Prin 2011 am inceput sa scriu retete de-ale mele pe acest blog, separand categoria de retete din blogul initial, care avea de toate, pentru toti. Pe atunci, „tineretea” ma facea ceva mai optimist, in sensul ca pot si eu contribui in vreun fel, ca noi romanii sa facem un pas hotarat, mai repede, inainte.
Este vorba de vechiul meu blog – muncaprotejata.wordpress.com pe care astazi scriu destul de rar, din lipsa de timp disponibil (nepotelul meu este pe primul plan). Am renuntat a mai combate in domenii in care oricat mi-as bate gura si as lustrui tastele din fata monitorului, nu cred sa ajung intr-un final la un rezultat care sa ma multumeasca.
Despre ce mai scriu ? Mai scriu despre relatii de munca, pensii, conditii de munca, legislatie aplicabila privind domeniile mentionate si in special securitatea si sanatatea in munca sau psi-su, incercand sa dau informatii concrete, bazate doar pe documente certe, publicate in MO.
Ganduri culinare ! Initial mi-am propus sa scriu minim o reteta pe saptamana, cu preparate de-ale noastre, romanesti, inspirandu-ma din retetele mostenite de la parinti si socri. In timp, mi-a venit ideea de a prepara si apoi scrie unele retete vazute/ citite (care mi s-au parut interesante, apropiate ca stil de bucataria romaneasca).
Inspiratie, da sau nu ?! Ca exemplu, de domeniu de inspiratie – in retetele mostenite am gasit prea putine preparate pe baza de fructe de mare. Nu am copiat intocmai reteta originala (cea de inspiratie), pastrand neschimbat (se intelege), ingredientul principal, fructele de mare si venind cu multe idei proprii si condimente romanesti.
Ganduri din autoizolare ! In mare parte cred ca am reusit cu scrisul unei retete, saptamanal, astazi existand pe acest blog aproape 800 de retete. Este mult, este putin ?! Poate vreunul din copiii mei sau nepotelul vor gasi timp, candva, sa lege retetele scrise de mine pe blog intr-o carte de bucate. Cine stie ?! Cartea s-o vinde, nu s-o vinde ?! Arhivez pe un hard disk extern toate pozele originale, trecute si actuale, facute in timpul gatitului, la fiecare reteta in parte.
Despre sufle-uri ! In retetarul familiei mele sufleurile ocupa un loc important, folosindu-le de multe ori drept garnituri la preparate cu carne, dar si la preparate cu peste, pe care le servim la masa de pranz. Sufleurile ca atare, simple, le servim la cina.
Pentru sufle-uri folosim cel mai des, conopida – sufleu de conopida, sufleu de conopida cu ciuperci, sufleu de conopida cu costita afumata, sufleu de conopida cu mozarella.
Nu neglijam in sufle-uri, brocoli – sufelu de brocoli sau cartofi – cartofi gratinati altfel, cartofi gratinati.
In sufle-uri folosim dovlecei – sufleu de dovlecei, dar facem si combinatii ale acestor legume – sufleu de brocoli si cartofi.
Despre ficat ! Ficatul de pasare sau de animal (porc, vitel, miel) sunt ingrediente principale folosite in retetarul familiei mele.
Pregatim tocanita – tocanita din ficat de curcan, bacon si ciuperci sau pateu – pateu din ficat de curcan cu paine prajita.
Ficateii de pui ii regasim in multe retete – ficatei de pui prajiti cu ceapa, ficatei de pasare, pane’; ficatei de pui pane’ cu varza murata, calita; ficatei de pui cu paste fainoase si sos de rosii, ficatei de pui cu rosii si cartofi natur.
Ficateii de curcan nu sunt neglijati – ficatei de curcan cu rosii, ficatei de curcan cu chiftelute din dovlecei, prajite.
Ficatului de vitel ii acordam un regim special – ficat de vitel la gratar, cu paste fainoase; ficat de vitel la gratar cu paine prajita si branza cu mucegai, ficat de vitel dat prin ou batut, prajit; ficat de vitel invelit in sunca, la gratar.
Din ficat de gasca sau ficat de rata pregatim adevarate delicatese – ficat de gasca cu humus, ficat de rata cu varza calita.
Ingrediente de trebuinta in reteta.
Pentru sufleu – o conopida intreaga, cartofi noi, catei de usturoi, unt proaspat, smantana grasa, mozarella, oua de gaina, sare grunjoasa, piper boabe, pesmet alb, marar verde.
Pentru pane-urile din ficat – ficat de vitel, oua de gaina, pesmet alb, faina din grau, sare grunjoasa, piper boabe, ulei de rapita, seminte de susan.
Pregatire ingrediente principale pentru sufleu.
Acest sufleu se pregateste din 2 legume: cartofi noi si conopida.
Conopida se curata de frunze. Se taie partea lemnoasa din cotorul gros. Capatana de conopida se spala sub jet de apa rece, urmarind sa fie scoase toate larvele care se gasesc printre buchetelele de conopida.
Cartofii noi se tin 10 minute in apa rece cu putina sare grunjoasa, timp in care coaja subtire a cartofilor se va muia si va putea fi indepartata usor folosind lama unui cutit bine ascutit sau prin frecare energica cu buretele de bucatarie din sarma.
Cartofii curatati intregi se clatesc cu apa rece pentru a se indeparta toate cojile. Se lasa la scurs intr-o sita.
Fierbere legume pe jumatate.
Capatana de conopida intreaga si cartofii noi, intregi se pun la fiert intr-o cratita cu apa rece in care s-au adaugat catei de usturoi si sare grunjoasa.
Cateii de usturoi vor da un gust deosebit preparatului final – sufleul.
Legumele nu trebuie sa fie fierte complet, doar pe jumatate.
Legumele sunt fierte cand varful cutitului patrunde putin in buchetelul de conopida si in mijlocul cartofului intreg.
Portionare legume care se vor folosi in sufleu. Conopida se desface in buchetele. Cartofii se taie felii de 1 cm grosime.
Ingredients
- o capatana de conopida,
- cartofi noi,
- ficat de vitel,
- oua de gaina,
- smantana grasa,
- unt proaspat,
- lapte dulce,
- seminte de susan,
- pesmet,
- faina alba.
Pregatire vas de coacere pentru sufleu. Se unge un vas termorezistent cu unt proaspat si se tapeteaza cu pesmet alb. Tapetarea cu pesmet este optionala, daca se doreste un sufleu mai crocant.
Pregatire celelalte ingrediente pentru sufleu.
Se sparg ouale de gaina. In oua se va adauga piper boabe proaspat rasnit, sare grunjoasa si marar verde tocat fin.
Se feliaza mozarella.
Smantana grasa se dilueaza cu putin lapte dulce daca este prea consistenta.
Ouale de gaina se bat cu telul sau cu furculita.
In ouale de gaina batute se incorporeaza smantana grasa, diluata cu putin lapte dulce. Se omogenizeaza bine folosind furculita/ telul.
Asezare in straturi, ingrediente pentru sufleu, in vasul de copt in vederea coacerii.
Pe fundul si pe marginile vasului tapetat cu unt se aseaza felii de cartofi noi, fierti pe jumatate.
Deasupra cartofilor se pun felii de mozarella.
Jumatate din amestecul de oua batute si smantana se adauga in vasul de copt, cat sa inglobeze cartofii.
In vasul de copt se adauga buchetelele de conopida.
Directions
- Fierbere capatana de conopida intreaga si cartofi noi intregi.
- Pregatire amestec din oua de gaina, batute, cu smantana grasa diluata cu putin lapte dulce si marar verde tocat marunt.
- Asezare straturi de cartofi noi fierti pe jumatate, mozarella, buchetele de conopida fiarta intr-un vas termorezistent uns cu unt proaspat. Acoperire legume cu amestecul lichid.
- Coacere sufleu in cuptorul incins al aragazului la foc potrivit.
- Prajire in ulei de rapita pane’-uri din felii de ficat de vitel tavalite in ordine prin faina, ou batut, pesmet, ou batut.
- Montare si servire pe farfurii intinse, preparat cald – portie de sufleu din conopida si cartofi noi si o bucata de pane’ din ficat de vitel.
Restul de amestec de oua batute si smantana grasa se adauga peste buchetelele de conopida, acoperindu-le.
Deasupra se presara piper boabe proaspat macinat.
Coacerea sufleului de conopida si cartofi noi.
