spaghete cu fructe de mare in sos de rosii 6

Spaghete cu fructe de mare in sos de rosii

Ziua de Duminica este lasata de Domnul pentru odihna – reincarcat baterii si bilant legat de saptamana care tocmai se incheie. Nu pot lipsi insa planurile de scurta durata, de cele mai multe ori legate de ce va urma in saptamana urmatoare. In zona culinara nu pot exista alte abordari.

In urma cu vreo 3-4 ani era o emisiune la tv in care o gospodina ne arata cum reusea sa gateasca intr-o zi (nu neaparat duminica) pentru toata saptamana ce urma. La al 2-lea episod pe care il vizionam am renuntat sa mai urmaresc emisiunea. Nu am imbratisat ideea de a congela mancare gatita partial sau total, la care sa adaug, dupa caz, cand ii vine randul la consum cateva ingrediente sau doar sa decongelez rapid in cuptorul cu microunde ?! Intre timp, cuptorul cu microunde este hulit mai peste tot in lume, doar la romani fiind inca acceptat.

Cand timpul ne preseaza prefer alternativa de a gati retete rapide, la tigaie sau la gratarul de tuci. In familia mea, inca de cand erau copiii mititei, rareori avem mancare gatita pe mai mult de 2-3 zile (de regula supe sau ciorbe). Au existat perioade de timp in care timpul ne presa si pe noi, dar retetele rapide au invins, ramanand sa gatim sofisticanii culinare doar atunci cand timpul ne permite.

De-ale gospodinei ! Fructe de mare nu am regasit ca preparate distincte printre retele mostenite de la mama si de la soacra mea. Cand am descoperit pe tarabe cartile de bucate avand retete cu fructe de mare le-am cumparat. Curiozitatea m-a impins si spre emisiunile tv in care se pregateau fructe de mare. La inceput mai timid, doar din curiozitate culinara, dublata ulterior de dorinta de a sesiza gustul pe viu, am inceput sa pregatesc fructe de mare in bucataria mea de la bloc. La inceput am respectat retetele vazute si cum se foloseau si condimente (in special ardei iute in exces) pe care noi romanii nu le avem in retete, nu am fost dat pe spate de gustul preparatelor. Am ramas doar cu miroasele puternice, cu arsura gurii si a narilor plus ceva tulburari la stomac. A fost motivul pentru care am renuntat un timp la a mai prepara fructe de mare. Ulterior, cand am inceput sa folosesc condimente de-ale noastre si cu mila, ardei iute sau fulgi de ardei iute, am devenit aproape fan al fructelor de mare.

Amintiri, amintiri … ! In copilaria mea, pe la vreo 12 ani aveam un amic cu vreo 15 ani mai mare decat mine. Vara stateam pe lunca Luncavatului si jucam impreuna sah sau table. Mergeam si la pescuit pe garla. Dupa ce ploua mai tare cateva zile si veneau apele mari, amicul meu se cufunda in galdane si din ragalii scotea niste raci maricei. Eu gaseam raci pe sub pietre. Racii ii aduceam acasa si mama ii arunca intr-o oala cu apa fierbinte si un praf de sare grunjoasa. Racii se fierbeau cateva minute pana se inroseau. Spargeam clestii racilor cu pisalogul de la piulita de arama a bunicii (piulita este acum in dotarea mea) si sugeam carnea din clestii sparti. Ceva carne mai scoteam si din carapacea sparta a racilor. Racii fiind destul de mici, nu alegeam cine stie ce carne, dar gustul era placut si ne faceam pofta.

Cand se aducea la piata din orasul meu, peste proaspat de la Tulcea, printre pesti si gheata se gaseau si cativa raci, putin mai mari decat cei pe care ii prindeam pe Luncavat. Tata aranja cu vanzatorul si ne aduna o punga cu mai multi raci. Nu erau multi doritori de a cumpara raci.

Din retetarul familiei mele ! Pe piata, oferta de fructe de mare este generoasa. Proaspete, refrigerate sau congelate, fructele de mare umplu galantarele raioanelor de profil din marile magazine, facandu-ti cu ochiul, chiar daca pretul nu este deloc modic. Am cumparat si pregatit aproape din toate fructele de mare oferite spre vanzare.

Preparatele cu fructe de mare sunt de regula pregatite rapid, motiv pentru care te pot scoate bazma curata de multe ori cand timpul te preseaza.

Primul meu preparat a fost cu creveti – creveti cu legume si ciuperci la tigaie. A urmat o tocana cu fructe de mare – tocana din fructe de mare si peste. Am continuat cu o supa – supa mediteraniana cu fructe de mare si peste si un rizotto – rizotto cu fructe de mare si tartite de curcan. Au fost preparate in care am respectat reteta privita/ citita, adaugand doar cate ceva din ideile proprii (de exemplu – tartitele de curcan).

Pregatim calamar – calamari pane’ cu orez, crochete de calamar cu legume la tigaie.

Din ramura sofisticanii si delicateturi pregatim – ciuperci umplute, pe pat de creveti, la cuptor; orez cu ciuperci, scoici si parmezan; macrou si creveti la tigaie cu pasta de naut, creveti prefierti in sos de ardei gras, usturoi si smantana.

Folosim drept baza a retetei paste fainoase si combinam cu fructe de mare – paste fainoase cu scoici si ciuperci, paste conchiglioni giganti cu scoici si sos de rosii, paste umplute cu crabi si creveti in sos de praz, ciuperci si smantana, paste panzerotti umplute cu crab in suc de lamaie si ansoa, paste paccheri giganti cu creveti in sos de rosii.

In ultima vreme m-am axat pe salate din fructe de mare gata pregatite care pot fi consumate ca atare, doar stropite cu ceva zeama de lamaie sau zeama de portocale si paine calda. Salata ca atare imi place sa o servesc la micul dejun.

Am inceput sa pregatesc paste fainoase folosind aceste salate din fructe de mare, mai avantajoase ca pret – prajina cu fructe de mare si peste la cuptor. Nu pot spune ca gustul preparatelor mele are de suferit pentru ca am folosit salata din fructe de mare, nu amestec din fructe de mare din cele proaspete, refrigerate sau congelate.

Spaghete cu fructe de mare in sos de rosii.

Ingrediente de trebuinta in reteta: o punga de spaghete cu ou de 0,4 Kg, o caserola cu salata din fructe de mare de 0,180 Kg, cativa creveti mari, prefierti; catei de usturoi, ulei de masline extravirgin, unt proaspat, suc de rosii, sare grunjoasa, piper boabe, fulgi de ardei iute, lamaie, portocala, verdeata (marar, patrunjel, frunze de busuioc).

Calire fructe de mare din salata plus cativa creveti mari, prefierti.

In salata cu fructe de mare se gasesc scoici, tentacule de caracatita, calamar, sepia, creveti mici, etc. Pentru imbogatire salata am folosit cativa creveti mari, prefierti, achizitionati separat.

Fructele de mare se pun intr-o tigaie cu margini inalte si se calesc in amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat. In ameestecul de calire se pun fulgi de ardei iute si felii din catei de usturoi.

Secretul gospodinei. Salata din fructe de mare se poate achizitiona in ulei de floarea soarelui sau in ulei de masline. Uleiul de florea soarelui poate fi folosit ca atare, la calirea fructelor de mare. Poate fi scurs din salata si inlocuit cu ulei de masline extravirgin. Uleiul de masline extravirgin da un gust mai puternic preparatului final.

Fructe de mare care se calesc in amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat.

Fructele de mare se trag in amestecul de unt si ulei de masline extravirgin cateva minute, pana se inrosesc crevetii mari. In acest timp, cateii de usturoi si fulgii de ardei iute isi lasa gustul in amestecul de prajire.

Ingrediente

  • salata din fructe de mare,
    spaghete cu ou,
    pasta de rosii si ardei capia,
    frunze de busuioc,
    fulgi de ardei iute,
    lamai si portocale.

Salata din fructe de mare este putin sarata si acrisoara, motiv pentru care, asezonarea acestora dupa calire se face doar cu un praf de sare grunjoasa si putina zeama de lamaie/ zeama de portocala. Piper boabe proaspat macinat se adauga dupa gust.

Nu este nicio greseala daca in tigaie se adauga si coaja de lamaie/ coaja de portocala data pe razatoarea mica.

Formare sos de rosii pentru spaghete.

In tigaia cu fructe de mare calite se adauga suc de rosii si ardei capia. Se da in cateva clocote. Se amesteca in tigaie cu o lingura din lemn.

In tigaia cu fructe de mare se adauga pasta de rosii si ardei capia.

Alternativa. Se poate folosi pasta de rosii amestecata cu putina apa calduta sau rosii in bulion in loc de suc de rosii pregatit in casa.

Fierbere spaghete in apa clocotita cu un praf de sare grunjoasa.

Alternativa. In reteta se pot folosi spaghete sau macaroane foarte subtiri.

Intr-o cratita de 3-4 litri se da in clocot apa rece. In apa clocotita se adauga un praf de sare grunjoasa.

Spaghetele scoase din pachet se strang in palme si se introduc in apa clocotita treptat, dandu-le o miscare de rasucire pentru a se repartiza omogen in cratita. In oala cu apa si paste fainoase se amesteca cu strecuratoarea speciala pentru ca spaghetele sa se repartizeze omogen si sa fiarba. Fierberea dureaza cu 1-2 minute mai putin decat scrie pe pachet. In faza urmatoare de preparare, spaghetele vor mai fierbe 1-2 minute in sos de rosii.

Spaghete fierte si scurse de apa.

Spaghetele se scurg de apa. Nu se adauga apa rece peste spaghete. Se pastreaza o cana cu apa in care au fiert pastele fainoase.

Lista operatiilor care se succed la prepararea retetei.

  • Calirea fructelor de mare in amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat.
  • Pe fructele de mare calite se adauga suc de rosii si ardei capia.
  • Spaghetele se fierb intr-o oala cu apa clocotita in care s-a adaugat un praf de sare grunjoasa.
  • Spaghetele fierte si scurse partial se adauga in tigaia cu suc de rosii si fructe de mare calite.
  • Ingredientele se amesteca cu polonicul special pentru paste fainoase.
  • Preparatul se monteaza si se serveste pe farfurii intinse. Pe preparat se presara verdeata tocata marunt.

De-ale gospodinei. Apa in care au fiert pastele fainoase se lasa sa se raceasca si se poate folosi la udatul florilor de apartament.

Inglobare spaghete fierte in sosul de rosii cu fructe de mare.

Spaghetele fierte se adauga cu polonicul special pentru paste fainoase in tigaia cu sos de rosii si fructe de mare. Se amesteca folosind polonicul pentru paste fainoase sau lingura mare de bucatarie.

In tigaia cu sos de rosii si fructe de mare s-au adaugat spaghetele fierte.

Secretul gospodinei ! In timpul amestecarii se adauga treptat din apa pastrata, in care au fiert spaghetele. Apa ajuta la umflarea spaghetelor si inglobarea acestora in sosul de rosii.

Spaghete cu fructe de mare in sos de rosii – preparatul este gata.

Verdeata tocata (marar, patrunjel, busuioc) marunt se presara deasupra preparatului.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul se serveste pe farfurii intinse. Se presara verdeata tocata marunt.

Spaghete cu fructe de mare in sos de rosii – preparatul este gata servit.

Pe farfurie se pot adauga felii de lamaie si/ sau portocala.

Numai pentru pofticiosi ! Pe preparat se poate presara cascaval afumat dat pe razatoarea fina sau parmezan ras.

Acest preparat se serveste cu un pahar cu vin alb, sec, rece.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu neglijati pastele fainoase din alimentatia voastra. Servite cu fructe de mare, pastele fainoase sunt gustoase, sanatoase si hranitoare. Incercati aceasta reteta si nu veti regreta. Puteti deveni chiar fan fructe de mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *