sandvis banatean cu slanina afumata 11

Sandvis banatean cu slanina afumata

Toropeala, umezeala, adieri trecatoare de vant, cate un nor grabit, sa lase soarele, sa te arda, picaturi razlete de ploaie care scot aburi din asfaltul incins si o luam de la capat. Nu cred sa fi uitat ceva din ceea ce patim de vreo luna incoace.

Scoatem mititelu’ nostru la plimbare, mai mult la orele diminetii, pentru a nu ne prinde zapuseala la intoarcerea spre casa. Cautam umbra teilor aflati in floare (spre seara, mirosul minunat al florilor de tei patrunde si in casa, improspatand aerul) si binefacerile adierilor trecatoare de vant.

De-ale gospodinei ! De gatit, ceva mai sofisticat, pentru masa de pranz, o facem seara pe racoare sau dimineata devreme. Incercam, sa avem la indemana preparate tartinabile, care pot fi servite la micul dejun, dar si pe la ora 5-6 dupa amiaza si chiar la cina, langa o cana cu lapte dulce, caldut si putina miere de albine.

Cu mezelurile nu sunt prea prietenosi. Destul de rar cumparam crenvusti din carne de vita si salam taranesc din carne de porc, preparate care respecta reteta traditionala. Suntem prieteni cu branzeturile cumparate de la ciobani sau din micile magazine de cartier, unde se aduc produse direct de la producator. Lapte cumparam de la vacuta mecanica aprovizionata direct de la ferma sau lapte de vaca, bio, din market.

Amintiri, amintiri …. ! Vreau, nu vreau, amintirile, uneori, ma podidesc. In urma cu multi ani, la serviciu fiind, intr-o delegatie la Turnu Severin, nu gaseai mai nimic de-ale gurii pe rafturi, in alimentara. Noroc cu piata libera, inca, unde veneau sarbii. Dis de dimineata, cand se lumina de ziua, gaseai zarzavaturi, cate o bucatica de slanina afumata, mai rar spre deloc, oua de gaina, un colt de branza si ceva unt proaspat.

Intr-o dimineata, un amic a adus la serviciu un borcan cu jumari de la untura, frecate cu ceapa si usturoi. Am pandit cand s-a adus, am stat la o coada imensa si am cumparat paine calda, de la magazinul din incinta firmei. Am servit pasta de jumari pe paine calda, cu boia de ardei iute presarata deasupra. Aveam apa minerala, rece, de la ghiata, sa stimparam iuteala.

Copii fiind, mama mea ne pregatea pentru gustarea de la ora 5, dupa amiaza (cand soriceii din stomacul nostru faceau taraboi), sandvis-uri cu slanina afumata tocata marunt, amestecata cu ceapa tocata fin si boia dulce de ardei. Fortele ni se improspatau subit si joaca continua, impreuna cu amicii copilariei, din vecini, pana se insera si se aprindeau becurile pe strada.

Si ce mai jocuri se organizau – purceaua si turca (in ulita din apropierea curtii), hotii si vardistii (prin cimitirul din apropiere, printre cruci), miuta fotbalistica in straduta din fata cimitirului (cine dadea mingea in fantana secata trebuia sa o si scoata, coborand pe pietrele din put, vreo 3-4 m), pitulusul si baba oarba in plina strada (nu aparuse furnicarul de masini de astazi).

Nu lipseau povestile si bancurile copilariei, rasetele si voia buna. Vi se pare cunoscut ?! Amicilor mei din copilarie, cu siguranta, asa ceva nu se poate uita.

Din pacate, copiii nostri au avut mai putina parte de asa ceva, aparusera calculatoarele personale, dar si jocurile Apollo, la care bipaiau, stand pe scarile blocului, impreuna cu amicii lor. Imi este greu sa cred ca nepotelul meu se va juca asa cum o faceam noi, cei mai in varsta, in copilaria noastra. Mai jucam baba oarba si pitulusul prin apartament. Cu greu, il desprindem pe mititelu’ nostru de la desenele animate vizionate pe televizor sau de pe tableta lui, chiar daca ne dorim, sa nu stea prea mult cu ochii pe un ecran.

Din retetarul familiei mele ! Gratine-urile erau nelipsite cand copiii mei erau mici – gratineuri la cuptor, paine prajita cu sunca, ceapa si boia, lipie umpluta cu te miri ce, coapta de plita; bagheta umpluta cu te miri ce, chifle umplute cu te miri ce, la cuptor; cina tarzie cu gratine’-uri delicioase, lipia bunicii cu ce ai prin frigider.

Incepand din anii ’90, cand prin galantare s-au gasit de toate, am apelat la unele sofisticanii culinare in pregatirea de aperitive si nu numai – tartine cu peste afumat si unt, rulouri cu porcarele, delicatese servite ca aperitive, paine prajita cu carnati picanti si oua de prepelita, foietaj in forme cu umpluturi aperitiv, ardei picanti umpluti cu branza de capra, in ulei de masline; ciuperci trase in unt pe paine prajita, avocado cu ou ochi si paine prajita.

Pregatim si ceva mai elaborat, surpriza culinara servita la ocazii, ca aperitiv – sandvis delicat cu limba de vaca, ardei picanti umpluti cu branza, trasi in ulei de masline; ciuperci umplute cu carne afumata, la cuptor.

sandvis banatean cu slanina afumata 11

Sandvis banatean cu slanina afumata.

Ingrediente de trebuinta in reteta: slanina afumata, castraveti conservati in otet, oua de gaina, fierte tare, mustar dulce/ mustar cu seminte, ceapa, usturoi, branza de capra, masline, sare grunjoasa, piper boabe, boia afumata de ardei/ boia dulce de ardei/ boia iute de ardei, paine neagra, prajita.

sandvis banatean cu slanina afumata 1

Ingrediente de trebuinta in reteta.

Pregatire ingrediente in vederea mixarii.

Se scoate soriciul de pe bucata de slanina afumata. Soriciul blocheaza mixerul chiar daca este moale. Slanina fara sorici se taie fasii subtiri si apoi se toaca cat mai marunt, cu un cutit bine ascutit.

Ouale de gaine se fierb tare in apa rece cu putina sare grunjoasa si se curata de coaja.

gusa de curcan umpluta cu rinichi de vitel si ficat de curcan 12

Oua de gaina, fierte tare si curatate de coaja.

Ouale fierte tare se toaca marunt folosind un cutit bine ascutit.

Ingrediente

  • slanina afumata,

  • oua de gaina, fierte tare,

  • castraveti murati in otet,

  • ceapa uscata,

  • pasta de mustar,

  • paine prajita.

Am folosit castraveti murati facuti in toamna, penultimul borcan din camara.

castraveti in otet Copy

Castraveti pusi in otet, in toamna pentru murare.

Castravetii murati in otet se taie fasii subtiri si apoi se toaca marunt folosind un cutit bine ascutit.

In reteta se poate folosi, dupa preferinte, mustar dulce, mustar iute, mustar dulce/ iute, cu seminte.

Optional ! Un sandvis cu ingrediente mai mari, grosiere, se poate pregati fara mixarea ingredientelor. Daca nu ne dorim sa mixam ingredientele, soriciul de pe slanina, daca este moale, se pastreaza. Slanina se taie cat mai marunt, cu sorici cu tot. Soriciul confera un gust aparte, putin mai sarat.

Mixare ingrediente folosite in reteta.

Ingredientele folosite in reteta sunt gata maruntite.

sandvis banatean cu slanina afumata 4

Ingrediente folosite in reteta, gata maruntite/ tocate marunt, la cutit.

Ingredientele tocate la cutit se pun in bol si se foloseste un mixer vertical. Se mixeaza pe rand, incepand cu slanina afumata. Cand se mixeaza slanina, exista posibilitatea blocarii cutitului taietor al mixerului cu fibra/ pielita de pe slanina afumata. Pielita prinsa de cutitul mixerului trebuie indepartata.

sandvis banatean cu slanina afumata 5

Mixare ingrediente folosite in reteta.

Se continua cu mixarea in acelasi bol, in ordine – ceapa, castraveti murati, oua fierte tare. La sfarsit se adauga mustarul pasta si se condimenteaza cu piper boabe proaspat macinat. Sare grunjoasa se adauga cu mila/ nu se adauga, slanina afumata are destula sare.

sandvis banatean cu slanina afumata 6

Ingredientele pentru reteta sunt gata mixate.

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Pregatire ingrediente in vederea mixarii.
  • Mixare ingrediente folosite in reteta.
  • Montarea si servirea preparatului.
  • Cum mai putem servi preparatul.

Secretul gospodinei ! Preparatul mixat se pune intr-un borcan cu capac etans si se pastreaza la rece, in frigider, 1-2 ore inainte de a fi servit. In timpul racirii preparatului, se omogenizeaza gusturile si savoarea preparatului se amplifica decisiv.

sandvis banatean cu slanina afumata 7

Preparatul nostru este pus in borcan cu capac etans pentru racire/ pastrare in frigider, la rece.

Montarea si servirea preparatului.

Secretul gospodinei, bine pastrat ! Pasta din slanina afumata, castraveti murati, ceapa, oua fierte tare si mustar, mixata, se serveste pe paine prajita, lasata sa se raceasca.

Preparatul se poate servi si pe paine prajita, calda, dar se va muia usor si se pierde din savoare.

Pentru prajire paine neagra, se foloseste prajitorul de paine sau gratarul din fonta asezat direct pe focul mare de la aragaz. Nu ne dorim sa prajim painea neagra prea tare, doar cat sa devina usor crocanta.

Sandvis-ul se serveste cu fasii subtiri de castraveti murati in otet, deasupra.

sandvis banatean cu slanina afumata 9

Preparatul este gata servit pe felii subtiri de paine neagra, prajita.

Cum mai putem servi preparatul nostru ?!

Idei de servire a preparatului poate sa aiba orice gospodina care se respecta.

Pofticiosii familiei pot fi surprinsi placut si in acelasi timp, fericiti din punct de vedere culinar, daca pe ingredientul de baza, gata mixat si intins pe paine prajita, gospodina, dupa propriul sau instinct gastronomic, va adauga – bucati subtiri de masline negre sau masline verzi, fasii subtiri de usturoi, va presara boia afumata/ boia iute/ boia dulce, de ardei sau va presara telemea de capra/ cascaval afumat, dat(a) pe razatoarea mare.

sandvis banatean cu slanina afumata 10

Sandvis-uri cu preparatul nostru, servit/ imbunatatit cu alte ingrediente/ arome culinare.

In timp ce scriam reteta, mi-au venit si alte idei, ceva mai consistente (daca mai era nevoie) – de ce sa nu servesc sandvis-ul presarat cu putina branza cu mucegai ?!

Orice alt ingredient preferat de gurmetii familiei, poate fi folosit. Sandvis-ul nostru se poate servi alaturi, cu rosii, cu salata verde, cu fasii de castravete sau fasii de ardei gras.

La acest preparat, servit la cina, merge de minune un pahar cu bere rece.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Preparatul de astazi pare a nu fi prea potrivit pentru sezonul cald. Doar pare, zic eu. Servit rece, la cina, pe paine prajita rece/ paine dublu prajita, cumparata din market/ bruschete cumparate din market, alaturi de o rosie tot rece, aburinda, abia scoasa din frigider, poate fi chiar un preparat racoritor. Incercati si nu veti regreta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *