Suc de rosii cum face sotia mea

Pe la inceputul anilor ’90, cand a inceput sa patrunda marfa straina pe piata romaneasca, am descoperit ketchup-ul, dulce sau acrisor, iute sau suportabil de ardeiat sau piperat. Am vazut ca are succes la copii, care il mancau cu orice, de la snitele de porc la legume pane. Trebuie sa recunosc ca ne placea si noua, celor mai in varsta. Cu timpul a aparut pe piata si produsul romanesc, cu etichete pe care am inceput sa le citesc. Am vazut conservantii, amidonul, chiar colorantii, care erau nominalizati, cu litere mici, dar erau scrisi pe romaneste.  🙁

Am decis sa facem noi suc de rosii, dupa reteta batraneasca, pe care sa o imbunatatim, dupa gustul fiecaruia si dupa „rezistenta” la iute. Asa am obtinut ketchup.

Sotia s-a mai consultat si cu alte gospodine, facand schimb de „impresii culinare”. Trebuie sa recunosc, ca am avut o contributie minora la reteta familiei de suc de rosii, adica concret, am adaugat doar ardei iute intreg, in sticlele deja umplute cu suc de rosii.

I-am zis retetei suc de rosii, pentru ca se facea asa ceva de catre bunici si parinti, cand noi eram copii. Cum se va vedea, rosiile sunt doar ingredientul principal.

Am conditionat aprovizionarea cu legume de catre mine, de „divulgarea” retetei de catre sotie, pentru a face suc de rosii, in aceasta toamna. Tactica aplicata a avut succes si am aflat reteta. Cum nu sunt un secretos din fire, ba chiar nu pot tine ceva secret prea mult timp, o si scriu pe blog.  8)

Secretul principal al retetei ! Se respecta destul de strict cantitatile de legume care se prelucreaza, urmand a se adauga cantitati fixe de zahar, otet, ulei si doar condimente dupa gustul fiecaruia.

Se cumpara 5 Kg de rosii mari – romanesti, bine coapte, sanatoase, fara bube sau care sunt moi. Se adauga in cosnita 20 de gogosari mari (cca. 3 Kg) si 2Kg de ardei capia, de asemenea – romanesti, bine copti, sanatosi. Ia din piata si 2 teline mari, cu frunze verzi, cu tot.

Secret ! Legumele romanesti au un aspect lucios, de un rosu pur, aprins, sunt mai „dense” la privit, nu chiar asa de „umflate” cu stimulatori industriali de crestere, ca cele aduse din import.

Se spala legumele cu apa rece. Se curata de cotoare gogosarii si ardeii capia. Se taie toate legumele in bucati mari.

Se dau prin masina de rosii, mai intai rosiile, pentru a se retine semintele si a se obtine sucul de rosii. Sucul de rosii se pune la fiert intr-o cratita mare. Se introduc in suc bucatile de gogosari si de ardei capia, frunzele verzi si bucati mari de radacina de telina. Se firbe totul, la foc potrivit, pana se inmoaie legumele.

Atentie ! Se controleaza periodic, focul, pentru a nu se prinde legumele de fundul cratitei.

Se dau legumele inmuiate prin masina de rosii, iar sucul obtinut se pune la fiert intr-o oala, cam 2 ore. Catre sfarsitul celor 2 ore, adaugi 150 g zahar, 150 ml ulei si 50 grame otet. Amesteci bine sucul de legume.

Atentie ! Si aici se controleaza periodic, focul, pentru a nu se prinde sucul de fundul cratitei.

Secret primordial ! Linguroiul cu care amesteci in sucul de rosii este sfant, nu-l mai folosesti la altceva. Poate, doar daca este cazul, pentru aplicat ceva „corectii” micilor nabadaiosi.  😀

Dupa fierbere incepe „specializarea”. Vrei suc de rosii pentru ciorbe sau mancaruri, separi din toata cantitatea de suc de legume, pe cea care o doresti, adaugi sare, piper, cimbru, dupa gust si pui sucul, apoi, in sticle mici, de 250 – 500 ml. Vrei ketchup dulce, separi cantitatea dorita, o lasi sa mai fiarba pana se ingroasa, atat cat iti doresti, adaugi sare, piper, ardei iute (moderat), cimbru si pui sucul, apoi, in sticle de 250-300 ml. Vrei ketchup iute de sa-ti sara capacele, separi cantitatea dorita, o lasi sa fiarba pana se apropie sucul de o pasta, adaugi sare, piper, boia de ardei iute, cimbru si pui pasta, apoi, in sticle de 250 ml. Vrei mai iute, adaugi un ardei rosu – „ciusca”, in fiecare sticla cu suc.

suc de rosii

Secret ! Cand pui sucul fierbinte, in sticle, nu uita sa pui un cutit sub fundul sticlei. Asa, nu risti sa se sparga sticla, bunatate de preparat sa se imprastie pe jos si doamne fereste, sa te mai si arzi pe maini, picioare sau fata.

Imediat dupa ce ai pus sucul in sticle, se inchid sticlele ermetic. Sticlele fierbinti se invelesc in paturi. Se lasa in paturi, sa se raceasca treptat, 2-3 zile, apoi se depoziteaza in locuri racoroase.

Punand in sticle mici, sucul se poate consuma la o singura mancare. Asa, nu risti sa se acreasca, cand ai desfacut sticla. Sticla desfacuta de suc de rosii se pastreaza la rece, numai in frigider.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni ! Nu exagerati cu ardeiul iute, ca ustura tare cand ti-e lumea mai draga, atunci cand te duci acolo, unde si regele merge singur.  😛

Nu-i asa ca va imbie culoare sucului din sticle, sa treceti de urgenta la treaba, adica la facut suc de rosii ?  😛

PS. Cand copii au plecat la facultate, sucul de rosii era ceva obisnuit prin sacosele de aprovizionare, cand plecau de acasa. Cand se termina sucul de acasa, probabil isi cumparau de la magazin. Urma o intrebare fireasca – mama, de ce sucul facut de voi este atat de gustos, iar cel de la magazin, nu prea ? V-ati prins ? Sucul de rosii facut de sotia mea nu are conservanti, amidon, coloranti si te miri ce mai baga fabricantii prin conservele care au invadat piata romaneasca.

5 Comments

  1. Dar sare ?? cata sare la o portie?

    • Am scris – dupa gust, in functie de ce vrei sa faci cu sucul. Condimente pui dupa cum doresti sa fie sucul – mai ardeiat, mai piperat, mai sarat, mai dulce.
      Ca o regula orientativa: 6 lingurite de sare grunjoasa la cantitatea totala de suc obtinuta.

  2. cum se face bulion din rosii cu ardei

    • Puteti folosi reteta de mai sus punand ardei in loc de gogosari si capia. Nu mai puneti telina, ardei iute, piper, zahar, ulei, otet.
      Dati prin masina de rosii, ardeii si rosiile. Fierbeti sucul rezultat.
      Daca doriti sa fie bulionul mai gros, il lasati sa fiarba mai mult, pana se ingroasa, chiar pana devine pasta. Condimentati dupa gust cu sare grunjoasa. Sticlele- borcanele cu bulion, inchise ermetic, se sterilizeaza in apa clocotita, 1 ora, apoi se lasa sa se raceasca si reci se depoziteaza in spatii uscate si racoroase.

  3. cum fac sa se lase sucul de rosii ?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*