Saramura din biban salbatic

Saramura este un preparat deosebit printre pescarii care stau cu cortul, la pescuit, mai multe zile, pe malul garlei. Saramura se face repede, in timp ce se dapana povesti pescaresti. Numai cine nu a participat la o cina in aer liber, seara (dupa o zi grea, de stat in soare, cu undita in mana), la lumina lunii si a focului de tabara, nu-si poate imagina cat de mari au fost capturile pescarilor si cat de eroic s-au luptat ei cu monstrii din adancul apelor.    😛

Pentru saramura nu ai nevoie de prea multe – o tabla neagra, curata, surcele, chibrit, sare, legume (ardei gras, ceapa verde si/sau uscata, usturoi, ciusca-ardei iute rosu sau boia de ardei iute), sare grunjoasa si mamaliga. Apa este din belsug. Nici un vin bun sau o tuica de pruna, nu poate sa lipseasca de la un asemenea festin.

Cum am preparat saramura in bucatatria de la bloc, doar mi-am amintit de vremurile tineretii mele, cand uneori, mergand la o partida de pescuit de 2-3 zile, mai innoptam si pe malul apei.

Saramura se face din peste necuratat de solzi, curatat doar in interior si de branhii. Cum bibanul si linul nu se curata de solzi, ori cat ai incerca, este pestele cel mai potrivit pentru saramura. Daca ai avut noroc si ai pescuit biban mare – peste 300 grame/ bucata, saramura va iesi o delicatesa.

Pe malul garlei, pestele se face pe un strat de sare grunjoasa, pusa pe tabla neagra, asezata direct pe jar.

La bloc, se foloseste gratarul minune, pus direct pe flacara aragazului, fara a neglija sa se puna apa in cuva gratarului.

Daca consoarta este de acord, sa faci fum in bucatarie si sa raspandesti miros de fum si peste, in toata casa, se poate folosi un gratar din tuci, pe care se pune sare grunjoasa si cand sarea s-a incins se pune deasupra pestele.    😀

Pana se frige pestele pe gratar, se taie marunt – ceapa verde si 1 ceapa uscata, usturoi verde, 1 ardei gras rosu, 1 ardei iute rosu, patrunjel si marar verde, 1 rosie proaspata. Se amesteca toate legumele si se adauga cateva picaturi de ulei de floarea soarelui.

NU are rost ! Nu se pune sare peste legumele taiate. Va fi destula sare in saramura.

Se face o saramura din 1 litru de apa si 1 lingura cu varf, de sare grunjoasa. Se da in fiert. Cand s-a fiert saramura, se adauga in ea boabe de piper si  1 frunza de dafin.

Pestele fript se aseaza in vasul de yena. Se toarna deasupra saramura fierbinte, pana se acopera pestele.

Se acopera vasul, cu capacul si se lasa pestele la macerat pentru minim 1 ora.

Saramura de peste se serveste calda cu mamaliga rece, ardei iute si mujdei de usturoi verde.

Pestele se desface pe mijloc si se indeparteaza pielea cu solzi cu tot. Se alege doar carnea alba a pestelui, care se moaie in mujdei de usturoi si se indeasa in gura cu mamaliga rece.    😀   Un sprit de vin alb, sec, merge de minune. Daca mamaliga rece va fi pusa pe gratar, se va incalzi suficient pentru a inteti iuteala ardeiului iute.

De luat in seama ! Nu trebuie exagerat cu ardeiul iute, nu de altceva dar te pedepseste a doua zi, dimineata, cand te duci singur, acolo unde si regele merge singur.   😀    😛

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Daca mergeti la pescuit si innoptati pe malul garlei, nu ezitati sa faceti o saramura. Ca sa fiti siguri ca aveti din ce face saramura, luati din pescarie 3-4 bibani si puneti-i in lada frigorifica, cu care sigur v-ati dotat, ca doar mergeti la pescuit, Nu ?

Nu cred ca mai era nevoie de atentionare, dar totusi !… Pestele are oase.   😛

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *