Supa crema de legume, cu crutoane si cascaval afumat

Este suficient sa treci prin piata, chiar daca nu esti un obisnuit al acestui gen de cumparaturi (preferi market-urile din lipsa de timp sau din anumite motive – cum ar fi snobismul culinar – pe care eu personal, nu le inteleg), ca sa te imbie coloritul seducator al legumelor de primavara – vara care inunda tarabele.

Parcurgi repede cu privirea „afisele” cu reclamele mincinoase ale comerciantilor (agreati de catre inspectorii pietelor, oare de ce ?!) – „legume romanesti” si te opresti la tarabele din colturile pietei, ale adevaratilor producatori romani (truditori neagreati de catre inspectorii pietelor, oare de ce ?!), pe care ii recunosti dupa negrul de sub unghii si palmele tabacite, de la pamantul lucrat cu truda, producatori care nu au nevoie de reclame si care cuminti, afiseaza doar pretul, undeva pe la 1-2 lei/ Kg.

Producatorii romani (care folosesc doar ingrasamant natural si rareori ierbicide), au cumparat seminte de calitate si oferta lor din recolta de la solar si mai de curand din gadina, este bogata. Gustul legumelor produselor romanesti este sensibil diferit, de al legumelor de import (potopite de ingrasaminte chimice si stimulatori de coacere). Gasesti (din pacate tot mai rar) producatori de legume care au folosit seminte de-ale noastre, romanesti, dar oferta lor este limitata si nu isi permit sa-i concureze pe ceilalti la pret, dar nici la aspect. Doar gustul acestor legume a ramas, adeseori superior celor obtinute din seminte de calitate.

Poate fi o discutie separata ! Tratarea semintelor productive, oferite de catre producatorii din UE sunt si acestea, majoritatea dintre ele, tratate prin retete agreate in comunitatea europeana.

Supa crema de legume cu crutoane si cascaval afumat.
Supa crema de legume cu crutoane si cascaval afumat.

Ingrediente de trebuinta in reteta: radacinoasele preferate (morcovi, pastarnac, patrunjel, telina, chiar sfecla rosie), suc de rosii (optional), ceapa, usturoi, verdeata (patrunjel, busuioc), unt proaspat/ ulei de masline, cascaval afumat, paine integrala, smantana grasa/ iaurt de bivolita, sare grunjoasa, piper boabe.

Ingrediente pentru supa crema de legume cu crutoane si cascaval afumat .
Ingrediente pentru supa crema de legume cu crutoane si cascaval afumat .

Radacinoasele si ceapa, taiate in bucati mai mari se calesc in unt proaspat (cumparat de la ciobani) sau intr-un amestec de unt proaspat si putin ulei de masline (pentru a nu se arde untul). Se adauga apa fiarta si se continua fierberea legumelor, pana acestea se moaie complet.

Legumele calite se fierb in apa clocotita pentru supa crema de legume cu crutoane si cascaval afumat..
Legumele calite se fierb in apa clocotita pentru supa crema de legume cu crutoane si cascaval afumat.

Nu este o greseala culinara ! Radacinoasele curatate si spalate bine, impreuna cu ceapa se pot fierbe in apa rece cu sare grunjoasa si untul sa se adauge la sfarsitul fierberii, o data cu pasatul legumelor. Procedand astfel, nu se foloseste ulei de masline, doar unt si se elimina prajeala.

Pana se fierb legumele nu stai sa te uiti pe fereastra ! Se pregatesc crutoanele. Daca ungi feliile de paine cu unt proaspat si deasupra adaugi cascavalul ras, nu mai este nevoie sa pui unt proaspat peste legumele fierte, inainte de a le pasa.

Felii de paine integrala unse cu unt pentru pregatirea crutoanelor folosite la supa crema de legume cu crutoane si cascaval afumat.
Felii de paine integrala unse cu unt pentru pregatirea crutoanelor folosite la supa crema de legume cu crutoane si cascaval afumat.

Feliile de paine unse cu unt se pun intr-o tava de copt. Se adauga cascavalul afumat, dat pe razatoarea mare sau taiat felii subtiri.

Pregatirea crutoanelor pentru supa crema de legume cu crutoane si cascaval afumat.
Pregatirea crutoanelor pentru supa crema de legume cu crutoane si cascaval afumat.

Tava de copt se introduce in cuptorul aragazului, la foc potrivit, pentru topirea untului si a cascavalului.

In timpul coacerii crutoanelor, legumele s-au fiert. Se paseaza legumele fierte. Usturoiul se piseaza si se adauga peste legumele pasate anterior. Amestecul de legume pasate se drege cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Se adauga optional, putin suc de rosii cum face sotia mea daca se doreste colorarea supei.

Pentru omogenizarea supei, daca mai este cazul, dupa pasare, amestecul se mixeaza usor. Se adauga verdeata tocata mai mare, pentru a decora o supa crema excelenta.

Legume care se paseaza si se mixeaza pentru supa crema de legume cu crutoane si cascaval afumat.
Legume care se paseaza si se mixeaza pentru supa crema de legume cu crutoane si cascaval afumat.

Crutoanele sunt gata. Se scoate tava din cuptorul aragazului si se lasa 2-3 minute la racit.

Crutoane gata pregatite pentru supa crema de legume cu crutoane si cascaval afumat.
Crutoane gata pregatite pentru supa crema de legume cu crutoane si cascaval afumat.

Feliile de paine se rup/ se taie cu cutitul in bucati potrivite ca marime pentru a se adauga in supa crema. Se pot pune si intregi in supa servita calduta.

In supa crema de legume cu crutoane si cascaval afumat se poate adauga suc de rosii facut in toamna sau suc de rosii proaspat.
In supa crema de legume cu crutoane si cascaval afumat se poate adauga suc de rosii facut in toamna sau suc de rosii proaspat.

Daca se adauga suc de rosii, acesta poate fi pregatit si proaspat. Se fierb rosiile taiate marunt, se dreg de sare si se mixeaza.

Numai pentru profesionisti culinari ! Pentru pregatirea sucului proaspat se pot folosi rosii de culoare galbena, cu „efect” garantat asupra ochiului mereu vigilent al gurmetilor profesionisti.

Supa crema de legume cu crutoane si cascaval afumat se poate servi cu smantana grasa sau iaurt de bivolita, picurate deasupra si verdeata tocata mai mare/ rupta in maini.

Pentru cei care tin un regim de slabire sau post ! Daca nu se foloseste deloc unt proaspat (nu recomand), ci doar ulei de masline pentru pregatirea crutoanelor (fara cascaval afumat), supa se poate servi rece. In loc de smantana grasa/ iaurt de bivolita (nu recomand) se picura in supa crema, ulei de masline.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de preturindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Profitati de legumele proaspete ale verii, pentru a continua, dupa supele/ ciorbele de verdeturi din primavara, detoxifierea organismului vostru. Nu este nicio greseala daca alternati supele/ ciorbele de legume, acre sau dulci, cu o ciorba de loboda, leurda si salata verde, cu ou si smantana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *