In fiecare an, in perioada mai-iunie, scrumbia de Dunare este vedeta de necontestat in preparatele oricarui bucatar care se respecta. Nu trebuie sa fii musai, bucatar profesionist, pentru a aborda retetele tale, in propria bucatarie, pentru preparate cu care i-ai obisnuit deja pe adoratorii de mancare ai familiei.
Amintiri, amintiri …. ! Cu prea multi ani in urma, in putinele zile libere pe care le aveam de la serviciu, mergeam pe balta. Prindeam, nu prindeam peste, aerul tare (baltile unde mergeam cel mai des, se gaseau la poalele unui crang de arini si salcii) si briza baltii ma linisteau. Imi incarcam bateriile pentru cateva saptamani. Din propriile capturi, reuseam, sa am icre pentru mult timp, in fiecare an. In congelator reuseam sa pun cateva pachetele cu peste. Toamna pregateam si cateva borcane cu marinata de peste (in special biban, caras si platica). Ceva probleme de sanatate si disparitia baltilor respective (au fost umplute cu cenusa de la termocentrala orasului) m-a facut, sa ajung tot mai rar pe balta si intr-un final, din pacate, sa renunt. Tot sper ca in viitorul apropiat, voi putea, sa merg pe balta cu nepotelul meu. Am grija, sa curat si sa ung mulinetele cu vaselina, in fiecare primavara can imi fac si planurile de pescuit. Din pacate, am tot ramas doar cu planurile.
Nu ma pot lauda cu capturi proprii de scrumbie de Dunare. Acest peste, nu il gaseai prin pescarii (puteai cumpara doar stavrid congelat si mai rar, cod congelat). Aveam un amic care prin aceasta perioada imi dadea si mie cateva bucati de scrumbie, din ceea ce primea el de la un prieten de-al sau, pescar de Delta Dunarii.
Din retetarul familiei mele ! Cand ideile proprii te apasa, incerci sa-i surprinzi pe pofticiosii familiei tale si astfel apar preparate noi. Scrumbia de Dunare este un peste gras si nu necesita in preparate prea mult ulei de masline, doar cateva picaturi.
Pregatim in familie, scrumbie de Dunare la gratar – scrumbie de Dunare cu legume, la gratar; scrumbie de Dunare la gratar.
Nu uitam, sa pregatim, scrumbie de Dunare la cuptor – scrumbie de Dunare cu legume in folie, la cuptor; scrumbie de Dunare cu cartofi si ciuperci, la cuptor.
Scrumbia de Dunare pregatita la tigaie poate fi oricand, o adevarata surpriza culinara pentru adoratorii de mancare ai familiei – scrumbie de Dunare cu tocanita de ciuperci si cartofi natur, scrumbie de Dunare cu paste si ciuperci, in sos de rosii; scrumbie de Dunare cu legume si ciuperci, la tigaie.
Marinata din scrumbie de Dunare este o adevarata delicatesa culinara, adorata de pofticiosii familiei la micul dejun.
Salata cu scrumbie de Dunare poate fi servita ca aperitiv – scrumbie de Dunare cu ceapa, salata din scrumbie de Dunare afumata, cu ceapa si castraveti murati; salata din scrumbie de Dunare cu ceapa si masline, salata din scrumbie de Dunare marinata, salata din scrumbie de Dunare marinata, cu maioneza.
Din fericire, anul acesta, am tot gasit scrumbie de Dunare prin pescarii. Am pregatit deja de cateva ori retetele mele preferate si am reusit, sa pun si cateva pachetele la congelator.

Scrumbie de Dunare in sos de rosii, la cuptor.
Ingrediente de trebuinta in reteta: cateva scrumbii de Dunare, icrele, laptii si ficateii de la peste, amestec de ardei si rosii, suc de rosii (de la conservele pregatite in toamna), ceapa uscata, catei de usturoi, marar si patrunjel verde, frunze de busuioc, ulei de masline extravirgin, lamaie, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, cimbru uscat.
Cumparare si pregatire scrumbii in vederea prepararii.
Se cumpara cateva scrumbii de Dunare, cat mai mari. Ne uitam cu atentie la ceea ce cumparam – ochii pestelui sa fie limpezi, nu opaci/ tulburi, carnea pestelui sa revina imediat dupa apasare cu degetul, branhiile sa fie de un rosu aprins. Nu cumparam peste eviscerat, chiar daca nu ii ies inca, oasele prin carne. Orice peste proaspat, neeviscerat, se poate pune legal, in vanzare, de catre comercianti, numai daca este prins cu maxim 1-2 zile inainte.
In aceasta perioada, pestele mai poate avea icre. La scrumbia de Dunare, in aceasta perioada, icrele sunt mari si se desprind cu greu de pielita. Am destule icre pentru anul acesta, de la crapul de 10,7 Kg achizitionat anterior. Nu m-am grabit, sa le scot pielitele si sa pierd din icre.
In aceasta reteta se folosesc pe langa icre, laptii si ficateii pestelui. Cu greu, pe ficatei putem gasi si ceva grasime de peste. O folosim si pe aceasta in preparatul nostru.
Pestele se curata de solzi si la interior. Se indeparteaza capul pestelui (din pacate, are prea putina carne, dar multe branhii). Este de preferat, sa indepartam capul pestelui, tot nu avem din ce face o ciorba. Daca pregatim pestele cu cap, cu tot, va ocupa prea mult loc in vasul de copt.

Scrumbii de Dunare, curatate, fara cap, icre, lapti, grasime si ficatei de peste.
Pestele, icrele, laptii si ficateii se spala sub jet de apa rece. Se lasa la scurs intr-o sita.
Ingrediente
scrumbii de Dunare,
icre, lapti, grasime si ficatei de la peste,
amestec de rosii si ardei,
suc de rosii,
lamaie,
verdeata (marar, patrunjel, busuioc).
Macerare scrumbie de Dunare si coacere initiala, pentru scurt timp.
Pestii scursi de apa in sita, se tamponeaza cu hartie absorbanta si se aseaza in vasul termorezistent, in care se va face coacerea.
Pestele se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat (pe exterior, dar si in interior).
Pe bucatile de peste se picura ulei de masline extravirgin si zeama de lamaie.

Scrumbii de Dunare gata asezonate.
Pestele se tavaleste prin lichidul cu condimente, format.
Secretul gospodinei ! Daca timpul o permite, nu este nicio greseala, daca se tine pestele la rece, in frigider, timp de 25-30 de minute. Macerarea pestelui va da un gust deosebit preparatului final.
Se fixeaza programul cuptorului pentru coacere sus-jos, fara ventilator si temperatura de coacere la 200 grade C.
Vasul de copt se introduce in cuptorul aragazului electric preincalzit, pe treapta a 3-a a cuptorului. Nu ne dorim, sa uscam pestele, doar cat sa-l coacem putin, motiv pentru care, pestele se tine in cuptor, in prima etapa, doar 10-15 minute.
Cum verificam coacerea ? Se inteapa pestele cu varful unui cutit. Trebuie sa iasa lichid sangeriu.

Scrumbiile de Dunare sunt coapte doar putin, nepatrunse.
LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Cumparare si pregatire scrumbii in vederea prepararii.
- Macerare scrumbie de Dunare si coacere initiala, pentru scurt timp.
- Definitivarea coacerii scrumbiilor de Dunare. Coacerea inabusita a icrelor, laptilor si ficateilor de peste.
- Montarea si servirea preparatului.
Definitivarea coacerii scrumbiilor de Dunare. Coacerea inabusita a icrelor, laptilor si ficateilor de peste.
Intr-o tigaie cu margini inalte, se inabuse sub capac, pe flacara mare a aragazului (se amesteca periodic, in tigaie cu o lingura din lemn), in putin ulei de masline extravirgin, un amestec de ceapa uscata taiata fideluta, 2 catei de usturoi feliati subtire si amestecul de rosii si ardei pregatit in toamna.

Ceapa, usturoi si amestec de rosii si ardei care se inabuse.
Amestecul de legume se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat. In amestec se adauga 2 frunze de dafin.
Nu ne dorim, sa se arda acest amestec de legume, doar cat sa se moaie ceapa. Este timp suficient in cele 10-15 minute de coacere initiala a pestelui.
Se scoate vasul de copt din cuptorul aragazului electric. In vasul de copt, pe fundul vasului si intre pesti, se pune amestecul de legume. Pe peste si in vasul de copt se adauga suc de rosii, suficient cat sa acopere pestele.
In sosul format se adauga limbile de icrele, laptii, grasimea si ficateii de peste. Se vor coace impreuna cu pestele.

Tava de copt cu peste, icre, lapti si ficatei, legume si suc de rosii, gata pregatita pentru coacere.
Tava de copt se reintroduce in cuptorul electric al aragazului. Se scade temperatura in cuptorul electric, la 170-180 de grade C. Nu ne dorim sa ardem legumele. Pestele ne dorim, sa ramana sosos, sa nu se usuce. A doua etapa de coacere nu va dura mai mult de 10-15 minute.

Preparatul nostru este gata copt.
Montarea si servirea preparatului.
Preparatul se serveste pe farfurii intinse, cald sau rece. Deliciosul sos se va adauga din belsug. Pofticiosii familiei nu vor astepta prea mult timp, ca sa moaie in sos cu mamaliga calda, aburinda.
Pe preparat se presara verdeata (marar, patrunjel, frunze de busuioc) tocata marunt.

Scrumbie de Dunare in sos de rosii, la cuptor – preparatul este gata servit.
Doritorii pot stropi preparatul, dupa gust, cu zeama de lamaie.
La acest preparat merge de minune un pahar cu vinul casei din smochine, rece.

Vinul casei din smochine.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ratati ocazia de a pregati scrumbie de Dunare, acum, cand inca, se gaseste prin pescarii. Incercati aceasta reteta si nu veti regreta.