Salate rapide cu legume facute la abur

Greu de crezut ca pot exista niste pofticiosi incurabili, in special tineri, care sa refuze o salata facuta rapid, gustoasa si sanatoasa.

De ce o salata trebuie sa raspunda la cele 3 “necunoscute” ? Sa filozofam putin.    🙂     Astazi cand informatica ne guverneaza toate cele, in fiecare zi, orice lucru facut rapid este bine venit, de dorit si de urmarit. Gastronomia nu poate face rabat. Daca nu pregatesti ceva gustos, pentru tine si familia ta, ce rost mai are sa te obosesti ? Indiferenta fata de gustul preparatului, te va trimite de graba, in market, sa cumperi mancare semipreparata sau deja aburinda (adica reincalzita vream sa zic). Mancand sanatos, viata ta va fi cu totul altfel. Ii vei dribla pe medici cat mai mult cu putinta, vei “servi” pensia de la stat cat cuprinde si iti vei trai viata cat mai simplu, mult mai fericit din punct de vedere gastronomic, totalmente neinregimentat la vreun fastfood.

Cea mai buna investitie pentru a prepara legume la abur este un aparat special construit in acest scop. Util in orice bucatarie, iubit de catre gospodinele cu timp limitat afectat bucatarelilor, special construit pentru burlaci de profesie, studenti si pensionari singuri, aparatul nu trebuie sa lipseasca din dotarea nimanui.

Este usor de manevrat, scrie in cartea tehnica care insoteste aparatul. Retetele prezentate de catre firmele furnizoare de astfel de aparate nu sunt limitative, numai timpii de preparare trebuie luati in seama.      😛     Se pot pregati la abur legume, fructe, peste, carne, orez, etc.

De loc de neglijat ! Mirodeniile au un loc special unde pot fi puse, pe o sita, in abur direct, ceea ce face sa “parfumeze” semnificativ preparatele.

In functie de marimea legumelor (intregi sau feliate), respectiv a bucatilor de carne/ peste, acestea se aseaza pe unul din etajele aparatului cu abur. Pentru orez este un compartiment special, deasupra aparatului.

Abur se poate genera din apa existenta in legume, daca acestea sunt taiate felii, sarate si piperate, picurate cu ulei de masline si zeama de lamaie, puse apoi intr-o hartie de staniol sau de pergament/ hartie de copt umezita. Pachetelele se aseaza pe un gratar prevazut cu capac si cuva pentru apa, gratar pus direct pe flacara aragazului sau daca legumele sunt puse in cuptorul aragazului, pachetelele se pun direct pe gratarul acestuia sau intr-o tava de inox.

Baza salatelor din legume pregatite la abur ! Legumele deja pregatite la abur (feliate sau intregi) se aseaza in castroane mari. Se adauga diferite ingredinete (oua fierte, carne de pui, peste afumat sau de la conserva, bacon sau sunca, masline, salata verde, rucola, leurda, spanac, etc., in functie de ce salata doresti sa pregatesti. Da frau liber imaginatiei tale.      8)

Sosul pentru salate ! Din dressingul pus pe salata nu poate lipsi uleiul de masline, zeama de lamaie/ otetul balsamic, sarea grunjoasa, piperul boabe care se va macina proaspat. Se mai foloseste hrean, mustar, ardei iute, cimbru.

Verdeturile (marar, patrunjel, busuioc, ceapa, usturoi, etc.) sunt o alta categorie de ingrediente care “populeaza” salatele.

-Salata cu brocoli, cartofi si morcovi, facute la abur.

Cartofii noi sunt de preferat. Pentru un adevarat festin poti folosi niste mazare proaspata. Mazarea se opareste pentru 2 minute in apa fiarta, apoi se scufunda in apa rece cu gheata pentru a se opri fierberea. Brocoli poate fi inlocuit cu conopida.

Adauga si niste marar verde si ceapa verde, tocate marunt.

Este o salata de post perfecta. Se poate imbogati, daca nu vrei sa tii post, cu un ou de gaina fiert mai moale – cleios, “spart” cald deasupra salatei servita rece.

Salata de legume facute la abur, cu piept de gaina/ piept de pui si dressing de hrean.

Pieptul de gaina pregatit la cuptor sau fiert se feliaza cat mai subtire.

Ceapa rosie taiata rondele si stropita inainte de amestecare cu cateva picaturi de zeama de lamaie, va imbogati coloritul salatei si va diversifica gustul acesteia.

De efect poate fi un catel de usturoi, feliat subtire, caz in care se poate renunta la hrean.

In dressing se adauga hrean proaspat ras in loc de mustar. Zeama de lamaie se inlocuieste cu otet din miere si mere. Pentru a muia iuteala hreanului, in dressing se adauga cateva cristale de zahar tos sau o lingurita de miere de albine.

Pentru un gust deosebit se taie marunt 2-3 frunze verzi, de busuioc cu frunza lata si se amesteca in salata.

-Salata de legume facute la abur, cu leurda.

In salata de legume facute la abur, pe langa o legatura de leurda proaspata si/ sau cateva frunze de salata verde, se pot adauga masline negre cat mai mari.

Cateva ciuperci albe, crude, feliate subtire pot fi amestecate in salata.

Si aceasta salata poate fi consumata in post.

-Salata de legume facute in folie, la gratar, cu ou fiert.

Cand gratarul cu capac pus pe flacara aragazului este destul de “incarcat”, pachetelul cu legume feliate se poate aseza pe capacul gratarului. Legumele se vor face la fel de repede.

Ouale se fieb tari, se curata de coaja si se feliaza in rondele.

Niste castraveti in otet feliati cat mai subtire, adaugati in salata, vor da un gust deosebit acesteia.

In reteta se pot adauga ciuperci albe, feliate subtire si calite la foc iute in ulei de masline.

Salata cu cartofi fierti si peste din conserva. 

Daca se doreste o salata cu cartofi, acestia se fierb la iuteala, in coaja, in apa rece cu sare.

Cartofii fierti, calzi, se curata de coaja si se taie in cuburi sau in rondele.

Se foloseste ton bucati, in ulei. Inainte de a se amesteca cu cartofii, pentru o savoare deosebita, pestele conservat se picura cu zeama de lamaie si se lasa la macerat pentru 15 minute.

In salata se pot adauga felii subtiri de gogosari in otet si/ sau frunze proaspete de leurda.

Numai pentru gurmanzii profesionisti ! Marii pofticiosi, fani ardei iute, nu vor ezita sa condimenteze salatele (in special cele cu peste), dupa gustul fiecaruia, cu ardei iute proaspat, feliat subtire sau cu boia de ardei iute si/ sau boia de ardei dulce.      🙂

Putem sa nu ne omenim singuri ? Toate salatele cu legume facute la abur pot fi “insotite” de un pahar de vin alb, sec, rece.      😕      Nici un pahar de bere nu este de evitat.      🙁

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Daca salatele sunt preferatele voastre, in bucatarie este necesar sa aveti un cutit serios, bine ascutit, cu lama lata, pentru feliat legume si fructe. Un cutitas pentru curatat legume este de neinlocuit. Linguri de lemn se gasesc pe toate drumurile. Un castron cat mai mare, pentru amestecat salatele poate sa troneze mereu pe masa din bucatarie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*