Stam in casa, ne convine sau nu ne convine. Trebuie sa fim responsabili, sa ne conformam la toate recomandarile autoritatilor, sa avem grija de sanatatea noastra si a celor din jur. Ca multi conationali nu inteleg este o cu totul alta discutie care tine de educatie, de teribilism si zic eu de inconstienta, prostie, dar si de lipsa de atitudine ferma a autoritatilor.
Optimism fara limite ! Este perioada in care trebuie sa inventam tot felul de activitati casnice si o facem. Mai greu este cu cei mici care nu inteleg de ce trebuie sa stai in casa, sa te uiti pe geam sau sa iesi in balcon, cu geamul deschis la balcon. Ti se rupe sufletul cand micutul se duce sa-si ia ghetutele si ti le arata pentru a iesi afara. Spune-i ce si cum, lamureste-l cumva daca poti. Ii abati atentia cumva la ce stii ca il intereseaza si apelezi cam des la programul tv pentru cei mai mici.
Vom trece si peste asa ceva ! Romanul s-a descurcat intotdeauna si vom fi mai puternici (vreau eu sa cred). A venit timpul sa invatam ceva despre comportament si despre caciuleala in fata strainilor, despre distrugerea economiei nationale si in general despre toate cele care concura la viata intr-o comunitate de state. La greu, comunitatea se adreseaza cu prioritate interesului national al fiecarui stat.
A manca este o necesitate nu un moft ! In orice situatie ne-am afla trebuie sa mancam sanatos, diversificat si nu in ultimul rand cu masura, avand in vedere lipsa de miscare.
Romanisme, dar si altii, cica mai civilizati, o practica ! Aglomerarea camarilor si dulapurilor din balcoane, umplerea pana la refuz a frigiderelor si congelatoarelor in perioada aceasta de criza pare a fi devenit sport national/ sport international. Ma bucur ca nu fac parte din randul celor speriati de bombe, sa cumpar cu toptanul si apoi sa arunc. Cat timp se gasesc de toate pe rafturi prin market si pensia intra lunar pe card stau linistit. Stocurile mele tin doar de strictul necesar.
Gospodinele prevazatoare, nu neaparat doar in perioade de criza, se vor descurca ! Prin balcon se mai gaseste cate ceva din pregatirile de toamna trecuta – suc de rosii, zacusca, muraturi. Prin congelator mai se gasesc si ceva porcarele sau legume si ciuperci congelate, ciuperci in otet.
Ce sufle’-uri pregatim in familie ? In retetarul familiei mele folosim pentru sufle’-uri – cartofi – cartofi gratinati, cartofi gratinati altfel, cartofi noi cu branza dulce si smantana, gratinati.
Nu neglijam conopida – sufleu de conopida, dovleceii – sufleu de dovlecei sau brocoli – sufleu de brocoli.
Pregatim sufle’-uri din amestec de legume – sufleu de brocoli si cartofi sau din aceste legume plus alte ingrediente principale – sufleu de conopida cu mozarella, sufleu de conopida cu ciuperci.

Ingrediente de trebuinta in reteta: o capatana de conopida, costita afumata/ bacon afumat/ kaizer afumat, smantana grasa, unt proaspat, lapte dulce, oua de gaina, proaspete; marar verde, cascaval afumat, cascaval proaspat, telemea de oaie, mozarella tare, pesmet, sare grunjoasa, piper boabe.
Pregatire branzeturi pentru reteta.
Cascavalul, branza telemea si mozarella se dau pe razatoarea mare. Mozarella se poate rupe/ faramita in bucati mai mici.

Pregatire amestec de gratinare pentru reteta.
Se folosesc oua de gaina, proaspete, de preferat din cele cu galbenusul galben-portocaliu.

In reteta se foloseste smantana grasa, untoasa. Pentru diluare smantana se poate folosi putin lapte dulce.
[ingredients title=”Ingredients”]
- o capatana de conopida,
- costita afumata,
- smantana grasa,
- unt proaspat,
- telemea de oaie,
- cascaval proaspat,
- cascaval afumat,
- mozarella tare,
- oua de gaina,
- marar verde.
[/ingredients]
Mararul verde se toaca marunt folosind un cutit bine ascutit.
Ouale de gaina se bat cu telul/ furculita. Se asezoneaza cu putina sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
Amestecare ingrediente de gratinare. Ouale batute se amesteca cu smantana diluata cu putin lapte dulce, cu branza telemea, cascavalul si mozarella, date pe razatoarea mare

Fierbere conopida.
Capatana de conopida, curatata de frunze si cu cotorul taiat (nu de tot) se fierbe intreaga intr-o oala cu apa rece in care s-a pus sare grunjoasa.

Fierberea conopidei se face pana ce varful cutitului intra usor (fara a-l strapunge) intr-un buchetel de conopida.
Pregatire vas pentru coacere preparat.
Vasul de coacere se unge cu unt proaspat si se tapeteaza cu pesmet.

Costita afumata se feliaza si se taie in bucati de 1 cm latime/ grosime.
Asezare ingrediente in vasul de copt. Capatana de conopida se desface in buchetele folosind varful unui cutit. In vasul tapetat se pun buchetele de conopida fiarta.
Printre buchetelele de conopida fiarta se intercaleaza bucati de costita afumata.

Adaugare amestec de gratinare in vasul de copt. Amestecul de gratinare se adauga in vasul de copt peste buchetelele de conopida si costita afumata avand grija sa le invaluie si sa le acopere.

Deasupra se imprastie putin cascaval afumat dat pe razatoarea mare.
[directions title=”Directions”]
- Fierbere capatana de conopida, intreaga, in apa rece cu putina sare grunjoasa.
- Pregatire amestec de gratinare din oua, branzeturi, marar verde.
- Pregatire vas de copt.
- Asezare ingrediente (buchetele de conopida si bucati de costita) in vasul de copt. Acoperire cu amestecul de gratinare.
- Coacere preparat in cuptorul aragazului.
- Servire preparat cald, cu smantana deasupra.
[/directions]
Coacerea preparatului.
Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului la foc potrivit.
Se urmareste coacerea preparatului prin geamul de la usa cuptorului aragazului, fara a deschide usa cuptorului pentru o coacere si rumenire uniforma.
Secretul coacerii preparatului. Preparatul este gata copt cand se rumeneste la suprafata, formandu-se o crusta subtire, aramie.
Ouale trebuie sa fie coapte bine. Preparatul se desprinde de marginile vasului de copt.

Servirea preparatului.
Tava de copt se scoate din cuptorul aragazului si se lasa preparatul sa se odihneasca 10 minute inainte de a se taia/ portiona.
Nu se acopera preparatul pentru a nu se inmuia de la condensul format.

Prepatatul se portioneaza si se serveste cald cu smantana pusa deasupra.

Preparatul se poate servi si rece sau reincalzit la abur.
La acest preparat se poate servi o bere rece.
Pofticiosii de serviciu pot cere muraturi taranesti.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti conopida. Conopida bine pregatita, nu numai sub forma de sufleu ci si ca mancare de conopida cu sau fara carne sau supa crema este delicioasa. Incercati si nu veti regreta.