Rezerva proprie, de scrumbie de Dunare din congelator, facuta in plin sezon de pescuit la acest peste, (prin pescarii, proaspat fiind, era la alegere), s-a terminat. Era si timpul, ca pestele decongelat si apoi pregatit, sa-si mentina calitatile sale speciale, in urma prepararii. Nu cred, sa mai gasesc acum, pe undeva, prin vreo pescarie, acest peste congelat.
Candva, prin anii 2010, cand pestele nu devenise asa de scump (ajuns in prezent la concurenta de pret cu carnea de vita), gaseam mai tot timpul anului, intr-o pescarie de cartier, scrumbie albastra, prinsa in mare, congelata, dar si scrumbie de Dunare in saramura (de cele mai multe ori, aceasta era si plina de icre) sau scrumbie de Dunare afumata. Pescaria respectiva nu mai are asa ceva, pe motiv ca la cherhana nu mai se aduce peste, iar pescarii de ocazie vand foarte scump.
De-ale unui fost pescar …, in varsta acum ! Daca tot scriu despre peste, imi este greu sa inteleg, de ce bursa de peste de la Tulcea/ Braila, infiintata cu tam-tam, in urma cu 3-4 ani, nu este rentabila. Pescarii independenti, profesionisti, nu mai prind peste ? Ce fac cu pestele prins, asociatiile de pescari profesionisti, din Delta Dunarii ? Ministerul agriculturii ce parere are ? Unde este reteaua de pescarii detinuta de minister, care urma a se infiinta ? Candva, tot cu ocazia tam-tam-ului amintit, decidentii din minister se laudau ca pestele romanesc va scoate usor-usor de pe piata tot pestele adus de peste mari si tari. Pestele romanesc, ieftin fiind, va redeveni ceea ce a fost candva (fara a zice ca va fi mancarea saracului, asa cum era considerat pestele in vremurile de trista amintire). Programul de incurajare (cu fonduri nerambursabile, promis) al doritorilor de a-si infiinta balti particulare cu peste de-al nostru si pescarii proprii, ce rezultate o fi avut ? Tacere totala. Asociatiile de pescari au lasat-o moale cu prinderea braconierilor asupra faptului. Prin colturile pietelor vezi uneori, cate un amarat care vinde cate o galeata cu caras, biban sau platica.
Din retetarul familiei mele ! Ne place pestele, in special cel proaspat. Un loc aparte ocupa scrumbia de Dunare. In sezon de scrumbie de Dunare pregatim conserve din acest peste – marinata din scrumbie de Dunare.
Scrumbia de Dunare o pregatim la gratar – scrumbie de Dunare cu legume, la gratar; scrumbie de Dunare la gratar.
Uneori pregatim scrumbie de Dunare si la tigaie – scrumbie de Dunare cu tocanita de ciuperci si cartofi natur, scrumbie de Dunare cu paste si ciuperci in sos de rosii, scrumbie de Dunare cu legume si ciuperci la tigaie.
Pregatim scrumbie de Dunare si la cuptor – scrumbie de Dunare macerata, cu porumb, la cuptor; scrumbie de Dunare in sos de rosii, la cuptor; scrumbie de Dunare cu legume in folie, la cuptor; scrumbie de Dunare cu cartofi si ciuperci, la cuptor.
Salatele cu scrumbie de Dunare sunt adevarate delicatese culinare – scrumbie de Dunare cu ceapa, salata din scrumbie de Dunare afumata, cu ceapa si castraveti murati; salata din scrumbie de Dunare cu ceapa si masline, salata din scrumbie de Dunare marinata, salata din srumbie de Dunare, cu maioneza.
Scrumbie de Dunare cu ardei copt, la gril-ul cuptorului electric al aragazului.
Ingrediente de trebuinta in reteta: scrumbie de Dunare, ardei capia, ardei gras, catei de usturoi, parmezan, patrunjel verde, lamaie, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat.
Alegere ingrediente folosite in reteta.
In reteta se foloseste ardei capia si ardei gras, legume proaspete, bine coapte, spalate sub jet de apa rece.
Cateii de usturoi nu se curata de coaaja.
Cimbrul uscat folosit se marunteste de pe crengute.
Ingrediente de trebuinta in reteta.
Macerare scrumbie de Dunare.
In aceasta reteta, am folosit scrumbie de Dunare congelata. Din considerente de spatiu in congelator, am congelat rapid, pestele fara cap. In plus, in capul acestui peste nu se regaseste cine stie ce carne. Pofticiosii de serviciu ai familiei vor gandi: dar ochii pestelui si creierul (chiar minuscul asa cum este), nu au un gust deosebit ?!
Pestele se lasa la decongelat, la temperatura camerei. La o urgenta, pestele se poate decongela rapid, punand pachetul in apa rece pentru cca. 1 ora.
Pestele decongelat se spala bine sub jet de apa calduta si se lasa la scurs intr-o sita. In vederea macerarii pestelui, acesta se sterge bine, cu hartie absorbanta, inclusiv la interior.
Se pregateste un amestec de macerare format din ulei de masline extravirgn, zeama de lamaie, coaja de lamaie data pe razatoarea mica (optional), sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat, fulgi de ardei iute (optional). Amestecul sa omogenizeaza folosind telul sau o furculita.
Pestele se pune la macerat in amestecul de macerare pentru cca. 1 ora. Se are in vedere ca amestecul de macerare sa ajunga si la interiorul pestelui.
Scrumbie de Dunare care se macereaza.
LISTA INGREDEINTELOR FOLOSITE IN RETETA.
- scrumbie de Dunare,
- ardei capia,
- ardei gras,
- catei de usturoi,
- ulei de masline extravirgin,
- lamaie.
Coacerea pestelui si a legumelor la gril-ul cuptorului electric al aragazului.
Pestele si legumele se aseza intr-o tava de copt, pe hartie de copt unsa cu lichid de macerare.
Pestele si legumele s-au asezat intr-o tava de copt, pe hartie de copt.
Lichidul de macerare se distribuie pe peste si pe legume.
Tava de copt se introduce in cuptorul electric al aragazului pe treapta a 4-a a cuptorului.
Se fixeaza programul de coacere la gril cu ventilator si temperatura de coacere la 260 de grade C.
Legumele si pestele sunt gata coapte.
Secretul gospodinei ! Se urmareste coacerea preparatului prin geamul cuptorului. Timpul de coacere este in functie de marimea pestelui si a legumelor. Pestele se poate face mai greu decat legumele, temperatura fiind mare pentru legume.
LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Alegere ingrediente folosite in reteta.
- Macerare scrumbie de Dunare.
- Coacerea pestelui si a legumelor la gril-ul cuptorului electric al aragazului.
- Montarea si servirea preparatului.
Montarea si servirea preparatului.
Ardeii se curata de pielita arsa. Usturoiul copt se scoate din coaja. Din ardeiul copt, usturoiul copt se face salata, pe care se adauga parmezan dat pe razatoarea mica.
Daca a mai ramas in tava lichid de macerare, acesta se distribuie pe peste si pe legume.
Scrumbie de Dunare cu ardei copt, la gril-ul cuptorului electric – preparatul este gata servit.
Optional ! Dupa gust, pe legume se mai poate adauga ulei de masline extravirgin si otet balsamic.
Preparatul se serveste cu lamaie alaturi si paine calda.
La acest preparat merge de minune un pahar cu vin alb, sec, rece. Si o bere ar putea merge, chiar daca temperaturile de afara sunt sub zero grade C.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu uitati – pestele gras (asa cum este scrumbia de Dunare) este plina de acizi grasi omega 3, benefici pentru trupul si mintea noastra, a tuturor celor interesati de sanatate lor. Indiferent de varsta noastra, pestele nu trebuie sa lipseasca din meniul nostru, macar 1 data pe saptamana.