salata greceasca 1 Copy

Salate cu de toate pentru toti

Salatele obisnuite, pur romanesti dar si cele cu te miri ce ingrediente exotice (care mai de care mai sofisticate), chiar daca nu par a fi la indemana multora dintre cei asezati in jurul mesei sunt bine venite in majoritatea ocaziilor.

Fie ei pofticiosi permanenti, curiosi in a experimenta gusturi noi sau fiind pur si simplu manati de foame, gurmanzi declarati pe la toate sarbatorile si aniversarile din familie sau gurmeti de ocazie, pe la mese de protocol (unde vecinii te privesc cu atentie nu cumva sa incurci cutitele, sa tii furculita in alta mana decat cea indicata de protocolul culinar – ca si cum in lume nu ar exista si stangaci, doar dreptaci, care fiind asezati de organizatori in capul mesei pozeaza in invitati de onoare sau si mai rau, sa incurci paharele band cumva apa minerala din paharul de vin rosu), toti de-o potriva nu pot refuza salata din farfurie.

Asa-i romanul, greu sa se schimbe ! La mesele aniversare intre colegi si profesorii lor, chiar daca protocolul pare a fi mai putin respectat, salatele in special fac obiectul unor dispute cu chelnerii, in conditiile in care negociatorii cu seful de sala au stabilit cu totul altceva in compozitia salatei, ca alternativa la nelipsitul aperitiv cel prin care restaurantul isi regleaza costurile, isi goleste camara si isi aeriseste frigiderele.

Cateva consideratiuni gastronomice, proprii ! Nu este vreo rusine sa te inspiri de la altii, cu scoli in domeniu culinar, dar nici sa copiezi intocmai fara o minima inspiratie proprie, de moment ! Rusinos mi se pare a fi sa poftesti, sa nu incerci si sa nu insisti daca nu ti-a iesit reteta din prima incercare.

Ce retete de salate mai pregatim in familie ? Nu mi-am propus niciodata sa experimentez sofisticanii vazute si servite pe la mese de protocol sau vazute prin emisiuni cu profil gastronomic. De cele mai multe ori preferam salate rapide de sezon sau salate de tot felul si care mai de care sau salate rapide de vara, experimentate in propria familie si mostenite de la parinti, socri sau bunici. La multe din aceste retete am plusat cu cateva idei proprii. Majoritatea salatelor de sezon le servim alaturi de felul doi, bazat pe preparate din carne, la praz sau la cina – salata din sfecla rosie, salata de ardei copti, salata de fasole verde, salata de radacinoase, salata de dovlecei cu usturoi, salata de conopida oparita si inmiresmata, salata de vinete, dovlecei si ardei capia. Aceste salate pot fi servite si fara felul doi, doar cu o bucata de paine neagra, calda/ prajita, in special spre seara si daca salata este scoasa rece, din frigider.

Am cateva salate preferate, cu ingrediente diverse si condimente pe masura. Caut gustul deosebit, mai mereu sunt interesat de aspectul/ coloritul salatei si de miroaznele tainice care te invaluie cand vezi preparatul in fata ochilor. In gastronomia familiei umbla vorbe precum cele ca se mananca si cu ochii si cu nasul, nu doar cu gura unde stau la panda papilele gustative. Este vorba de salatele servite ca aperitiv – salata de boeuf, salata de vinete, sau salate servite la cina – salate rapide cu legume facute la abur, salata cu paste fainoase, ciuperci, ansoa si ton de la conserva; salata de rosii galbene cu mozarella si sunca de Praga; salata orientala cu ton si oua de prepelita, salata din conopida cu maioneza.

Mergand pe ideea aceleiasi grupari de salate mi-am propus sa scriu o serie noua, cu unele ingrediente noi, cu gusturi imbunatatite si colorit diversificat.

A. Salate care pot fi servite ca cina frugala, incropita la repezeala. Nu intotdeauna soriceii din stomac, mai ales spre seara, dupa o zi incarcata, plina de stress si cu pauze scurte in care abia ai putut sa servesti la repezeala din pachetelul pus dis de dimineata in geanta, inainte de a iesi pe usa casei iti lasa prea mult timp pentru pregatirea cinei. Multele cafele servite si cele cateva sucuri naturale (sa fim seriosi, de unde atata naturalete ?!) ti-au lasat in gura un gust amestecat spre amar si un gol imens in stomac.

1. Salata greceasca

Salata greceasca.
Salata greceasca.

[ingredients title=”Ingredients”]

  • rosii,
  • castraveti,
  • ceapa verde,
  • marar si patrunjel verde,
  • masline,
  • telemea de capra,
  • ulei de masline extravirgin,
  • zeama de lamaie,
  • sare grunjoasa,
  • piper boabe, proaspat macinat.

[/ingredients]

Legumele se taie in forma dorita si in functie de marimea acestora.

Rosiile pot fi chery, de solar sau de gradina, colorit diferit. Rosiile de gradina, romanesti, sunt de preferat. Gustul salatei cu rosii romanesti, de gradina este deosebit.

[directions title=”Directions”]

  1. Portionare legume in forma dorita si marimea potrivita.
  2. Tocare verdeata (frunze de busuioc, marar si patrunjel), marunt.
  3. Maslinele se folosesc fara samburi, intregi sau feliate, dupa marimea celor utilizate in preparat.
  4. Branza de capra se da pe razatoarea mare sau se taie sub forma de cubulete, de marimea dorita.
  5. Pregatire sos pentru salata cu care se vor amesteca legumele intr-un borcan cu capac etans care se agita sau intr-o bol in care se amesteca cu telul/ furculita.
  6. Amestecare sos cu toate celelalte ingrediente folosint 2 linguri.

[/directions]

Maslinele si branza de capra nu pot lipsi din reteta. Acestea impreuna cu uleiul de masline extravirgin dau denumirea retetei.

Salata greceasca.
Salata greceasca.

Sosul folosit la amestecarea legumelor contine – ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si mustar dulce/ iute. Mustarul nu este obligatoriu pentru sos.

Idei de-ale mele ! In salata se poate adauga ardei iute (rosu/ verde/ galben/ alb – dupa gust si pentru coloritul salatei), tocat rondele marunte, cimbru uscat, leurda verde, tocata subtire.

Tentatia este mare si greu de potolit ! Paine neagra calda, musai sa fie la indemna pentru a muia in deliciosul sos al salatei.

2. Salata orientala cu ton de la conserva.

Salata orientala cu ton de la conserva.
Salata orientala cu ton de la conserva.

[ingredients title=”Ingredients”]

  • cartofi fierti,
  • oua de gaina/ oua de prepelita,
  • castraveti murati,
  • ton de la conserva,
  • ridichi de luna,
  • ceapa rosie,
  • masline,
  • verdeata (marar si patrunjel),
  • ulei de masline extravirgin,
  • mustar dulce,
  • zeama de lamaie/ otet de mere si miere.
  • sare grunjoasa,
  • piper boabe, proaspat macinat.

[/ingredients]

Cartofii (de preferat cu coaja rosie si miezul alb) bine spalati si dupa caz, frecati cu buretele din sarma se fieb in coaja, in apa rece cu sare grunjoasa.

Cartofii fierti se decojesc cat timp sunt calzi si se taie cubulete.

Ouale se fierb tare timp de 10 minute, se tin in apa rece timp de 3 minute si apoi se decojesc rapid, usor.

Castravetii in otet se taie rondele subtiri.

Verdeata (marar si patrunjel) se toaca marunt.

Ridichile de luna se feliaza subtire folosind un cutit bine ascutit.

[directions title=”Directions”]

  1. Fierbere cartofi cu coaja in apa rece cu sare grunjoasa. Curatare cartofi fierti, de coaja, cat timp sunt calzi.
  2. Fierbere oua proaspete in apa cu sare grunjoasa. Mentinere oua fierte in apa rece timp de 3-5 minute. Decojire rapida oua.
  3. Desfacere conserva de ton bucati si portionare ton in bucati mai mari.
  4. Taiere ceapa rosie, rondele.
  5. Feliere castraveti murati.
  6. Feliere ridichi de luna.
  7. Tocare verdeata, marunt.
  8. Pregatire sos pentru salata.
  9. Amestecare ingrediente intr-un castron mai mare, folosind 2 linguri.
  10. Servire salata, de preferat, cu cartofii fierti si decojiti, inca, calzi.

[/directions]

Tonul din conserva (de preferat ton bucati, conservat in ulei de masline/ ulei de floarea soarelui) se marunteste in bucati mari folosind un cutit bine ascutit. In reteta se foloseste pestele si uleiul in care a fost conservat.

Sosul folosit in salata se formeaza din: ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie/ otet de mere si miere, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si mustar dulce. Amestecarea sosului se face prin agitare intr-un borcan cu capac etans sau intr-un bol prin amestecare ingrediente cu o furculita/ tel.

Toate ingredientele pentru salata se amesteca intr-un castron mai mare.

Oarece secret culinar ! Pentru un gust deosebit al salatei, cartofii se vor amesteca cu sosul cat timp sunt calzi. Sosul impreuna cu uleiul de la conserva de ton va adera imediat la cartofii calzi, conferind salatei un gust deosebit.

Salata se serveste, de preferat, cu cartofii calzi.

B. Salate care se servesc impreuna cu felul doi, pregatit pe baza de carne. Sunt salate care se pregatesc din legume existente pe piata, la un moment dat. De regula, le ai prin frigider, prin camara sau prin balcon. Pregatirea salatei se face la iuteala, nu necesita un timp indelungat.

1. Salata de dovlecei cu mujdei de usturoi si iaurt.

Salata de dovlecei cu mujdei de usturoi si iaurt.
Salata de dovlecei cu mujdei de usturoi si iaurt.

[ingredients title=”Ingredients”]

  • dovlecei proaspat culesi, de preferat nu prea mari (au seminte mai mici si mai putine),
  • iaurt (de preferat, pregatit in casa),
  • ulei de masline extravirgin,
  • catei de usturoi,
  • marar verde,
  • sare grunjoasa,
  • piper boabe, proaspat macinat,
  • lamaie.

[/ingredients]

Dovleceii curatati de coaja se taie in felii de 0,5-1 cm grosime, folosind un cutit bine ascutit. Rondelele de dovlecei se pun intr-un castron mare, se adauga sare grunjoasa si se amesteca. Se lasa 10 minute, apoi feliile de dovlecei se storc in maini, prin presare usoara, de lichidul format.

Rondelele de dovlecei stoarse se aseza intr-o tava de copt pe hartie de copt. Se adauga piper boabe, proaspat macinat si felii subtiri de usturoi.

Dovlecei curatati si feliati, sarati si storsi, asezati pe hartie de copt, intr-o tava de copt, pregatita pentru introducere in cuptorul aragazului.
Dovlecei curatati si feliati, sarati si storsi, asezati pe hartie de copt, intr-o tava de copt, pregatita pentru introducere in cuptorul aragazului.

Tava de copt cu dovlecei se introduce in cuptorul incins al aragazului la foc potrivit.

[directions title=”Directions”]

  1. Curatare dovlecei de coaja, feliere, sarare si stoarcere.
  2. Asezare felii de dovlecei stoarse, intr-o tava de copt, pe hartie de copt. Coacere felii de dovlecei in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit pana seaca lichidul si se rumenesc feliile de dovlecei.
  3. Pregatire mujdei de usturoi pisat cu marar verde tocat marunt, iaurt gras, ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie.
  4. Amestecare ingrediente intr-un castron mare cat timp dovleceii sunt inca, calzi, pentru un gust deosebit al salatei.
  5. Servire salata de dovlecei la o friptura din carne mai grasa, pregatita la gratar.

[/directions]

Se pregateste un mujdei de usturoi cu iaurt – catei de usturoi pisati, marar tocat marunt, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa (atentie, am mai pus si pe dovlecei), piper boabe, proaspat macinat, iaurt gras, zeama de lamaie.

Ingredientele pentru mujdeiul cu iaurt se amesteca folosind o furculita.

Mujdei de usturoi pregatit cu iaurt proaspat.
Mujdei de usturoi pregatit cu iaurt proaspat.

Dovleceii sunt gata cand lichidul seaca si dovleceii prind o culoare usor aramie.

Dovlecei pregatiti/ rumeniti in cuptorul aragazului pentru salata.
Dovlecei pregatiti/ rumeniti in cuptorul aragazului pentru salata.

Intr-un castron mare se amesteca dovleceii scosi calzi din tava de copt cu mujdeiul de usturoi pregatit cu iaurt gras si zeama de lamaie. Se folosesc 2 linguri pentru omogenizarea salatei.

Aceasta salata se poate servi la o friptura ceva mai grasa, de porc, pregatita pe gratar.

2. Salata de leurda, ridichi de luna si sfecla rosie.

Din pacate, leurda verde (in piete, doar in perioada aprilie – mai) nu se conserva/ nu se pastreaza in pungi din plastic la congelator. Leurda  se poate usca (spalata si uscata, intinsa pe foi de ziar, la umbra) si folosi la ceaiuri sau data prin rasnita de cafea si maruntita ca adaus, cu gust usor usturoiat, in ciorbe de carne sau ciorbe de legume, iarna.

Salata din leurda, ridichi de luna si sfecla rosie.
Salata din leurda, ridichi de luna si sfecla rosie.

[ingredients title=”Ingredients”]

  • leurda,
  • sfecla rosie, fiarta sau coapta,
  • ridichi de luna,
  • ulei de masline extravirgin,
  • zeama de lamaie,
  • sare grunjoasa,
  • piper boabe proaspat macinat.

[/ingredients]

Sfecla rosie se fierbe in apa rece sau se coace, spalata sub jet de apa calduta si curatata cu buretele de sarma, invelita in folie din aluminiu, in cuptorul incins al aragazului.

Sfecla coapta/ fiarta si decojita se taie in cubulete.

[directions title=”Directions”]

  1. Fierbere/ coacere sfecla rosie.
  2. Spalare ridichi de luna si feliere subtire.
  3. Spalare leurda sub jet de apa rece (pentru eliminare nisip/ frunze) si tocare in felii subtiri.
  4. Amestecare ingrediente intr-un bol mare, folosind 2 linguri.
  5. Servire salata la preparate din carne sau din peste, pregatite la gratar.

[/directions]

Ridichile rosii, de luna, bine spalate se feliaza subtire.

Leurda spalata sub jet de apa rece se taie fasii subtiri.

Toate ingredientele se pun intr-un vas si se amesteca bine, folosind 2 linguri. Salata se serveste la carne sau peste pregatite pe gratar.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu evitati salatele, va pot scoate din multe necazuri culinare – o vizita neanuntata, la vremea cinei, in graba mare de a pleca din localitate, undeva mai departe, pe mai multe zile si nu vrei sa lasi nimic in frigider sau la ora de seara cand soriceii zburda prin stomac si te preseaza sa-i potolesti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *