Somonul este unul dintre cei mai cautati pesti pentru retetele culinare ale bucatarilor de prin restaurantele cu multe stele, obicei strainez de fapt, care s-a preluat si prin bucatariile de la bloc. Crapul, pastravul, stiuca, salaul, platica, carasul si somnul raman totusi pestii traditionali ai romanilor, regasiti in retetele mostenite din batrani.
Reclama pentru consum de peste romanesc ! Imi place pestele de orice fel, fie el prajit, pregatit la gratar sau la cuptor, dar si cel afumat sau sarat in salate cu cartofi sau paste fainoase, amestecat sau nu cu icre. Preferatul meu ramane insa bibanul, cel plin de solzi care nu se pot curata. Nu sunt multi bucatari, in special dintre cei amatori care stiu ca solzii nici nu trebuie incercat sa-i indepartezi, ca acest peste poate fi pregatit cu solzi cu tot ca saramura din biban sau ca biban cu creveti in sos de rosii si in multe alte retete scrise deja de mine pe acest blog sau care urmeaza a fi scrise.
Avantaje si dezavantaje ! Revenind la somon, prin galantare se gaseste peste congelat adus din tarile nordice. Pe eticheta scrie ca este peste salbatic, desi dupa unele surse, mai mult sau mai putin credibile, este vorba tot de peste de crescatorie, de prin lacuri/ balti, mai mult sau mai putin inundabile, din imediata apropiere a oceanului. La gust, acest peste salbatic difera mult de somonul de crescatorie, vandut proaspat prin market-uri. Pestele salbatic are o aroma in plus, de apa sarata, de mare. Ca pret, somonul congelat este acceptabil, diferenta fata de cel proaspat, vandut in galantare fiind de 25-30 de lei in favoarea pestelui congelat.
Ingrediente de trebuinta in reteta: un somon intreg (congelat), la 1,5-2 Kg/ bucata, praz, usturoi, ciuperci, lamai, portocale, sare grunjoasa, cimbru, ardei iute, piper boabe, ulei de masline, smantana grasa, unt proaspat, parmezan/ cascaval afumat, vin alb, sec, coniac, ceapa verde, marar verde.
Pestele se lasa sa se decongeleze lent, in frigider, de seara pana dimineata. Se curata de solzi si la interior. Se spala bine sub jet de apa rece si se lasa la scurs. Se tamponeaza cu hartie absorbanta pentru a se usca.
Cum aromatizam pestele ? Pestele va fi pregatit la cuptor, infasurat in hartie de copt. Vrem sa aromatizam pestele la interior dar si la exterior.
Pe o foaie de hartie de copt, asezata intr-o tava de copt, se picura ulei de masline care se intinde cu o pensula de bucatarie. Se adauga coaja rasa de pe lamai si portocale, cimbru uscat, sare grunjoasa, piper boabe, proaspat macinat, fulgi de ardei iute/ felii subtiri de ardei iute proaspat.
Somonul se captuseste la interior cu felii de lamaie si felii de portocale, decojite si curatate de pielita alba care este amara. Se adauga sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cateva firisoare de ardei iute si cimbru uscat.
Pentru decojirea citricelor se foloseste un cutit bine ascutit si se taie coaja impreuna cu pielita amara.
Se pun felii de citrice si pe peste. Se picura ulei de masline pe peste, se esezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat.
Pestele se infasoara in hartia de copt care se “impleteste” la capete, sa nu curga sosul care se va forma in timpul coacerii pestelui.
Pestele infasurat in hartia de copt se pune in tava de copt.
Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit spre foc mare. In cuptor pestele va sta 35-40 de minute, fara a se umbla in cuptor in acest timp, pestele pregatindu-se in aburul format in timpul coacerii, in “incinta” din hartie de copt.
Timp suficient pentru a se prepara sosul din praz, ciuperci si smantana ! Pregatirea acestui sos deosebit necesita cateva operatii efectuate cu tigaia intr-o mana si cu clestele de bucatarie in cealalta. Cu clestele de bucatarie se intorc (pentru rumenire omogena pe ambele fete), feliile de praz si feliile de ciuperci.
Intr-o tigaie cu margini inalte, bine incinsa, se pune ulei de masline si unt proaspat, cateva fire de ardei iute, felii fine de catei de usturoi.
Prazul (partea alba) se taie oblic, in felii de 1-1,5 cm grosime. Ciupercile proaspete se taie felii subtiri.
Feliile de praz si cele de ciuperci se calesc impreuna, in serii, fara a se inghesui (ca sa ramana intregi), in amestecul de unt si ulei de masline.
Feliile de praz si feliile de ciuperci, calite, se scot intr-un bol si se caleste o alta serie de felii de ciuperci si felii de praz.
Ciupercile si prazul, calite, se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe, proaspat macinat si cimbru uscat. Se stropesc cu vin alb, sec si/ sau coniac.
Pentru un praz moale si care se caleste mai repede ! Nu este nicio greseala daca inainte de calire (in special pentru prazul mare si gros, “batran”) feliile de praz se unduiesc 1-2 minute in apa clocotita inainte de a se cali.
Peste feliile de praz si de ciuperci, calite, se adauga smantana grasa.
Se opreste obligatoriu focul sub tigaie ! Cand se amestesteca smantana cu prazul si ciupercile se opreste focul sub tigaie pentru a se evita ca sosul sa se branzeasca.
Sosul de praz, ciuperci si smantana se dichiseste cu ceapa verde si marar verde, tocate marunt.
Nu este obligatoriu ! Pentru o reteta mai sofisticata, pe sosul de praz, ciuperci si smantana se poate rade parmezan/ cascaval afumat/ branza telemea de oaie.
Pestele pregatit la cuptor este gata. Sosul sfaraie in hartia de copt. Miroaznele tainice inunda bucataria. Pofticiosii bat pe la usa bucatariei ! Gospodinele intra in viteza !
Somonul si sosul se asambleaza pe un platou. Preparatul se dichiseste cu ceapa verde si marar verde, tocate marunt.
Spre fericirea gurmanzilor profesionisti ! Preparatul se serveste cald, cu sau fara mamaliga rece, cu sau fara mujdei din usturoi uscat, usturoi verde si iaurt.
Un pahar cu vin alb, sec, nu poate lipsi la un asa festin gastronomic.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ezitati sa pregatiti aceasta reteta divina. Sosul se preteaza cu somonul precum o manusa pe o piele delicata.