Vasul de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.
Se urmareste coacerea preparatului prin geamul de la cuptorul aragazului.
Sufleul este gata copt cand preparatul este usor rumenit la suprafata si s-a desprins de marginile vasului de copt.
Vasul de copt se scoate din cuptorul aragazului. Inainte de feliere se lasa sufleul sa se odihneasca 10-20 de minute, timp in care partea de ingrediente din amestecul de lichid ramasa in vasul de copt se va absorbi in continutul sufleului.
Feliere sufleu de conopida si cartofi noi. Sufleul odihnit/ racit partial se portioneaza in vederea servirii.
Este timp suficient pana la ora de masa pentru pregatirea pane’-urilor din ficat de vitel.
Pregatirea pane’-urilor din ficat de vitel.
Reteta contine felii de ficat de vitel, pregatite pane’.
Pregatirea ficatului de vitel, pentru a fi facut pane’. Ficatul de vitel se curata de pielite si de firele albe (nervuri).
Mare atentie la ficatul cumparat ! Cand ceri o bucata de ficat din galantar este bine sa fii atent cand macelarul o taie din bucata mare de ficat expusa si sa vezi bucata pe care doresti sa o cumperi pe toate fetele, inainte de cantarire.
Daca nu ai fost prevazator la cumparare, cand pregatesti ficatul pentru gatire va trebui sa indepartezi in totalitate fierea, pentru a nu se amari preparatul final.
Indepartarea restului de fiere din bucata de ficat se face folosind un cutit bine ascutit, decupand din ficat, cu grija, sa nu se sparga cumva, bula/ basica alba cu urme/ pete de lichid verzui.
Ficatul bine curatat se clateste in apa rece, se scurge intr-o sita si se tamponeaza cu hartie absorbanta sau cu o carpa curata.
Bucata de ficat cumparata se feliaza in bucati de 1-1,5 cm grosime.
Pregatire ingrediente pentru preparare pane’-uri din ficat de vitel. Pentru pane’-uri din ficat de vitel se folosesc oua de gaina, faina alba si pesmet alb.
Ouale de gaina se bat cu telul sau cu furculita. In ouale batute se adauga piper boabe proaspat rasnit.
In faina de grau se adauga sare grunjoasa.
Pesmetul alb se macina in masina de cafea daca nu este destul de fin. Operatia nu este obligatorie. In pesmet se pot pune seminte de susan pentru un gust deosebit al pane’-ului.
Pregatire pane’-uri din ficat de vitel in vederea prajirii. Feliile din ficat de vitel se tavalesc prin ingrediente in ordinea: faina, ou batut, pesmet, ou batut.
Dupa fiecare tavalire se scurge, prin scuturare, surplusul de ingredient, in special faina si pesmet.
Prajire pane’-uri din ficat de vitel.
Feliile din ficat de vitel tavalite prin ingredientele pentru pane’-uri se prajesc intr-o tigaie cu margini inalte, in ulei de rapita, bine incins, la foc potrivit, chiar mic (sa se patrunda ficatul), pe ambele fete.
Ficatul este prajit atunci cand pane’-urile sunt rumenite.
Atentie la prajirea pane’-urilor din ficat ! Feliile de ficat sunt destul de groase. Imbracatura pane’-urilor este consistenta si se va umfla in timpul prajirii datorita ultimului strat de ou batut. Daca focul sub tigaie nu este destul de mic, felia de ficat va iesi prea in sange, chiar nefacuta.
Montarea si servirea preparatului.
Preparatul final se serveste pe farfurii intinse. Pane’-ul din ficat va fi fierbinte, abia scos din tigaia in care s-a prajit. Sufleul din conopida si cartofi noi va fi cald, aburind.
Preparatul se serveste cu muraturi asortate pregatite in otet.
Merge de minune un pahar cu vinul casei rosu din struguri.
Sufle’-ul de conopida si cartofi noi poate fi servit ca atare, doar cu smantana grasa deasupra. Poate fi o cina deosebita daca adaugi o salata de varza noua si o bere rece.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Multe gospodine ocolesc ficatul in preparatele pe care le fac. Mesenii nici nu stiu ce pierd. Aceasta reteta poate fi un pas inainte spre incercarea in propria bucatarie a altor preparate pe baza de ficat.