Dupa parerea mea, maruntaiele de pasare si/ sau de animal sunt pe nedrept ocolite in retetarul bucatariilor de mai peste tot din lume. Rareori spre deloc, am vazut preparate din maruntaie prezentate prin emisiuni tv si chiar prin cartile de bucate ale maestrilor bucatari. Asiaticii care prepara de toate, de la orice care sta cu spatele spre soare, nu neglijeaza nici maruntaiele.
Oare de ce ? M-a strabatut asa, in fuga, o idee, cum ca s-ar evita pregatirea maruntaielor pentru ca nu se obtin preparate aspectoase, iar gustul final al preparatelor nu este perceput/ explicat asa cum se cuvine.
Se poate discuta despre deficiente/ necunoasteri ale gospodinelor in ale pregatirii maruntaielor in vederea prepararii.
Ce se intelege prin maruntaie, de fapt ?! Daca ne referim la pasare este vorba de inima, pipota/ ranza, rinichi. Daca ne referim la animal este vorba de inima, rinichi, splina. In discutie se poate aminti si ficatul dar acesta este privit cu ochi ceva mai dulci de catre gospodine, existand suficiente retete care pot fi abordate.
Amintiri, amintiri … ! Au trecut de mult anii de restriste alimentara (au ramas doar amintirile …), cand ma inghesuiam la coada la maruntaie de animal (se aduceau saptamanal si se vindeau in afara halei de carne), din simplul motiv ca in familia mea, ne plac maruntaiele si stim sa le gatim in mai multe feluri.
Cumparam de toate si daca apucam luam si burta, ficat, limba, atat cat dadea de persoana. Le pastram in pungi din plastic alimentar, la congelator.
Prin anii ’80 vecinii erau inebuniti de miroasele care se imprastiau din bucataria mea de bloc cand puneam inima si rinichi de porc/ vita pe batranul gratar din tuci asezat direct pe flacara aragazului. Existau comentarii, mai mult sau mai putin rautacioase, de felul – vecinii au primit iarasi carne de la tara. Nu comentam rautacismele cu vecinii, nu avea rost.
Bunica crestea pasari si porc in curtea casei. Cand sacrificau pasari sau porcul de Craciun aveam si noi, familiile copiilor, partea asigurata. Cate pasari si animale puteau sa creasca si cu ce, ca cereale nu se gaseau la liber, pe piata ?! Painea, malaiul si pastele fainoase de pe cartela erau de baza. Cand s-au introdus alimentele pe cartela am fost fericiti ca puteam sa ajutam si noi la cresterea pasarilor.
Ce pregatim din maruntaie ? In retetarul familiei mele, un loc aparte il ocupa drobul – drob din maruntaie de ied, drob din maruntaie de curcan, drob de ied.
Nu am renuntat la maruntaiele pregatite pe gratar – maruntaie de porc la gratar.
Pregatim sote’ – sote’ din pipote de pui, dar si tocanite – tocanita din inimi si pipote de pui, tocanita din pipote de pui si cartofi noi, tocanita din inima si rinichi de vitel, tocanita din pipote de curcan.
O delicatesa adevarata este gusa de curcan umpluta cu rinichi de vitel si ficat de curcan.
Ingrediente de trebuinta in reteta: rinichi de porc/ rinichi de vitel, carnati chorizo, kaiser afumat/ costita afumata/ sunca afumata, ciuperci uscate/ ciuperci proaspete, ceapa rosie, usturoi, ardei capia copt, ardei gras, ulei de rapita, marar si patrunjel verde, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru, boia afumata.
In preparat se folosesc ardei capia copti.
In reteta am folosit ardei capia copti din cei pregatiti in toamna si pastrati in pungi din plastic alimentar, la congelator.
Oarece secret ! Ardeii capia copti nu se lasa sa se decongeleze. Daca se vor utiliza inghetati, taiati fasii mai groase, ardeii capia copti nu se vor faramita in preparat. Ardeii capia copti garanteaza o savoare speciala (fina, de fum parfumat) pentru acest preparat.
Pregatire ciuperci uscate pentru a se utiliza in reteta.
Ciupercile uscate se pun sa se rehidrateaze intr-un bol cu apa rece.
Pregatire rinichi in vederea prepararii.
Rinichii se taie pe jumatate si se curata pe interior de partea alba, folosind un cutit bine ascutit cu care se scot nervurile albe. La exterior, rinichii se curata de pielita. Pielita se trage usor cu mana de pe fiecare jumatate de rinichi in parte.
Secret bine pastrat ! Rinichii curatati se clatesc sub jet de apa rece si se tin 1-2 ore in apa rece cu putin otet de 9 grade, din vin. In acest timp dispare orice miros neplacut si din rinichi ies urme de sange.
Rinichii se oparesc in apa rece in care s-a pus o lingura de sare grunjoasa. Se da in mai multe clocote pana nu se mai observa nicio urma de sange si in apa de fiert nu se mai formeaza spuma.
Rinichii opariti/ fierti pe jumatate se spala sub jet de apa rece si se tamponeaza cu hartie absorbanta.
[ingredients title=”Ingredients”]
- rinichi de porc,
- carnati chorizo,
- kaiser afumat,
- ciuperci uscate,
- ardei capia copti,
- ceapa rosie,
- boia de ardei, afumata.
[/ingredients]
Rinichii opariti se taie in fasii groase de 1 cm.
Pregatire carnati chorizo pentru utilizare in reteta.
Carnatii chorizo se feliza oblic la o grosime de 0,5 cm. Se utilizeaza carnati chorizo dulci si/ sau carnati chorizo iuti, dichisiti cu boia de ardei dulce si/ sau boia de ardei iute.
Pregatire anterioara, ingrediente, pentru sote’ din rinichi cu ceapa, carnati, kaiser, ciuperci.
Ceapa rosie se taie rondele subtiri.
Kaiser-ul se taie fasii subtiri.
Usturoiul se feliaza subtire sau se da pe razatoarea mare.
Ardeiul capia copt si ardeiul gras se taie fasii groase de 1 cm.
Pentru asezonare se adauga sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, foi de dafin, cimbru uscat.
Doar pentru gurmeti ! Pentru o condimentare mai pronuntata, in preparat se mai poate adauga, dupa preferinte, boia afumata de ardei dulce si/ sau boia de ardei iute si/ sau fulgi de ardei iute/ ardei iute proaspat feliat subtire.
[directions title=”Directions”]
- Curatare rinichi de partea alba si pielita. Rinichii curatati si spalati bine se tin in apa cu otet timp de 1-2 ore.
- Rinichii se fierb pe jumatate in apa cu sare grunjoasa.
- Intr-o cratita se inabuse ceapa rosie, fasii de kaiser, felii de usturoi, fasii de ardei capia copt si fasii de ardei gras. Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat. Se adauga foi de dafin.
- In cratita se adauga carnati chorizo feliati oblic si rinichi taiati fasii. Se continua inabusirea preparatului sub capac pana se moaie rinichii.
- In cratita se adauga ciupercile rehidratate si lichidul in care s-au rehidratat. Se continua inabusirea preparatului in cateva clocote.
- Preparatul se monteaza pe farfurii intinse si se serveste cald cu mamaliga calda si muraturi taranesti de vara.
[/directions]
Ingredientele se amesteca cu o lingura din lemn pentru omogenizare.
Pregatire sote’ din ingredietele inabusite plus rinichi, carnati chorizo, ciuperci.
Toate aceste ingrediente se inabusa intr-o cratita cu capac in care s-a pus putin ulei de rapita. Kaiser-ul prin prajire isi va lasa si acesta ceva grasime.
Daca este nevoie, pentru inabusire ingrediente se adauga putina apa calduta, desi ardeiul capia copt prin contact cu ingredientele calde se dezgheata si are suficienta apa.
In timpul inabusirii se amesteca ingredientele folosind lingura din lemn.
Cand ceapa s-a muiat, in cratita se adauga carnatii chorizo si rinichii opariti si feliati. Se amesteca bine si se pune capacul pe cratita. Se da in fiert pana se moaie rinichii si carnatii, iar preparatul se coloreaza spre rosu, de la boia.
Tine de gusturile si de preferintele gurmanzilor profesionisti ! Nu este nicio greseala daca in preparat se adauga suplimentar, boia afumata si/ sau fulgi de ardei iute.
Cand s-au muiat rinichii si carnatii, in cratita se adauga ciupercile rehidratate impreuna cu apa in care s-au rehidratat si verdeata (marar si patrunjel) tocata marunt.
Ciupercile daca sunt mai mari, dupa rehidratare, se taie in 2 sau in 4.
Nu este nicio greseala. In reteta se pot folosi ciuperci proaspete in loc de ciuperci uscate, rehidratate.
Ingredientele se amesteca bine cu lingura din lemn si se mai da in 2-3 clocote.
Montare preparat si servire.
Preparatul se serveste cald, pe farfurii intinse.
La acest preparat se serveste varza murata din muraturile taranesti de vara si mamaliga calda, aburinda.
De la un asa festin nu poate lipsi un pahar cu vinul casei rosu din struguri.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu neglijati folosirea maruntaielor in preparatele voastre. Bine pregatite, maruntaiele dezvolta gusturi nebanuite. Incercati aceasta reteta si nu veti regreta.
Foarte interesant articol la fel si reteta ! am sa incerc si eu !