere cu o furculita sau prin scuturare, intr-un borcan cu capac.

Curatati o radacina de hrean si radeti-o pe razatoarea mica.

Puneti hreanul si dressing-ul peste sfecla rosie. Presarati putin zahar tos peste sfecla. Amestecati sfecla cu hreanul, zaharul si dressing-ul.

Serviti salata de sfecla rosie cu o bucata de paine prajita. Nu uitati de un pahar de vin alb, sec, rece. Riscati sa va incalziti, dar merita.    😛

Salata de sfecla rosie se poate servi drept garnitura la o friptura de pui, la cuptor sau o friptura de porc, la gratar.

Delicios, gustos si sanatos. Cu caldura din bucatarie a fost mai neplacut, dar a meritat.    😀

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Faceti-va curaj si preparati ceva, la iuteala si pe caldurile astea infernale. Nu riscati sa cumparati ceva gata preparat sau semipreparat. In afara ca nu esti sigur ce cumperi, chiar daca miroase imbietor pe langa galantarul cu fripturi, din marchet, de caldura nu scapati, tot trebuie sa incalziti mancarea cumparata, inainte de a o servi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*