Sfecla rosie este mai putin folosita in bucataria romaneasca. Tarziu am aflat ca sfecla rosie se poate consuma si cruda, data pe razatoare, asezonata cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat, amestecata dupa gust cu ulei de masline si zeama de lamaie sau ulei de masline cu otet din vin de 9 grade sau ulei de masline cu otet balsamic. Daca iti place dulce-acrisor folosesti otet balsamic. Daca iti place doar putin acrisor, folosesti zeama de lamaie, iar daca acru este preferatul tau, folosesti otet din vin indoit sau nu cu apa rece. 🙂
Bunica sotiei pregatea ciorba din frunze de sfecla rosie. In familia mea nu imi amintesc sa fi mancat cand eram copil ciorba din frunze de sfecla rosie. Mi-am propus sa incerc si eu intr-un viitor apropiat, cand vor aparea pe piata frunzele crude de sfecla rosie, sa fac o supa crema, a carei culoare va fi cu siguranta imbietoare. 8)
Toate ingredientele din salata (sare, piper, ulei, otet/ zeama de lamaie) amestecate si batute cu telul formeaza un mix care adaugat peste sfecla coapta/ fiarta, taiata rondele sau data pe razatoare si amestecat cu nadejde, formeaza o salata minunata, care se poate consuma si goala, cu paine calda, in zilele de post sau drept garnitura la cartofi prajiti in ulei (tot in zilele de post) si la fripturi de porc sau fripturi de berbec, pregatite pe gratar, la cuptor sau la tigaie.
Variante de salata din sfecla rosie de neocolit ! In salata, in loc de “acritura” se poate folosi ulei de masline si mujdei de usturoi verde. La fel de deliciosa este salata daca folosesti sfecla rosie, ulei de masline si hrean proaspat dat pe razatoare.

Salatei din sfecla rosie ii poti da o nuanta de culoare folosind patrunjel verde taiat mai mare sau frunze de busuioc verde, taiate marunt.

Daca tot ai pus gratarul cu capac pe flacara aragazului pentru o friptura din ceafa sau fleica de porc, nu poti rata ocazia sa folosesti capacul gratarului ca pe o plita calda si sa coci pe capac niste sfecla rosie.
Sfecla rosie cu coaja cu tot si cu frunzulitele tinere se taie in bucati potrivite ca marime (pentru a se coace o data cu frigerea carnii) si se aseaza pe 2-3 straturi de folie din staniol. Se adauga peste bucatile de sfecla ulei de floarea soarelui, sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Se amesteca ingredientele.

Se impatureste bine folia din staniol astfel incat sa nu curga sucul format la coacerea sfeclei si se aseaza pachetul format pe capacul gratarului.

Putina atentie nu strica ! Cand ridici capacul gratarului pentru a intoarce carnea, nu uita de pachetelul de pe capac. Manevreaza cu grija capacul gratarului (folosind parghia cu care este dotat gratarul nu improvizatii, luat fiind de valul pregatirilor culinare 😛 ), sa nu scapi pe jos pachetelul cu sfecla, care in afara ca face destula mizerie in bucatarie (si consoarta este cu ochii pe tine 😀 ), staniolul se poate rupe, iar sfecla iti poate cadea pe picioare sau pe maini si cu siguranta arsurile temice nu iti vor aduce bucurii. 😕
Nu uita ! Cand desfaci folia de staniol, aburii formati la coacerea sfeclei te pot parli pe maini. 😕

Daca sfecla este tanara si ai spalat-o bine, nu este nevoie sa cureti coaja sfeclei coapte.
Bucatile de sfecla coapta se pun intr-un castron mai mare si se asezoneaza (daca mai este nevoie) cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinat. Se adauga ulei de masline si “acreala” preferata peste bucatile de sfecla calda. Se amesteca ingredientele si se acopera castronul cu un capac. Se lasa la macerat cateva minute, sa se aseze gusturile.
Salata de sfecla rosie se poate servi impreuna cu o friptura din fleica de porc la gratar si cartofi prajiti (vezi reteta).

Salata din sfecla rosie se poate pastra la frigider, mai multe zile, intr-un borcan cu capac etans.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni oriunde va veti afla pe mapamond ! Chiar daca ma repet, indemnul ramane actual – fiti curajosi in bucatarie – inventati, incercati, imbunatatiti, nu abandonati o reteta pana nu veti fi multumiti de gustul preparatului vostru. Numai cei curajosi vor avea rezultate pozitive, dar si multe satisfactii.