Suntem dispusi sa facem orice pentru ca pe vreme de canicula sa intram cat mai rar prin bucatarie pentru a pregati ceva, acolo, pentru pranz sau pentru cina, preparate ceva mai consistente. Daca seara se mai poate incropi cate ceva pentru a 2-a zi, fiind mai racoare afara, sa poti sta cu geamul deschis si sa nu intre tantarii, tot mai greu te hotarasti sa iei taurul de coarne ca sa treci la manevrat cratita si invartit tigaia.
Deja de mai multe zile am cam servit destul de des salate rapide de sezon, salate de vara sau cel mult o masa mai frugala (vorba vine), la „botul calului” cum s-ar zice – o prajeala de carne – muschiulet de porc cu legume, la tigaie sau ceafa de porc la tigaie cu cus-cus si ciuperci sau ceafa de porc la tigaie cu cus-cus si mazare sau o prajeala cu peste – sardine cu ciuperci la tigaie sau file’ de pastrav somonat in aluat de bere, la tigaie, cu vreo garnitura rapid de pregatit sau chiar fara garnitura sau un ou prajit cu ceva langa, acolo – ochiuri cu cascaval afumat si paine prajita, o omleta cu creier si ciuperci sau o omleta cu carnati si ciuperci, ori cateva felii de paine unse cu te miri ce ai gasit prin frigider – tartine cu peste afumat si unt sau tartine rapide cu peste. Multe dintre aceste preparate, le servim de obicei la micul dejun sau ca apertiv la masa de pranz, motiv pentru care atunci cand le pregatim cantitatea este ceva mai mare, tocmai pentru a pune bine pentru clipe precum cele cand nu-ti vine sa-ti faci drum cu treaba in scop culinar prin in bucatarie.
O salata ceva mai consistenta, nu neaparat si mai laborioasa este intotdeauna bine venita.
Ingrediente de trebuinta in reteta: conserva de ton in ulei, oua de prepelita, cartofi, castraveti murati, ceapa rosie, salata verde/ varza cruda, patrunjel verde, ardei iute, ulei de masline, masline negre, zeama de lamaie, mustar, sare grunjoasa, piper boabe.
Cartofii, spalati sub jet de apa rece, se pun la fiert in coaja, intr-o oala cu apa rece si un praf de sare grunjoasa. Cartofii se fierb la foc mare pana cand varful cutitului intra usor in coaja, fara a crapa cartoful. Sunt de preferat cartofii rosii care nu se sfarama la fiert.
Cartofi in coaja pusi la fiert in apa rece si un praf de sare grunjoasa.
Ingrediente
- conserva de ton bucati, in ulei (de preferat ulei de masline),
- oua de prepelita,
- cartofi,
- castraveti murati,
- masline negre,
- salata verde/ varza noua.
Cartofii fierti se scurg de apa si se curata de coaja cat timp sunt calzi, folosind varful unui cutit, apoi se lasa sa se raceasca treptat intr-un castron acoperit cu un prosop curat.
Tehnica de acoperire a cartofilor fierti si curatati de coaja ! Cartofii nu se acopera cu un capac pentru ca aburul degajat sa nu inmoaie/ sa nu coaca si mai mult/ sa nu faramiteze cartofii.
Reteta pas cu pas
- Fierbere cartofi in coaja.
- Fierbere oua de prepelita, decojire rapida.
- Pregatirea ingredientelor pentru asamblare ca salata orientala.
- Pregatire dressing pentru salata, amestecare ingrediente.
- Servire salata orientala calduta sau rece, pe farfurii intinse pentru acapararea tuturor miroaznelor tainice ale preparatului cu narile de catre cel care serveste preparatul.
Cum se fierb ouale de prepalita ? Ouale de prepelita se pun la fiert intr-un vas cu apa clocotita in care s-a adaugat un praf de sare grunjoasa si cateva picaturi de otet din vin de 9 grade. Pntru a introduce ouale proaspete se foloseste o spumiera sau o sita. Ouale se fierb 1,5-2 minute, in clocot, pentru a iesi cleioase. Inainte de a introduce ouale, se amesteca cu o lingura in apa in care s-a adaugat sare grunjoasa si otet pentru a da o miscare de rotatie ce va ajuta ca la introducerea oualor in apa fiarta, acestea sa nu se sparga si albusul sa iasa in apa fierbinte.
Ouale fierte se scot din apa fierbinte folosind spumiera sau sita si se pun intr-un vas cu apa rece pentru a crea un soc termic care va ajuta la decojirea rapida a oualor.
Pentru decojirea oualor de prepelita folosim o tehnica rapida de decojire.
Indepartarea cojilor de oua este o operatie simpla si rapida, folosind tehnica respectiva.
Ouale de prepelita fierte si decojite se vor folosi in salata orientala, taiate pe jumatate.
Toate ingredientele sunt pregatite si se poate trece la asamblarea salatei orientale. Ceapa se taie rondele subtiri. Ardeiul iute curatat de seminte se taie feliute subtiri. Se poate folosi si ardei iute fulgi. Salata/ varza cruda se taie fasii subtiri. Castravetele murat se faie felii subtiri. Cartofii fierti se taie rondele sau cuburi, dupa gustul gospodinei. Patrunjelul verde se toaca ceva mai mare.
Tonul se scoate din conserva si se portioneaza in bucati ceva mai mari.
Aceste ingrediente impreuna cu ouale de prepelita taiate pe jumatate, bucati de ton scos din conserva si maslinele negre se pun intr-un castron.
Pregatirea dressing-ului pentru salata ! Intr-un borcan cu capac etans se pregateste dressing-ul pentru salata orientala din ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie, mustar, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, fulgi de ardei iute. Se agita borcanul pentru amestecarea ingredientelor folosite.
Dressing-ul se adauga in salata, de preferat atunci cand cartofii sunt inca destul de calzi pentru ca sa se omogenizeze gusturile spre bucuria gurmetilor de profesie. Amestecarea se face folosind 2 linguri mari, cu grija, pentru a nu deranja aspectul preparatului. Toti gurmanzii de la masa inteleg de ce.
Un asa preparat deosebit de gustos, hranitor si sanatos poate fi servit cu un pahar de bere neagra sau de bere blonda (dupa preferinta fiecaruia), rece.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Salatele de orice fel pot face parte din meniul vostru oricand, nu numai pe timp de canicula sau pe timp friguros. Oricand se pot gasi ingrediente, dintre cele preferate de fiecare dintre noi care bine asamblate pot oferi mereu mese savuroase.