Intotdeauna am fost de parere, ca se merita, sa cumperi carne, bucata intreaga, pe care sa o transezi apoi, asa cum iti doresti. Spata de porc face parte din carnea preferata de mine, la gatit, deoarece fiind impanata cu putina grasime, se preteaza si la mancarici si la fripturi. Partea cu ceva grasime o folosesc, de regula, pentru mancarici, in retete cand se prajeste putin inainte de a se adauga legumele si a se infunda cratita cu capacul. Partea slaba (atat cat poate sa fie carnea de porc) o folosesc la diferite retete de fripturi, la tigaie, la gratar sau la tava.

Sunt retete, ca cea de azi, in care folosesc o bucata intreaga de spata, la cca. 1,5-2 Kg, cu putina grasime, pentru a da o fragezime in plus, preparatului.
Ingrediente de trebuinta in reteta: o bucata zdravana de spata de porc (de pe care nu a fost scoasa toata grasimea, iar carnea nu este impanata cu straturi de grasime), cartofi noi (de preferat) sau cartofi de anul trecut, sfecla rosie.

Secretul retetei ! Spata de porc se macereaza cateva ore (de preferat de seara pana a doua zi).
Amestecul solid pentru macerare este format din: ceapa uscata si ceapa verde, usturoi uscat, patrunjel, coaja de lamaie si coaja de portocala, sare grunjoasa, piper boabe, proaspat macinat.
Ingredientele solide din macerat, se amesteca folosind o lingura de lemn.

Partea lichida a maceratului este formata din: zeama de lamaie, zeama de portocale, ulei de masline, sare grunjoasa, piper boabe, proaspat macinat, boia de ardei iute si boia de ardei dulce, cimbru uscat, pasta de mustar sau pasta cu boabe de mustar.

Partea lichida a maceratului se bate cu telul sau cu o furculita pana se amesteca bine ingredientele si lichidul devine putin mai gros.

Se amesteca cele doua componente ale maceratului.
Numai pentru gurmanazii profesionisti, dar si pentru gurmetii de „meserie” carora, cu siguranta, le place ca maceratul sa fie un amestec de iute, acru, dulce, amar ! Nu ezitati sa gustati maceratul si sa adaugati ingredientul care lipseste sau care nu este scos in evidenta. Cine doreste mai dulce, nu este nicio greseala daca adauga o lingurita de miere, in special daca portocala nu a fost destul de bine coapta si sucul acesteia a fost acrisor, in loc sa fie dulce.
Amestecul pentru macerare se adauga peste carnea pusa intr-o punga din cele care se pot inchide ermetic. Se scoate aerul, treptat, din punga, palpand carnea si maceratul, din aproape in aproape. Se inchide punga ermetic si se palpeaza carnea cateva minute, pana amestecul de macerare se repartizeaza omogen, in punga.
Nu ai punga care se inchide ermetic ? Nu este motiv sa nu pregatesti reteta. Noteaza sa cumperi, pentru viitor. Punga obisnuita, din plastic alimentar in care se pune carnea si amestecul de macerare, se strange la gura, se scoate aerul treptat si se leaga punga cu ata alimentara.

Punga cu carne si amestecul de macerare se pune la rece, in frigider, pentru cateva ore. Cu cat este tinuta mai mult la rece (spre 20-24 de ore), cu atat carnea preparata va fi mai frageda.

Intr-o forma de copt din inox se pun cartofi mai mari, taiati in 4 sau taiati in 2 sau cartofi intregi, mai mici. Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe, proaspat macinat si cimbru uscat. Se adauga ulei de masline si se amesteca toate ingredientele, cu cartofii.
Carnea macerata se aseaza deasupra cartofilor. Amestecul de macerare se distribuie pe deasupra carnii, in tava de copt.

Se acopera preparatul din tava de inox, cu o hartie de copt, udata cu apa rece si apoi stoarsa. Procedand astfel, carnea se va pregati in aburul format sub hartia de copt.

Tava se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc mare, pentru 15-20 de minute, timp in care carnea se va rumeni usor la exterior, pastrand sucul in interiorul sau. Se micsoreaza focul, la potrivit, pentru a se patrunde carnea in interior.

Coacerea dureza in functie de marimea bucatii de carne, 2-2,5 ore. Preparatul se scoate din cuptor si se lasa sa se odihneasca 15 minute, inainte de a se felia carnea, acoperit cu hartia de copt, timp in care carnea va redeveni mustoasa.
Preparatul se serveste cald, impreuna cu salate rapide de sezon.

Pentru prezentarea retetei, celor pofticiosi si „activarea” papilelor gustative” ale acestora ! Langa friptura se pot pune, pentru a da culoare preparatului, felii din salata de sfecla rosie stropite cu otet balsamic.
Carnea de porc merge de minune cu un pahar din vinul casei rosu din struguri.

Pofta buna voi frati gurmanzi de pretutindeni, dar si voi frati gurmeti de pe orice meleag va veti afla ! NU conteaza unde se stabilesc romanii. Azi, poate fi alegerea lor, dar numai dupa ce analizeaza in amanunt toate posibilitatile pe care le au. Oriunde hotarasc ca este viitorul lor, bucaria traditionala romaneasca trebuie sa patrunda.
Multumesc pentru sfat; am terminat prepararea maceratului, maine fac spata in vas de lut cu capac. Am gustat si este grozav amestecul. Am pus si cateva bucatele de afumatura. Duminica va fi devorata friptura , de ziua fiicei mele si a ginerelui meu.
S-a consumat friptura cu mare succes. Multumesc inca odata pentru sfat !
Dupa acest "se merita" nu-mi mai trebuie nimic…