sufleu de conopida si cartofi 14

Sufleu de conopida si cartofi

Toamna isi face simtita prezenta. Au inceput sa cada frunzele ingalbenite din copaci si burniteaza. Temperaturile ajung ziua, inca, la 15-20 de grade C. Pentru mine este semnalul potrivit ca in urmatoarele 2-3 zile trebuie sa merg la cules de ghebe (din cele mici, cat unghia) pentru a pregati zacusca de anul acesta (ardeii capia, gogosarii si vinetele, legume gata coapte, asteapta cuminti in pungi, la congelator, inca de la jumatatea lui septembrie). In functie de recolta de ghebe, voi pune si cateva pachetele cu ghebe oparite, in congelator pentru ciorba de praz cu ghebe si ciulama sau pentru garnitura la friptura de porc, la iarna. Salata din ghebe conservate in otet este o adevarata delicatesa, servita la orice friptura de porc ceva mai grasa.

De-ale producatorilor locali si de-ale comerciantilor ! In fiecare toamna, in octombrie este sezon de conopida si brocoli. Pe tarabe ai de unde alege, de la producatori locali (capatani de conopida ceva mai mici, mai putin dense, dar albe si de curand recoltate din camp), sau de la comercianti (capatani de conopida mari, cu frunze care incep sa se vestejeasca si cu miezul din buchetele care isi pierde din albul perfect).

Daca se doreste a fi pregatita o cantitate mai mare din preparatul dorit, nimeni nu te opreste sa cumperi 2-3 capatani de conopida, mai mici, dar sanatoase. Nu trebuie sa ne speriem de 1-2 viermisori care se itesc printre buchetelele de conopida, chiar ne putem bucura ca producatorul nu a folosit pesticide.

Din retetarul familiei mele ! Sufle’-ul poate fi un preparat care se serveste ca atare, la cina (cu smantana grasa sau cu iaurt gras, deasupra), dar si drept garnitura la fripturi din carne de vita sau la peste, prajit/ peste pregatit la gratar.

Pregatim sufle’-uri simple – sufleu de conopida, sufleu de dovlecei, sufleu de brocoli si cartofi.

Prin sufle’-uri adaugam si alte ingrediente – sufleu de conopida cu mozarella, sufleu de conopida cu costita afumata, sufleu de conopida cu ciuperci.

Nu neglijam garnitura de sufle’-uri – sufleu de conopida si cartofi noi cu ficat de vitel pane’, cotlet de platica la gratar cu sufleu de brocoli.

Sufleu de conopida si cartofi.

Ingrediente de trebuinta in reteta: conopida, cartofi albi (speciali pentru fiert sau copt), branza dulce, grasa (din lapte de vaca), telemea de oaie, smantana grasa, oua de gaina, lapte dulce, unt proaspat, parmezan, marar verde, catei de usturoi, sare grunjoasa, piper boabe.

Pregatire ingrediente de baza pentru preparare sufleu.

Capatana de conopida se curata de frunze si de partea din cotorul gros si atos. Se spala sub jet de apa rece.

Capatana de conopida se fierbe intreaga, pe jumatate, intr-o cratita cu apa rece si un praf de sare grunjoasa. Nu este o greseala daca inainte de a se fierbe, capatana de conopida se desface in buchetele care apoi se fierb.

Capatana de conopida care s-a fiert intreaga in apa rece cu un praf de sare grunjoasa.

Cartofii se curata de coaja, se spala sub jet de apa rece si se feliaza rondele de 1,0-1,5 cm grosime.

Rodelele de cartofi se fierb pe jumatate, in apa rece, cu un praf de sare grunjoasa.

Felii de cartofi care se fierb in apa rece cu un praf de sare grunjoasa.

Secretul gospodinei ! Pentru un gust deosebit al preparatului final, in apa in care fierb cartofii se adauga 1-2 catei de usturoi.

Ingrediente

  • o capatana de conopida

  • cartofi albi, speciali pentru fiert sau copt

  • smantana grasa
    oua de gaina

  • unt proaspat
    telemea de oaie
    branza dulce, de vaca
    parmezan
    lapte dulce

Pregatire amestec din oua de gaina, branza dulce, telemea de oaie si smantana grasa.

Branza dulce din lapte de vaca se faramiteaza.

Telemeaua de oaie se da pe razatoarea mare.

Mararul verde se toaca marunt.

Ouale de gaina se bat cu telul sau cu furculita.

Dupa caz, smantana grasa se dilueaza cu putin lapte dulce pentru a se facilita amestecarea ulterioara a ingredientelor susmentionate.

Se amesteca toate aceste ingrediente folosind telul sau o furculita pana se obtine un amestec consistent, dar care curge.

Amestec lichid din oua de gaina, smantana grasa, branza dulce de vaca, telemea de oaie. marar verde.

Pregatire amestec din oua de gaina si parmezan dat pe razatoare.

Parmezanul se da pe razatoarea mica.

Parmezan folosit in reteta.

Ouale de gaina se scot din coaja si se amesteca cu putin lapte dulce. Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Atentie la sarea grunjoasa, caci telemeaua de oaie poate fi sarata.

Oua de gaina si parmezan dat pe razatoare, ingrediente folosite in reteta.

Ouale de gaina se bat cu telul sau cu furculita. In bol se adauga parmezanul dat pe razatoarea mica.

Parmezanul dat pe razatoare se adauga in ouale de gaine batute cu telul si asezonate cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

ORDINEA OPERATIILOR CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Pregatire ingrediente de baza pentru preparare sufleu.
  • Pregatire amestec din oua de gaina, branza dulce, telemea de oaie si smantana grasa.
  • Pregatire amestec din oua de gaina si parmezan dat pe razatoare.
  • Pregatire sufleu in vederea coacerii in cuptorul aragazului.
  • Coacerea preparatului.
  • Montarea si servirea preparatului final.

Se amesteca ingredientele folosind furculita. Ne dorim un amestec ceva mai vascos, pe care il obtinem adaugand parmezan.

Amestec vascos din oua de gaina, parmezan si telemea de oaie.

Secretul gospodinei ! Nu este o greseala daca in ouale batute adaugam si putina telemea de oaie data pe razatoarea mica. Daca se adauga telemea de oaie, atentie la sarea grunjoasa care se adauga in ouale care se bat.

Pregatire sufleu in vederea coacerii in cuptorul aragazului.

Se unge un vas termorezistent cu unt proaspat.

Capatana de conopida fiarta pe jumatate se desface in buchetele.

Buchetelele de conopida se aseaza in vasul termorezistent care a fost uns cu unt proaspat.

Buchetele de conopida asezate intr-un vas termorezistent care a fost uns cu unt proaspat.

In vasul termorezistent se adauga felii din cartofii fierti pe jumatate, printre buchetelele de conopida si pe marginea vasului de copt.

Printre buchetelele de conopida si pe marginea vasului termorezistent s-au asezat bucati din cartofii fierti pe jumatate.

Amestecul de oua batute cu smantana, lapte dulce, branza dulce, telemea de oaie si marar verde se distribuie omogen peste buchetelele de conopida din vasul termorezistent.

In vasul de copt s-a adaugat amestecul de oua batute cu smantana, lapte dulce, branza dulce, telemea de oaie si marar verde.

Coacerea preparatului.

Vasul de copt se introduce in cuptorul electric, gata incins, al aragazului, cu coacere de jos plus ventilator, la 175-180 de grade C.

In cuptorul aragazului are loc o prima coacere a preparatului nostru.

Se urmareste pas cu pas, coacerea preparatului, prin geamul cuptorului de la aragazul electric. Branza incepe sa se topeasca si apar primele semne de rumenire.

In vasul de copt s-a adaugat amestecul de oua si parmezan dat pe razatoare.

Se scoate vasul de copt din cuptorul aragazului. Este momentul ca in vasul de copt sa se adauge amestecul de oua si parmezan dat pe razatoarea mica.

Vasul de copt astfel pregatit se va reintroduce in cuptorul electric, gata incins, al aragazului, cu coacere doar cu ventilator, la 175-180 de grade C.

Cand preparatul este aproape rumenit se opreste cuptorul si se mai lasa vasul termorezistent in cuptor timp de 5-10 minute.

Secretul gospodinei ! Rumenirea completa a preparatului nostru si lipsa de lichid care mai fierbe pe marginea vasului de copt ne indica finalizarea prepararii.

Coacerea preparatului se poate incerca cu degetul, apasand pe coaja formata la interfata rumenita.

Sufleu de conopida si cartofi – preparatul este gata copt si rumenit.

Lasam preparatul in vasul de copt, abia scos din cuptorul aragazului, timp de 5 minute, sa se stimpere dogoreala. Este momentul sa portionam preparatul.

Preparatul final se poate portiona in vasul termorezistent.

Montarea si servirea preparatului final.

Preparatul se serveste cald cu smantana grasa deasupra.

Sufleu de conopida si cartofi servit cu smantana grasa.

Nu este o greseala daca preparatul se serveste cu iaurt gras in loc de smantana grasa.

Si ce daca ?! Pofticiosii familiei vor dori si o salata de radacinoase. Tot este toamna si se gasesc pe tarabe – ridichi negre, morcovi, telina, mere.

Salata de radacinoase.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ratati legumele si fructele toamnei. Se pot obtine preparate deosebit de gustoase si sanatoase. Pregatiti aceasta reteta si pofticiosii familiei se vor declara fericiti si de ce nu, satui, culinar vorbind.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *