Spre sfarsitul toamnei cand legumele autohtone se imputineaza pe tarabe, mai descoperi de-ale noastre doar cartofi, conopida, varza, brocoli, napi, sfecla rosie, telina, praz, varza rosie si varza alba, ridichi negre. Mai sunt prezente ciupercile de toamna, in special ghebele adevarate, cele de plop, de culoare maro inchis spre negru, cu codita consistenta si palaria cat degetul mare, lipicioase si cu un miros persistent, de padure.
Cateva din minunatiile culinare ale toamnei ! Nu ai incotro si daca doresti preparate gustoase, proaspete si apetisante, te orientezi spre retetele avand ca ingredient principal una sau chiar doua din aceste legume si slava domnului retetarul este complex – garnituri (sufleu de conopida, sufleu de dovlecei, papara cu napi si smantana, cartofi gratinati) care se pot servi si fara carne. Preparatele cu carne pot fi in prim plan – varza cu carne, mancare de telina, praz umplut cu carne tocata, mancare de conopida, mancare de cartofi. Salatele nu pot lipsi nici ele, simple, din varza rosie sau varza alba sau in amestec varza rosie si varza alba – taiata fin, frecata cu sare grunjoasa si inmiresmata cu ulei de masline si zeama de lamaie sau otet din visine. Salata de conopida inmiresmata este un adevarat deliciu culinar, spre bucuria gurmetilor de pretutindeni. Salata de sfecla rosie poate fi servita la orice friptura de porc. De la mesele festive din zilele cu sarbatori de iarna nu poate lipsi o salata de radacinoase. Zacusca de ghebe este bucuria copiilor, dar si a celor in varsta, putand fi servita ca aperitiv la mesele festive sau dimineata, la micul dejun. Un preparat deosebit nu poate lipsi din retetarul toamnei – legume umplute cu carne si ghebe.
Ingrediente de trebuinta in reteta: brocoli, cartofi rosii, branza dulce de vaca, telemea de vaca/ telemea de oaie, smantana grasa si unt proaspat (cumparate de la ciobani), oua de gaina (proaspete, cu galbenus portocaliu, cumparate de la precupete, din piata), lapte dulce, cascaval afumat/ cas afumat, pesmet, piper boabe, sare grunjoasa, marar verde.
Ingrediente
- cartofi rosii,
- o capatana de brocoli,
- oua de gaina,
- unt proaspat,
- smantana grasa,
- lapte dulce,
- branza dulce si telemea de vaca,
- cascaval afumat/ cas afumat,
- pesmet.
Cartofii curatati de coaja se feliaza in bucati groase de 1 cm. Buchetelele de brocoli se desprind din capatana. Tulpinile groase de brocoli se taie felii tot de 1 cm grosime. Cartofii si tulpinile de brocoli se pun la fiert in apa rece cu o lingurita de sare grunjoasa. Se dau in fiert. Cand cartofii sunt pe jumatate fierti (varful cutitului patrunde la suprafata in felia de cartof) se adauga in apa care clocoteste si buchetelele de brocoli.
Se unge un vas termorezistent din ceramica cu unt proaspat si se tapeteaza cu pesmet.
Reteta pas cu pas
- Fierbere felii de cartofi si brocoli in apa rece cu putina sare grunjoasa.
- Ungere vas de copt cu unt proaspat si tapetare cu pesmet.
- Amestecare branza dulce, branza sarata, smantana grasa si marar verde tocat marunt.
- Asezare amestec de branza si smanatana pe fundul vasului de copt.
- Adaugare felii de cartofi si buchetele/ felii de brocoli fierte in vasul de copt.
- Amestecarea oua de gaina, smantana grasa, lapte dulce, cascaval afumat/ cas afumat.
- Adaugare amestec de oua de gaina si smantana in vasul de copt. Asezonare cu piper boabe, proaspat macinat.
- Adaugare cascaval afumat, dat pe razatoarea mare deasupra ingredientelor din vasul de copt.
- Coacere preparat in cuptorul incins al aragazului.
- Servire preparat cald, cu smantana grasa/ iaurt gras.
Smantana grasa se amesteca cu branza dulce, de vaca si putina telemea de vaca/ telemea de oaie, data pe razatoarea mare si marar verde tocat marunt. Se poate adauga putin piper boabe, proaspat macinat; fara a fi obligatoriu.
Amestecul de branza si smantana se adauga in vasul de coacere, intinzandu-se intr-un strat omogen.
Cartofii si brocoli se scot din vasul de fierbere cu o spumiera si se lasa la scurs intr-o sita. Feliile de cartofi si buchetelele/ feliile de brocoli se adauga peste stratul de branza si smantana din vasul de coacere.
Intr-un castron se amesteca, folosind o furculita, oua de gaina, smantana grasa, cascaval afumat/ cas afumat dat pe razatoarea mare si putin lapte dulce. Se adauga piper boabe proaspat macinat.
De ce lapte dulce ? Laptele dulce ajuta la amestecarea ingredientelor, smantana fiind grasa si densa. Folosind smantana mai subtire, nu este nevoie sa se adauge lapte dulce.
Amestecul de oua, smantana si cascaval ras se repartizeaza omogen peste legumele fierte asezate in vasul de copt.
Deasupra ingredientelor din vasul de copt se adauga cascaval afumat dat pe razatoarea mare.
Vasul de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit. Se urmareste coacerea prin geamul cuptorului de la aragaz.
Preparatul este gata cand se rumeneste la suprafata.
Preparatul se lasa sa se odihneasca 5 minute si apoi se serveste folosind o lopatica de bucatarie sau un cutit bine ascutit. Se serveste cald cu smantana sau iaurt deasupra.
La o coacere perfecta, deasupra sufleului se formeaza o crusta aramie, usor crocanta, data de cascavalul afumat/ casul afumat presarat deasupra preparatului, inainte de a introduce vasul termorezistent la coacere.
Preparatul poate fi servit ca cina calda. Nu este nicio greseala daca se serveste impreuna cu un pahar de bere neagra.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu stiu cu precizie cantitatile de ingrediente care se adauga in retetele mele. Nu imi place sa cantaresc decat din ochi si dupa gust, adaugand unele ingrediente in cantitati mai mari si altele in cantitati reduse. In timp, folosesc de cele mai multe ori cantitati de ingrediente diferite, de la caz la caz, ajungand la concluzia ca mereu este loc de mai bine, de mai gustos, mai plin de arome puternice.