Sandvis delicat cu limba de vaca

Dupa parerea mea, gospodinele nu acorda atentia cuvenita unui ingredient culinar deosebit ca savoare si gust, care se poate regasi in preparate aratoase (pe care le mananci si cu ochii), mai mult sau mai putin sofisticate. Ma refer la retete care dau liber imaginatiei culinare a fiecarei gospodine si nu in ultimul rand la preparate ce permit utilizarea de ingrediente de tot felul (in afara celui principal, obligatoriu, limba, ce trebuie achizitionata) care de regula nu lipsesc de prin frigider sau din camara proprie a gospodinei grijulii cu familia sa.

Exista un atuu pentru ingredientul principal, in sensul ca o limba mare, achizitionata proaspata poate fi fiarta, curatata de pielita si portionata/ feliata dupa intentia gospodinei de a utiliza limba, ulterior, in tot felul de preparate.

Ce retete pregatim in familie din limba de vaca/ vitel/ porc ? In preparatele familiei se utilizeaza si limba de oaie, miel sau ied. La aceste animale limba este mica si nu prea ai ce alege din ea daca vrei sa faci o reteta putin mai elaborata. Intr-un final, ca sa nu te complici, limba de la animalele mici o lasi in ciorba – bors de miel/ ied.

Cand la Paste se cumpara miel/ ied intreg si se pregatesc retete de tot felul, specifice acestei sarbatori crestine, limba poate fi folosita impreuna cu ficatul, rinichii, inima si plamanii la pregatirea drobului.

La taierea porcului in batatura, la Craciun, cand se pregatesc alte feluri de retete stramosesti, specifice acestei sarbatori crestine, limba porcului se fierbe impreuna cu celelalte ingrediente pentru a se pregati toba de casa. Limba de porc poate fi folosita si la prepararea piftiei.

Tot la Craciun, daca se cumpara separat, limba de vaca/ limba de vitel mai mare, aceasta se fierbe, se curata de pielite si se afuma impreuna cu porcarelele pentru iarna. Limba afumata se poate utiliza pentru pregatirea unor sandvis-uri deosebit de apetisante care se servesc cu mustar in diminetile reci, de iarna, alaturi de jumari si sorici copt sau doar cu mustar intre 2 felii de paine neagra, la gustarica de la ora 5 a copiilor mereu flamanzi, imbujorati de frigul de afara si de zapada prin care s-au tavalit.

Din retetarul familiei mele nu pot lipsi mancarurile cu limba ca ingredient principal – limba cu masline cum facea socrul meu, limba de porc, fiarta cu praz si masline; limba de vitel fiarta, cu sos de ciuperci, praz si smantana.

Pregatim si unele sofisticanii culinare – pane’ din limba de vaca cu ciuperci si prosciuto.

Ce se poate face din zeama in care fierbe limba ? Ar fi o mare greseala ca apa in care a fiert limba sa se arunce. Zeama se strecoara prin sita deasa si in zeama limpede se poate pregati o ciorba acra, cu cartofi si ciuperci sau o ciorba de fasole teci.

Sandvis delicat cu limba de vaca.
Sandvis delicat cu limba de vaca.

Ingrediente de trebuinta in reteta: o limba mare de vaca, bagheta/ chifle (bine coapte, crocante), salata verde, ceapa rosie, ardei gras/ ardei capia, mozarella mai tare, branza cu mucegai, usturoi, unt proaspat, ulei de masline/ ulei de rapita, condimente – foi de dafin, boabe de piper, boabe de mustar, crengute de cimbru, sare grunjoasa, mustar dulce/ mustar iute/ mustar cu hrean.

Secretul din limba mare ?! Daca ne gandim putin/ avem in vedere ca animalele rumega atunci cand se hranesc, realizam ca in limba acestora se regasesc muschi care datorita exercitiului continuu se dezvolta, ceea ce face ca limba sa fie o parte a animalului deosebit de frageda.

Ingredients

  • o limba mare de vaca/ taur,
  • salata verde,
  • branza cu mucegai,
  • unt proaspat,
  • mozarella,
  • mustarul preferat.

Limba de vaca/ taur (1,5-2 Kg/ buc., cu cat este mai mare cu atat mai bine) se curata de pielite si pe pielea groasa se parleste (doar daca este cazul) direct pe flacara mare a aragazului. Pielea groasa se curata cu lama lata, ascutita, a unui cutit, doar ceea ce s-a parlit si se spala limba sub jet de apa rece.

Limba de vaca folosita la sandvis delicat cu limba de vaca.
Limba de vaca folosita la sandvis delicat cu limba de vaca.

Limba de vaca se pune la fiert, intreaga, intr-o oala cu apa rece, la foc mare.

Cand apa da in clocot, se reduce focul, sa aduna spuma formata cu o spumiera si in apa clocotita se adauga sare grunjoasa si condimente (foi de dafin, boabe de piper, boabe de mustar, crengute de cimbru).

Limba de vita pusa la fiert in apa rece cu condimente.
Limba de vita pusa la fiert in apa rece cu condimente.

Fierberea limbii dureaza 2-3 ore (in functie de marimea limbii si batranetea animalului sacrificat), la foc potrivit, cu capacul pus pe oala.

Limba de vita este gata fiarta.
Limba de vita este gata fiarta.

Limba de vita fiarta se scoate din apa pe o farfurie si se lasa sa se raceasca putin, apoi se curata, calda, de pielea groasa folosind un cutit cu varf pentru a desprinde pielea de carne.

Directions

  1. Curatare limba de vaca de pielite. Parlire pe partea cu piele groasa, daca este cazul. Spalare limba sub jet de apa rece.
  2. Fierbere limba in apa rece cu sare grunjoasa si condimente, la foc potrivit, timp de 2-3 ore, cu capacul pus pe oala.
  3. Curatare limba fiarta, usor racita (pentru a putea fi abordata) de pielita groasa.
  4. Feliere limba de vaca fiarta.
  5. Rumenire felii din limba de vaca in amestec de unt proaspat si ulei de rapita/ ulei de masline.
  6. Pregatire sandvis rece cu limba de vaca, fiarta si rumenita, intr-o bagheta taiata in lung, cu ingrediente in straturi – mustar intins pe feliile de bagheta, felii de limba fiarta si rumenita, branza cu mucegai, rondele de ceapa rosie, fasii de ardei gras, salata verde si deasupra capacul de la bagheta.
  7. Pregatire sandvis cald cu limba de vaca, fiarta si rumenita, intr-o chifla, taiata pe latime, cu ingrediente in straturi – paine prajita in amestec de unt si ulei de rapita, frecata cu usturoi, felii subtiri de mozarella, felii de limba fiarta si rumenita in amestec de unt proaspat si ulei de rapita, salata verde si deasupra capacul de la chifla.
  8. Servire sandvis-uri.

Daca limba este bine fiarta, pielea se desprinde usor cu unghia si tragand de piele cu degetele de la mana.

Limba de vaca, fiarta si curatata de pielita groasa.
Limba de vaca, fiarta si curatata de pielita groasa.

Limba de vaca fiarta se portioneaza folosind un cutit bine ascutit in felii groase de un deget. Se feliaza pe latime, partea limbii mai groasa si cu carne plus varful limbii (aceste felii se congeleaza si se vor folosi in alte retete) si pe lungime (partea din mijloc a limbii) pentru a se folosi la sandvis-urile din aceasta reteta.

Limba de vaca fiarta, curatata de pielea groasa si de pielite, feliata.
Limba de vaca fiarta, curatata de pielea groasa si de pielite, feliata.

Ce minunatie ! Pe feliile de limba se observa structura carnii, liniile straturilor de carne.

Feliile de limba taiate in lung se rumenesc in tigaie, pe ambele fete, in amestec de unt proaspat si ulei de rapita.

Prajire felii de limba in ameste de unt proaspat si ulei de rapita.
Prajire felii de limba in ameste de unt proaspat si ulei de rapita.

In timpul prajirii feliilor de limba se pregatesc celelalte ingrediente pentru sandvis-uri.

Ingrediente pentru sandvis rece cu limba de vaca, fiarta si rumenita.
Ingrediente pentru sandvis rece cu limba de vaca, fiarta si rumenita.

Se pregateste un sandvis rece intr-o bagheta taiata in 2, pe lungime.

Cele 2 bucati de bagheta se ung cu mustar. Gospodina, n-are incotro si va tine cont de preferintele gurmetilor si a gurmanzilor care se vor ingramadi ulterior la masa, atunci cand alege mustarul – dulce/ iute/ cu hrean/ cu boabe de mustar – cu care unge bucatile de bagheta.

Peste mustar, pe o bucata de bagheta se pun felii de limba de vaca fiarta si rumenita, deasupra se adauga bucati de branza cu mucegai, rondele de ceapa rosie, felii subtiri de ardei gras si deasupra o foaie de salata verde. Deasupra straturilor cu ingrediente se pune capacul baghetei crocante pentru a se forma sandvis-ul.

Pregatire sandvis rece cu limba de vaca fiarta si rumenita.
Pregatire sandvis rece cu limba de vaca fiarta si rumenita.

Sandvis-ul rece cu limba de vaca se serveste dimineata langa o ceasca de ceai negru/ cacao cu lapte/ cafea neagra, ca aperitiv la masa de pranz sau seara, ca cina.

Sandvis rece cu limba de vaca - gata servit.
Sandvis rece cu limba de vaca – gata servit.

La pranz, acest sandvis merge cu un paharel de tuica, iar seara cu o bere neagra, servita la temperatura camerei.

Se pregateste un sandvis cald cu limba de vaca, fiarta si rumenita in unt.

Chifla rumena se taie in doua, pe latime. Bucatile de chifla taiate mai groase se prajesc in amestec de unt proaspat si ulei de rapita.

Prajire felii de chifla in amestec de unt proaspat si ulei de rapita.
Prajire felii de chifla in amestec de unt proaspat si ulei de rapita.

Pe partea prajita, bucatile de chifla se freaca cu un catel de usturoi. Bucatile de chifla se intorc in tigaie pentru a se rumeni si pe cealalta fata.

Prajire felii de chifla in amestec de unt proaspat si ulei de rapita, frecare felii prajite cu usturoi.
Prajire felii de chifla in amestec de unt proaspat si ulei de rapita, frecare felii prajite cu usturoi.

Pe partea de chifla mai groasa se adauga felii subtiri de mozarella, apoi felii rumene de limba de vita, calda si frunze de salata verde.

Formare sandvis cald cu limba de vaca fiarta si rumenita in unt.
Formare sandvis cald cu limba de vaca fiarta si rumenita in unt.

Se pune capacul la sandvis si se lasa in tigaie pana incepe sa se topeasca mozarella.

Sandvis cald cu limba de vaca fiarta si rumenita in unt.
Sandvis cald cu limba de vaca fiarta si rumenita in unt.

Nu este obligatoriu ! Cine doreste, pe feliile de limba poate adauga o alta felie de mozarella sau mustarul preferat si/ sau rondele de ceapa rosie.

Sandvis cald cu limba de vaca fiarta si rumenita in unt - gata servit.
Sandvis cald cu limba de vaca fiarta si rumenita in unt – gata servit.

Acest sandvis cald se serveste seara, la cina, cu un pahar de vin rosu, alaturi.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti retetele avand ca ingredient principal limba, cu cat mai mare cu atat preparatul va fi mai apetisant. Nici nu stiti ce pierdeti.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*