steak de vita Angus cu unt clarificat si salata orientala (6)

Steak de vita Angus cu unt clarificat si salata orientala

Arsita si toropeala dis de dimineata, esti jilav(a) mai tot timpul si orice pui pe tine sta lipit pe corp. Noaptea nu-ti gasesti locul in pat si cu toate geamurile deschise, in casa nu se misca aerul. Cate un tantar netrebnic iti da tarcoale, imediat ce ai atipit. Am uitat ceva ? Numai de stat prin bucatarie, sa manui cratite si tingiri, nu ai chef. Totusi, ceva trebuie sa mananci, caci soriceilor din stomac nu le este cald, doar foame.

Toata ziua, salata de rosii, ardei gras, ceapa si castraveti, cu branza telemea data pe razatoare, mai rar cate o felie de mezel (nu esti fan al mezelurilor) si o felie de paine, fie si neagra, la un moment dat ti se ia. Mezeluri nu, prajeli nu, de incins cuptorul nici nu se pune problema, tot trebuie sa mananci ceva.

Solutia la indemana poate fi un gratar rapid (de preferat la tigaia gril), de pregatit in maxim 15 minute, o garnitura din care ai avut grija, sa pregatesti mai multa, intr-o dimineata devreme (sa ai pe 2-3 zile) plus o salata de sezon. Exista o conditie, sa ai in frigider o bucata de carne sau o bucata de peste, de preferat refrigerate. Cum in frigider putem pastra asa ceva, refrigerat, maxim 2 zile, plimbarea zilnica trebuie sa fie si prin market, bacanie sau macelarie. Nu-ti doresti, sa cumperi orice gasesti, doar ce iti place cum arata. Cum toate drumurile spre casa, trec prin piata, ai grija, sa fii aprovizionat cu legume, oua proaspete, lapte si branzeturi. Paine cumperi de la coltul strazii.

De-ale pensionarilor ! Toate cele susmentionate, pot fi posibile, fara graba, pentru cei care au timp suficient la dispozitie. Ca pensionar, ma pot lauda – nu duc lipsa de timp suficient pentru plimbare in aer liber, pe sub copaci, la umbra, dar si de vizite dese la galantare, in scop de aprovizionare. Tineretul trebuie sa-si organizeze timpul mult mai riguros. O fac, vrand sau nevrand. Noi pensionarii am trecut prin asa ceva si ne-am descurcat, chiar daca au fost vremuri mult mai grele. Din pacate, se anunta iarasi vremuri nu tocmai luminoase, pe care nu credeam, ca le vom mai intalni.

Din retetarul familiei mele ! Am descoperit steak-ul de vita, chiar de la aparitia lui prin galantarele din market-urile orasului. Initial, mi-a facut doar cu ochiul, pretul nu tocmai accesibil, neindemnandu-ma, sa cumpar. Am indraznit, sa cumpar si nu am regretat. Ceea ce cumperi are cca. 300 grame, arhisuficient pentru un gratar la 2-3 persoane, la un pranz. Poate fi si pentru cina, dar noi pensionarii, avem oarece grija, la masa de seara, sa nu visam urat noaptea. Carnea gata pregatita nu intra la apa, ramane ferma, mustoasa si savoarea preparatului final este garantata.

Pregatim in familie – steak de vita la gratar cu gorgonzola si legume cu ciuperci la tigaie, carne de vita Angus cu legume la tigaia gril, steak de vita la gratar cu urzici batute, ou de rata si salata de ceapa rosie; antricot maturat de vita cu cartofi zdrobiti.

steak de vita Angus cu unt clarificat si salata orientala (6)

Steak de vita Angus cu unt clarificat si salata orientala.

Ingrediente de trebuinta in reteta: steak de vita, unt clarificat, unt clarificat, cartofi albi speciali pentru fiert, oua de gaina, masline, ceapaverde si ceapa uscata, varza noua, ridichi de luna, castraveti, marar si usturoi verde, castraveti murati, sare grunjoasa, ulei de masline extravirgin, otet de mere si miere, piper boabe, crengute de rozmarin, crengute de cimbru.

steak de vita Angus cu unt clarificat si salata orientala (1)

Steak de vita Angus, refrigerat.

Pregatire steak de vita pentru frigere pe tigaia gril.

Carnea se scoate din ambalajul vidat si se stege cu hartie absorbanta. Nu se spala. Nu ne dorim, sa umezim carnea, suplimentar.

Secretul gospodinei ! Carnea se lasa la temperatura camerei, sa se odihneasca timp de 10-15 minute. Carnea, aflata la temperatura camerei/ nu rece (din frigider), se frige omogen si va ramane mustoasa.

Optional, dupa stergerea cu hartie absorbanta, carnea se poate unge cu cateva picaturi de ulei de masline extrvirgin. Ungerea este in functie de stratul de grasime de pe marginea bucatii de carne.

LISTA INGREDIENTELOR PRINCIPALE FOLOSITE IN RETETA.

  • steac de vita Angus,
  • unt clarificat,
  • oua de gaina,
  • castraveti murati,
  • masline,
  • legume de sezon.

Pregatire salata orientala drept garnitura la carnea fripta.

Pentru pregatirea garniturii am folosit reteta – salata orientala din batrani.

salata orientala din batrani (4)

Salata orientala din batrani.

Pregatire salata din legume de sezon servita la preparat.

Pentru salata de legume folosim ingrediente de sezon – varza noua tocata fideluta, sarata si stoarsa, castraveti, ridichi de luna, ceapa verde, marar si patrunjel verde, sare grunjoasa, ulei de masline extravirgin, otet de mere si miere.

salata de varza noua, cu castraveti si ridichi Copy

Salata de varza noua, castraveti, ceapa verde si ridichi de luna.

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASORA IN BUCATARIE.

  • Pregatire steak de vita pentru frigere pe tigaia gril.
  • Pregatire salata orientala drept garnitura la carnea fripta.
  • Pregatire salata din legume de sezon servita la preparat.
  • Frigerea carnii pe tigaia gril.
  • Montarea si servirea preparatului.

Frigerea carnii pe tigaia gril.

Tigaia gril se aseaza pe flacara mare a aragazului. Cand dogoreste palma asezata deasupra tigaii, se aseaza bucata de carne pe tigaia gril, bine incinsa.

steak de vita Angus cu unt clarificat si salata orientala (2)

Bucata de carne a fost asezata pe tigaia gril bine incinsa.

Bucata de carne se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Pe carne se aseaza crengute de rozmarin si crengute de cimbru.

Se urmareste frigerea pe partea groasa a carnii. Cand se schimba culoarea de la rozaliu spre alb pana la jumatatea grosimii (carnea se desprinde usor de tigaie), se intoarce felia de carne folosind un cleste de bucatarie.

Carnea se asezoneaza si pe partea cealalta. Este momentul ca pe felia de carne rumenita, sa se aseze bucati de unt clarificat.

steak de vita Angus cu unt clarificat si salata orientala (3)

Pe felia de carne intoarsa pe tigaia gril s-au pus bucati de unt clarificat.

Untul, in timp ce se topeste, va fragezi suplimentar, bucata de carne.

Cand in sectiune, carnea este fripta pe toata grosime (culoare alba predomina) si din carne nu mai iese sange, se intoarce iarasi carnea pe tigaia gril pentru scurt timp, doar cat sa punem bucati de unt clarificat si pe aceasta parte a carnii fripte.

steak de vita Angus cu unt clarificat si salata orientala (4)

Bucata de carne este gata fripta.

Secretul bine pastrat al frigerii carnii de vita ! Carnea este gata fripta cand in sectiune regasim o culoare usor rozalie, mai mult spre alb. Nu mai iese sange din carne. Pe fetele bucatii de carne sunt arsuri vagi, iar la interior carnea este mustoasa.

Dupa dorinta pofticiosilor familiei, carnea se poate frige mai mult sau mai putin. Se lasa in putin sange (culoare mai mult rozalie decat alba) sau se frige pana culoarea alba este mai multa decat cea rozalie.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul se serveste cald, in timp ce se topeste untul clarificat pe carne, insotit de garnitura din salata orientala si salata din legume de sezon.

steak de vita Angus cu unt clarificat si salata orientala (5)

Steak de vita Angus cu unt clarificat si salata orientala.

La un asa festin merge de minune o bere rece.

pahar cu bere blonda

Pahar cu bere blonda, rece.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Pe poze apare o data, este cea de la achizitionarea camerei foto. Am uitat, sa schimb bateria, cea care actualiza data, cand se fac pozele si am observat tarziu. Reteta este facuta de curand. In 2011 nici nu exista vreun market in orasul meu, iar despre steak de vita si unt clarificat nici nu auzisem macar, ca s-ar afla de vanzare. Carnea de vita se frige repede (cate 3-4 minute, la foc mare, pe fiecare parte a bucatii de carne). Salata orientala se poate pregati si servi 2-3 zile. Cu cat se macereaza cartofii mai mult, cu atat savoarea salatei creste. Salata de legume este la indemana oricarei gospodine, oricat de tanara si de neexperimentata in ale bucatarelilor, ar putea fi. Incercati reteta si nu veti regreta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *